Barcelona avança en la creació d’un hub d’Economia Blava com a sector estratègic de futur : Servei de Premsa

Barcelona avança en la creació d’un hub d’Economia Blava com a sector estratègic de futur

14/04/2021Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’Ajuntament de Barcelona aposta per l’economia sostenible vinculada a l’aigua i als ecosistemes marins com a palanca de reactivació i transformació, i presentarà un nou pla amb els principals agents de l’ecosistema d’Economia Blava de la ciutat

El futur hub posarà el focus en activitats que sumin les mirades de la competitivitat econòmica i de la sostenibilitat ambiental

El sector de l’Economia Blava a Barcelona actualment ocupa uns 15.000 llocs de treball i genera 3.750 milions d’euros de facturació anual, al llarg dels 16,67 km del litoral, i representa un 4,3% del PIB de la ciutat i un 1,4% de l’ocupació

L’Ajuntament de Barcelona ha signat un primer acord per l’impuls de l’estratègia d’Economia Blava amb el Port de Barcelona amb la voluntat de concretar un espai de col·laboració per compartir projectes, fomentar el talent i promocionar la ciutat com a referent d’aquest sector

L’Ajuntament de Barcelona impulsarà una estratègia d’Economia Blava -economia sostenible i lligada a l’aigua i al mar- com un dels sectors prioritaris i de futur per al reimpuls econòmic de la ciutat, tal com s’ha avançat en el marc de Barcelona reAct, les jornades de treball per reimpulsar l’economia post-Covid.

 

 

 

L’objectiu de l’estratègia és desenvolupar el potencial de l’Economia Blava a Barcelona, afavorint especialment les activitats que tinguin com a eix d’innovació la sostenibilitat i la tecnologia, perquè sigui un vector de desenvolupament a la ciutat i, alhora, eix vertebrador del seu litoral. El futur hub posarà el focus en activitats que sumin les mirades de la competitivitat econòmica i de la sostenibilitat ambiental i implicarà, principalment, els districtes de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Sant Martí amb una visió transformadora de ciutat.

L’estratègia també contemplarà accions per promoure i visibilitzar el sector, tant a escala local com internacional, per posar en valor els actius de la ciutat i les oportunitats que en genera. Alhora, preveu actuacions per a la integració de l’activitat econòmica blava en el teixit social de la ciutat per incrementar les vocacions empresarials i laborals en aquest àmbit. El sector actualment ocupa uns 15.000 llocs de treball i genera 3.750 milions d’euros de facturació anual, al llarg del seu litoral, i representa un 4,3% del PIB de la ciutat i un 1,4% de l’ocupació. A llarg termini, la voluntat és posicionar Barcelona com un referent en activitat econòmica i talent al voltant de l’Economia Blava a Europa i al Mediterrani.

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha destacat que “ser una ciutat amb mar implica un avantatge competitiu respecte a altres ciutats, en qualitat de vida, en oferta d’activitats, en diversitat de productes o en posicionament geoestratègic. Barcelona ha superat la fase de viure d’esquenes al mar i ara ens correspon sumar les mirades de la competitivitat econòmica i de la sostenibilitat ambiental per obrir-nos encara més al mar, en ciutadania, en urbanisme, en esport, o en economia del visitant”.

Amb la voluntat que sigui una estratègia treballada amb l’ecosistema de la ciutat, des de Barcelona Activa s’ha consultat a més de trenta actors socials i econòmics dels diferents sectors que inclou l’Economia Blava, des de l’activitat portuària i logística, al transport marítim, passant per la pesca i comercialització de productes marins, el turisme blau, la reparació de vaixells i nàutica o transversals facilitadors com la recerca, formació, educació o cultura marítima.

 

El Port de Barcelona ha estat el primer en signar un acord

En el marc de les jornades de treball reAct, l’Ajuntament de Barcelona i el Port de Barcelona han signat avui un acord estratègic de col·laboració per a la definició i implementació de l’estratègia d’impuls de l’Economia Blava liderada per la ciutat, per al co-lideratge d’algun dels projectes tractors que es desenvolupen dins de l’àmbit portuari, per contribuir conjuntament a l’impuls de l’Economia Blava a la ciutat, així com al posicionament global de Barcelona i el seu Port en aquest àmbit.

El Port de Barcelona esdevé, així, el primer actor en signar amb l’Ajuntament un acord de col·laboració de l’Economia Blava a la ciutat. Aquest primer acord exemplifica la governança compartida i la cerca de projectes que mitjançant la col·laboració publico-privada puguin donar un impuls a l’Economia Blava i posicionar la ciutat. A més, a través de l’acord es vol concretar un espai per posar en comú projectes, impulsar la innovació, l’emprenedoria, el talent i la formació.

