L’Ajuntament obre al barri de Torre Baró el segon centre d’atenció odontològica gratuïta per a persones vulnerables : Servei de Premsa

L’Ajuntament obre al barri de Torre Baró el segon centre d’atenció odontològica gratuïta per a persones vulnerables

15/04/2021Temps estimat de lectura: 3 minutsAmb la posada en marxa del nou local s’incrementen un 33% les hores setmanals d’aquest servei pioner i es guanya en proximitat sobretot pel veïnat de Nou Barris, Sant Andreu i Horta – Guinardó

En dos anys i mig el dentista per a persones vulnerables ha atès 2.080 veïns i veïnes derivades pels Serveis Socials municipals i ha realitzat més de 15.000 visites

El barri de Torre Baró compta des d’aquest mes d’abril amb un nou centre d’atenció odontològica gratuïta per a persones vulnerables. L’obertura del nou local ha permès incrementar les hores d’atenció del dentista un 33%, fins a les 121 hores setmanals, mentre que les hores per a procediments d’higiene dental han augmentat un 50%, fins a les 56 hores setmanals. La nova consulta està ubicada al número 3 de la plaça dels Eucaliptus i suposa també una major proximitat pel veïnat dels districtes de Nou Barris, Sant Andreu i Horta – Guinardó, que representen el 37% de les persones que es van atendre l’any passat. El primer punt es va inaugurar a finals de 2018 a les instal·lacions de l’antiga mútua municipal ubicada al número 127 del carrer Viladomat. El servei compta hores d’ara amb una inversió municipal anual d’uns 950.000 euros (+25% amb l’obertura del nou punt) i atendrà exclusivament persones derivades des dels Serveis Socials municipals que necessiten un tractament odontològic.

Des de la posada en marxa d’aquest servei pioner, entre el mes de novembre de 2018 i el passat mes de març de 2021, el dentista per a persones en situació de vulnerabilitat ha atès 2.080 pacients, que han rebut 15.039 visites en total. Els tractaments que han rebut aquestes persones són 5.664 obturacions, 453 endodòncies, 1.669 pròtesis (1.003 de parcials i 666 completes) i 713 higienes i 1.746 raspats o curetatges, que impliquen una higiene intensiva amb ús d’anestèsia local. Del total de persones ateses durant l’any 2020 el 54,3% han estat dones, el 53,5% tenia entre 45 i 64 anys (el 27,3% tenia menys de 44 anys i el 19,2% en tenia 65 o més) i per districtes destaca que el 20% vivia a Nou Barris, el 18% a Ciutat Vella i el 13% a Sant Martí. De fet, gràcies al rodatge i expertesa que ha anat acumulant el servei i malgrat l’esclat de la pandèmia de Covid-19 i els confinaments associats, l’any passat es van atendre 1.369 persones del total de 2.080 que s’han atès des de la posada en marxa del servei. Totes aquestes persones han estat derivades per part de professionals vinculats amb el treball social: el 76,2% des d’algun dels 40 Centres de Serveis Socials, el 18,5% des d’algun servei social especialitzat i el 5,2% des d’algun Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) a les drogodependències.

El dentista per a persones vulnerables va ser la primera passa que va fer l’Ajuntament de Barcelona en la seva estratègia per garantir cobertura odontològica a la població barcelonina que, per motius estrictament econòmics, té dificultats per accedir als principals tractaments odontològics, una situació que afecta com a mínim al 12% de la població de Catalunya. En tot cas, no n’és l’única, com demostra la previsió d’obrir una clínica de dentista municipal oberta al conjunt de la ciutadania durant l’any 2022. En paral·lel, el Parlament de Catalunya va aprovar a finals de la legislatura passada la Llei 12/2020 de l’atenció pública de la salut bucodental per ampliar la cartera de salut pública, tot i que encara està pendent el seu desplegament.

Aquesta estratègia municipal per garantir l’atenció odontològica independentment de la situació econòmica de cadascú es completa igualment amb la signatura d’un conveni de col·laboració amb l’Hospital Sant Joan de Déu per atendre fins a 150 infants i 500 persones adultes en situació de sensellarisme l’any, un dispositiu de recent obertura que ja ha realitzat 220 visites a 72 persones diferents; així com amb la signatura d’un altre conveni ara fa prop d’un any amb l’Associació Empresarial de Centres d’Assistència Dental (AECAD®) per atendre amb preus reduïts les persones vulnerables que siguin usuàries de la Targeta Rosa o bé de la Targeta Barcelona Solidària, una via per la qual s’han atès fins el passat mes de febrer 366 persones.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
atenció odontològica/ persones vulnerables/ torre baró/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina