L’Ajuntament de Barcelona i el BIST reafirmen el seu compromís per fer de la ciència la pedra angular del desenvolupament de la capital catalana : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona i el BIST reafirmen el seu compromís per fer de la ciència la pedra angular del desenvolupament de la capital catalana

27/04/2021

L’alcaldessa Ada Colau i el tinent d’alcalde Joan Subirats s’han reunit avui amb els màxims responsables del Barcelona Institute of Science and Technology i del set centres de recerca que integren el BIST

A la reunió s’han revisat les col·laboracions que BIST i Ajuntament tenen en marxa en diversos àmbits i s’han presentat els projectes Next Generation UE que lideren els diversos centres BIST

L’Ajuntament de Barcelona i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) s’han compromès a seguir aprofundint la seva col·laboració per fer de la recerca científica una de les pedres angulars del desenvolupament futur i la projecció internacional de la capital catalana. Així ho han afirmat en el marc d’una reunió mantinguda avui per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el tinent d’alcalde Joan Subirats, responsable de l’Àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, amb el president del BIST, Andreu Mas-Colell, i el director general de l’entitat Gabby Silberman.

A la reunió, que s’ha desenvolupat al Recinte de l’Escola Industrial, on té la seva seu la Fundació BIST, han assistit directors i gerents dels set centres BIST: Luis Serrano, director del CRG, Josep Samitier, director de l’IBEC, Pablo Ordejon, director de l’ICN2, Dolors Mateu, gerent de l’ICFO, Laia Pellejà, gerent de l’ICIQ, Joaquim Bosch, gerent de l’IFAE, i Margarida Corominas, gerent de l’IRB Barcelona.

En el transcurs de la trobada, s’han revisat els principals projectes en els quals el BIST i l’Ajuntament estan col·laborant actualment. En concret, s’ha parlat del node de recerca i innovació que el BIST, el CSIC i la UPF estan impulsant als terrenys de l’Antic Mercat del Peix, en el marc del gran projecte municipal de la Ciutadella del Coneixement; aquí el BIST hi construirà un edifici de 25.000 m2 dedicat a la medicina de precisió, per al disseny del qual estan competint cinc dels millors estudis internacionals d’arquitectura.

 

 

També s’han comentat els avenços en el projecte de creació d’un centre de referència en formació en disciplines STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) —l’Institut Angeleta Ferrer— que promouen el Departament d’Educació de la Generalitat i el Consorci d’Educació de Barcelona, amb la col·laboració del BIST. El nou institut, que s’està acabant de construir al carrer Marina de Barcelona, es posarà en marxa el proper setembre, i, sense renunciar a ser un institut inserit al barri, serà un centre singular on es posaran en pràctica noves estratègies per a la didàctica de la ciència, es farà recerca en educació científica i es formarà el professorat.

La tercera línia de col·laboració Ajuntament-BIST que s’ha revisat a la reunió és la d’activitats per a la divulgació de la ciència i l’apropament de la recerca a la societat. Els centres BIST duen a terme cada any més de 400 activitats d’outreach —la majoria a la ciutat de Barcelona— que mobilitzen més de 60.000 persones. El BIST també col·labora activament a la Biennal Ciutat i Ciència que organitza l’Ajuntament de Barcelona i que compta amb la Dra. Núria Montserrat, de l’IBEC, com una de les seves comissàries. La propera edició de la Biennal, que se celebrarà entre els propers 8 i 13 de juny, inclourà diverses activitats coordinades pel BIST per promoure la visibilitat i reconeixement de les dones investigadores i per apropar la ciència a les escoles de la ciutat.

 

Projectes Next Generation UE

A la segona part de la reunió, els responsables dels set centres BIST han presentat a l’alcaldessa els projectes en els quals participen, sovint com a coordinadors, en el marc de la iniciativa Next Generation UE. En concret, s’han exposat els objectius del Programa d’impuls del cribratge de nous fàrmacs i dels sistemes per al seu alliberament selectiu i controlat, que coordina l’IBEC, amb la participació del CRG i l’IRB Barcelona; del programa Cap a una Internet quàntica europea, que coordina l’ICFO, amb la participació d’una vintena d’entitats i empreses, entre les quals els centres BIST ICN2 i IFAE; del programa Tecnologies avançades per a l’exploració de l’univers, que coordina l’IFAE; del programa Instal·lació correlativa in-situ per a materials avançats per a energia, coordinat pel Sincrotró Alba, amb la participació de l’ICN2; del programa Fonts de proteïnes alternatives i millora de la resiliència i la sostenibilitat de l’agricultura i la ramaderia, liderat per l’IRTA i amb la participació del CRG; i del programa Impuls de l’hidrogen verd i de l’energia renovable per a usos industrials i de mobilitat, que coordina la Universitat Rovira i Virgili (URV) i en el qual participa molt activament l’ICIQ.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha agraït els responsables del BIST l’oportunitat de dialogar sobre els projectes de recerca més punters que estan impulsant i ha reiterat el compromís de l’Ajuntament amb la recerca, especialment pel que fa propiciar el coneixement i la participació activa de la societat en el desenvolupament científic i a crear les condicions perquè Barcelona sigui una ciutat atractiva pels investigadors i emprenedors, reconeguda internacionalment.

Durant la visita, l’alcaldessa també s’ha referit a la creació del grup de treball per donar impuls a la candidatura de la futura Agència Europea de Preparació i Resposta Davant d’Emergències Sanitàries (HERA).

Per la seva banda, el president del BIST, Andreu Mas-Colell, ha subratllat el compromís del BIST i els centres que en són membres de posar la recerca d’excel·lència al servei de la societat per aportar solucions als grans reptes que tenim davant en àrees com la salut o la sostenibilitat energètica i mediambiental, que són crítiques per al futur de les grans ciutats com Barcelona. “La pandèmia que tot just comencem a superar ha fet evident que la ciència serà clau per al benestar de les properes generacions. Ens fa doncs molt contents anar  bastint una aliança entre la nostra comunitat científica i una institució que, com l’Ajuntament de Barcelona, pot desenvolupar programes innovadors per  facilitar que els homes i les dones que fan ciència  disposin de condicions adients i del suport necessari per treballar i transferir el seu coneixement a la societat”. n

 

Sobre el BIST

El Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) és una institució capdavantera d’investigació multidisciplinària que aplega set centres de recerca catalans d’excel·lència. El BIST promou la col·laboració entre els membres de la seva diversa comunitat científica amb l’objectiu de jugar un paper líder en expandir les fronteres de la ciència i convertir-se en un referent mundial en la formació i el desenvolupament del talent investigador més destacat.

Els centres constituents del BIST són el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), i l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona).Compartiu aquest contingut