Troballa d’una làpida epigrafiada de la necròpolis jueva de Montjuïc : Servei de Premsa

Troballa d’una làpida epigrafiada de la necròpolis jueva de Montjuïc

16/04/2021



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Es tracta d’un element de grans dimensions realitzat amb pedra de Montjuïc i amb un bon estat de conservació

La troballa estava desplaçada de la seva posició original i sembla una peça inacabada

La necròpolis de Montjuïc és una de les més importants de tota la península i d’Europa i ha estat declarada Bé Cultural d’Interès Nacional

El passat mes de gener un ciutadà va localitzar una làpida epigrafiada procedent de la necròpolis jueva de Montjuïc (segles IV-XIV) a l’avinguda Miramar, 76. Després d’una intervenció arqueològica d’urgència, aquesta es va recuperar i ara es troba al Centre de Conservació de Bens Mobles del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) on es procedirà a la neteja acurada de l’element, es farà la transcripció i traducció del text i l’estudi epigràfic corresponent.

La làpida és de grans dimensions (1,46×0,60×0,63m), realitzada amb pedra de Montjuïc i amb un bon estat de conservació. A la cara superior es localitza la inscripció jueva, fet que la permet relacionar directament amb la necròpolis de Montjuïc. Possiblement aquesta làpida fou llençada muntanya avall quan va ser localitzada, possiblement durant la primera meitat del segle XX, en el decurs les obres de construcció de l’actual Tir Olímpic (1907 aprox.) o amb la construcció del primer Parc d’Atraccions (anys 30). En ambdós casos es tractaria d’indrets situats just per sobre del terreny on s’ha localitzat la làpida.

Aquesta troballa permetrà ampliar el coneixement i informació de la necròpolis jueva de Montjuïc (segles IX-XIV), dades que s’afegiran al projecte de recerca iniciat l’any 2014 pel Servei d’Arqueologia de Barcelona (ICUB), amb l’objectiu d’ampliar el coneixement d’aquest important element patrimonial i arqueològic de la ciutat de Barcelona. És de cabdal importància concretar l’extensió real de la necròpolis, entre d’altres raons, per poder protegir-la degudament. L’aparició de nous documents, com seria aquesta làpida, ajudaran a determinar millor i més acuradament l’extensió real de la necròpolis jueva de Montjuïc.

 

Més informació i material gràfic





Paraules clau

arqueologia/ Montjuïc/ necròpolis jueva/