El Districte de les Corts, la UB i la UPC homenatgen a Joan Margarit i proposen el seu nom per a la nova plaça del Campus Sud : Servei de Premsa

El Districte de les Corts, la UB i la UPC homenatgen a Joan Margarit i proposen el seu nom per a la nova plaça del Campus Sud

19/04/2021Temps estimat de lectura: 5 minuts

El Pla Director del Campus Sud de la Diagonal pren forma i proposa la creació d’una nova plaça entre els carrers Pau Gargallo, Martí i Franquès, Baldiri i Reixach, i Pascual i Vila, amb el nom del poeta i arquitecte Joan Margarit

L’objectiu del Pla és la reivindicació de l’espai públic per al gaudi del veïnat amb un seguit d’actuacions urbanístiques basades en mobilitat sostenible, més verd, transició energètica, Tics i Big Data, habitatge i millora de les relacions amb l’entorn

El Pla Director, presentat en el marc de la Taula Campus Sud, es troba en fase de debat i deliberació entre les diferents institucions implicades

Avui s’ha presentat la proposta de posar el nom del poeta i arquitecte Joan Margarit a la nova plaça del Campus Sud. La proposta s’ha fet durant l’acte d’homenatge a Margarit, traspassat el febrer d’aquest any, que ha comptat amb l’assistència del regidor del districte de les Corts Joan Ramon Riera, el rector de la UB, Joan Guàrdia, i el rector de la UPC, Francesc Torres. Així mateix, també hi han assistit el delegat del rector en els Àmbits d’Arquitectura, Urbanisme i Edificació de la UPC, Estanislau Roca, i Félix Solaguren-Beascoa, director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), on Margarit va impartir docència.

L’espai que portarà el nom de Joan Margarit és l’actual parc de la Bederrida, té gairebé 7.000m2 i és un espai a l’aire lliure destinat a la pràctica esportiva: tennis taula, atletisme, futbol i bàsquet, ubicat entre els carrers Pau Gargallo, Martí i Franquès, Baldiri i Reixach, i Pascual i Vila, a la zona del Campus Sud. El Campus Sud és l’àrea delimitada pels carrers av. Doctor Marañón, av. Joan XIII i l’av. Diagonal.

El regidor del districte de les Corts, Joan Ramon Riera, ha remarcat que “des del districte posem damunt la taula del debat ciutadà la transformació del Campus Sud, i fem nostra la proposta del món universitari de dedicar l’àgora, la plaça que ha de ser el cor de la nova transformació del Campus, a Joan Margarit”.

 


El rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Guàrdia, ha destacat la rellevància de la remodelació del Campus Sud per a una institució com la UB, eminentment urbana i des de sempre lligada a l’evolució de la ciutat. Més encara quan el projecte inclou un reconeixement a la figura del poeta i arquitecte Joan Margarit, que sempre va mantenir forts vincles amb la Universitat de Barcelona. «Fa uns anys —ha recordat el rector—, Joan Margarit va cedir a la Universitat de Barcelona una selecció dels seus poemes per a una obra que proposava tretze itineraris per la ciutat: Walking the City. Barcelona as an urban experience. Amb la proposta d’avui, hi voldríem afegir un itinerari més, que allotgi el nom de Joan Margarit al nostre campus i faci que sigui ell qui d’ara endavant formi part de l’itinerari diari dels universitaris».

El rector de la Universitat Politècnica de Catalunya BarcelonaTech (UPC) Francesc Torres,  ha afirmat: “En retre homenatge a Joan Margarit es fa justícia, per part de les nostres universitats, de l’Ajuntament de Barcelona i de la cultura,  ja que, a més d’un magnífic catedràtic de càlcul d’estructures i conspicu investigador a l’ETSAB, Joan Margarit, amb el temps, ha assolit una gegantina i premiada dimensió com a poeta en llengua catalana i castellana, amb una extensíssima obra reconeguda, aclamada pel públic i reconeguda amb els reconeixements més prestigiosos. Per aquest motiu, i seguint amb el compromís que ens agermana amb la UB i l’Ajuntament de Barcelona, com a rector de la UPC, tinc l’honor de sumar-me a la iniciativa de posar el nom de Joan Margarit i Consarnau a l’espai programat com a àgora o cor del Campus Sud, que ha de ser un espai urbà de referència a la nostra ciutat”.