Mercè Conesa, presidenta del Port de Barcelona, ha explicat que aquesta infraestructura treballa per “esdevenir una plataforma única on les start up, les empreses tecnològiques, el món acadèmic i el sector marítim-portuari puguin desenvolupar nova activitat econòmica en l’àmbit de l’Economia Blava. Apostem per que el Districte Blau, on es concentrarà aquesta activitat, es converteixi en un pol empresarial que funcioni sota criteris de sostenibilitat, apertura, col·laboració i tecnologia, i que sigui capaç d’atraure el talent, l’emprenedoria i la innovació”.

La presidenta del Port de Barcelona ha explicat que aquests projectes facilitaran la creació de nous llocs de treball de qualitat i ha posat en valor “l’esperit col·laborador de l’acord que signem avui per a potenciar l’Economia Blava, un acord que facilita el co-lideratge i l’alineament de les diferents institucions cap uns objectius comuns”. Conesa finalitzat la seva intervenció assegurant que “cal que l’Ajuntament i el Port de Barcelona, juntament amb les altres institucions i col·lectius implicats, seguim treballant plegats per liderar el creixement i millorar el benestar dels nostres ciutadans”.

 

El nou Port Olímpic, l’epicentre

El nou Port Olímpic és la primera oportunitat de transformació urbanística sostenible i d’iniciativa pública vinculada al nou hub d’Economia Blava. La zona revertirà els seus usos i renaixerà com un nou espai de ciutat on viure, gaudir i treballar. Un nou espai que vol ser el referent de l’Economia Blava; la divulgació marina; la nàutica popular i els esports nàutics en general i la restauració de qualitat. També vol ser un pol d’innovació, d’atracció de talent, de fidelització de l’actual teixit empresarial, de generació d’activitat econòmica i d’ocupació de qualitat, amb al voltant de 200 nous llocs de treball en una primera fase.

La transformació del Port Olímpic es basa en una nova ordenació d’usos, espais i edificacions: l’economia blava substitueix l’oci nocturn al Moll de Mestral; es crea el nou Centre Municipal d’Esports Nàutics; es fan obres de millora al Centre Municipal de Vela i es rehabiliten espais, edificacions de locals i pallols del dic de recer. També inclou obres de millora de la infraestructura portuària i de connectivitat ciutat-port.

El Port Olímpic ja està treballant en l’adequació dels espais on s’ubicarà el nou hub, amb una superfície prevista de 7500 m2 que abasten el Moll de Mestral, el Moll de Marina i el dic de recer. El seu desplegament opta als Fons de Recuperació Next Generation.

 

Economia Blava, un sector de futur

L’Economia Blava és un sector estratègic molt ampli que inclou activitats com la logística (Port); la pesca; la indústria (constructors navals); l’esport (oci, salut i cultura); l’energia, la ciència i la tecnologia vinculades al mar i als oceans però sempre regides per la sostenibilitat. La Unió Europea i organismes com Nacions Unides ha assenyalat aquest sector com a estratègic en una nova economia compromesa amb un futur sostenible.

El 70% de la superfície del planeta està ocupada per ecosistemes marins i conservar-los i aprofitar-los és clau per impulsar un desenvolupament sostenible. Segons la conferència de les Nacions Unides sobre comerç i desenvolupament, s’estima que els mars i oceans constitueixen una font vital de riquesa d’entre un 3,5% i un 7% del PIB global, i el valor econòmic de les activitats relacionades amb el mar a la regió Mediterrània és al voltant de 400.000 milions de d’euros anuals.

Barcelona té 16,67Km de costa i el Mediterrani ha estat, i és, un gran actiu per al seu desenvolupament econòmic: per les activitats logístiques i portuàries, el transport marítim, la pesca, la reparació de vaixells, la nàutica, el turisme blau, i altres transversals facilitadors com la recerca, formació, educació o cultura marítima, entre altres. Té 4 ports: el de Barcelona (10è port europeu en volum de contenidors, 4,5M de passatgers i 66M de tones de mercaderies), l’Olímpic, el Vell i el del Fòrum); genera una rellevant activitat econòmica i compta amb actius com espais de recerca marítima  (CSIC-ICM, UPC, UAB) i un reconegut ecosistema emprenedor i d’innovació.

Paraules clau

Economia Blava/ port ol´mpic/