 

La nova plaça Joan Margarit: la centralitat del Campus, del veïnat i de la cultura

La creació de la nova plaça s’inscriu en el procés de transformació que s’està duent a terme en el Campus Sud prioritzant un model d’urbanisme més amable, guanyant espai per a vianants, fomentant una mobilitat més sostenible i segura, i amb la creació de llocs de trobada.

El districte de les Corts i les Universitats de Barcelona i Politècnica de Catalunya proposen dedicar al poeta i arquitecte Joan Margarit la nova plaça que preveu el projecte urbanístic. La figura de Joan Margarit és el reflex del què vol ser la nova plaça: el cor del Campus, el punt de trobada entre ciència, vida veïnal, cultura, i transferència de coneixement.

Joan Margarit va néixer a Sanahuja el 1938, va ser catedràtic de càlcul d’estructures de la UPC, a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), i és un referent de la literatura catalana contemporània. De la seva estima pel món universitari n’és una mostra la seva col·laboració amb el llibre Walking the city. Barcelona as an urban experience ꟷeditat per Estanislau Roca, Inés Aquilué i Renata Gomes a Edicions UBꟷ. Per aquesta obra, Joan Margarit va cedir a la Universitat de Barcelona una selecció de poemes que il•lustraven, a manera de porta d’entrada, tretze itineraris per la ciutat de Barcelona que un grup d’arquitectes, urbanistes i historiadors proposaven en el llibre. La Universitat de Barcelona era un d’aquests itineraris, proposat per l’arquitecte Andrés Lezcano, i Joan Margarit va triar-hi un poema punyent, Última lección, que va escriure des de l’amor per la Universitat.

L’extensa obra de Margarit en català i castellà ha estat traduïda a diversos idiomes i ha estat reconeguda amb múltiples guardons. Ha obtingut el Premi Nacional de Literatura de la Generalitat de Catalunya (2008), el Premi Nacional de Poesia (2008), el Premi Iberoamericà de Poesia Pablo Neruda (2017), el Premi Reina Sofia de Poesia Iberoamericana (2019) i el Premi Cervantes (2019), entre altres reconeixements.

 

Croquis de la nova Plaça Joan Margarit

 

El Pla Director de la Taula Campus Sud

Aquesta iniciativa es recull en el Pla Director de la Taula Campus Sud, que actualment es troba en fase de debat i deliberació entre les diferents institucions implicades.

El Pla Director és l’instrument que permetrà desenvolupar els diferents àmbits de transformació i els nous usos d’aquesta zona del districte de les Corts. El Pla Director es desplega en les següents línies estratègiques:

El Pla d’Acció i les mesures que sorgeixin del Pla Director van alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030.

Fruit del debat sobre el Pla Director s’impulsarà un planejament que doni cabuda a la incorporació d’habitatge dotacional, equipaments, espais comercials i configuració del verd. Posteriorment es portarà com a Mesura de Govern al proper Plenari del districte de les Corts.

La Taula Campus Sud està formada per representants de la Universitat de Barcelona (UB), Parc Científic de Barcelona (UB), Universitat Politènica de Catalunya·Barcelona Tech (UPC), Institut de Biologia Molecular de Barcelona (CSIC), Institut de Ciències de la Terra (CSIC) i Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, grup territorial de les Corts (COAC) i Nexo Residència d’Estudiants. La Taula és oberta a la incorporació de més entitats de la zona.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
Les Corts/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina