Continua l’ampliació del parc públic d’habitatge a Nou Barris amb l’inici d’obres d’una promoció de 67 pisos a la Trinitat Nova : Servei de Premsa

Continua l’ampliació del parc públic d’habitatge a Nou Barris amb l’inici d’obres d’una promoció de 67 pisos a la Trinitat Nova

29/04/2021



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Els habitatges s’adjudicaran en règim de dret de superfície i hi podran viure unes 160 persones

La inversió municipal és de 9,6 milions d’euros i la previsió és que les obres estiguin enllestides el primer trimestre de 2023

Es tracta de la segona promoció que inicia obres en pocs dies a Nou Barris, on en conjunt durant aquest 2021 hi haurà en marxa la construcció de més de 350 habitatges

Una setmana després de la posada de la primera pedra a les obres d’un bloc de 31 habitatges públics a Torre Baró, aquest dijous ha tingut lloc l’acte d’inici d’obres d’una altra promoció també a Nou Barris. En aquesta ocasió, l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB) ha posat en marxa la construcció d’un edifici de 67 habitatges públics a la Trinitat Nova, al carrer de Palamós, 88. La previsió és que hi puguin viure més de 160 persones, després d’una inversió municipal de 9.557.408 euros i la finalització de les obres, el primer trimestre de 2023. D’aquesta manera, el Govern municipal intensifica l’estratègia d’ampliar el parc públic d’habitatge protegit a la ciutat.

 

 

Els 67 habitatges s’adjudicaran en règim de dret de superfície, és a dir, que les persones adjudicatàries n’adquiriran la propietat per un període de 75 anys, amb un preu molt per sota de mercat. D’aquesta manera, s’evita el que ha ocorregut durant dècades amb la construcció d’HPO públic de venda, que acabaven privades i, amb el temps, sense protecció oficial. Del total de promocions d’obra nova d’habitatge públic que l’Ajuntament ha posat en marxa des del 2015, el dret de superfície representa una modalitat minoritària, ja que més d’un 80% dels habitatges estan destinats al lloguer social o assequible.

El bloc del carrer de Palamós, 88, està dissenyat per la UTE formada per Data Arquitectura i Enginyeria, SLP, Joan Ramon Pascuets Iglesias i Maira Gonzalez Trullàs. L’edifici constarà de planta baixa i cinc plantes d’habitatges, a excepció de l’extrem sud, on n’hi haurà quatre. L’edificació es projecta mitjançant l’agregació d’una tipologia cruciforme, i permet una relació dels habitatges amb l’exterior de manera ininterrompuda, abandonat el concepte “davant-darrere”.

Els habitatges tindran dos i tres dormitoris, amb una superfície de 69 i 79 metres quadrats, respectivament, i cinc seran adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. Totes les estances dels habitatges s’organitzen a través d’una malla desjerarquitzada que permet viure els espais de manera adaptable i flexible, espais versàtils als canvis d’ús i al pas del temps. Això, es reforça amb la complementarietat de dos espais extensió de l’habitatge, una terrassa d’accés i un espai d’ampliació de la sala d’estar que optimitzen climàticament els habitatges.

 

 

 

 

El projecte té especialment en compte les mesures d’estalvi energètic passives, el respecte al medi ambient i l’increment de confort, amb ventilació creuada del 100% dels habitatges, assolellament directe a totes les sales d’estar a l’hivern, increment d’aïllaments a les façanes i màxim aprofitament de la llum natural, entre d’altres.

 

Més de 350 habitatges públics nous a Nou Barris

A banda d’aquesta promoció, actualment hi ha en marxa tres promocions més d’habitatge públic protegit al districte de Nou Barris. Es tracta d’una promoció de 47 habitatges dotacionals, també a Torre Baró previst per a la segona meitat del 2022, del cohabitatge a càrrec de la cooperativa Sostre Cívic de Pla dels Cirerers, amb 29 habitages més que s’acabaran de construir a finals d’aquest any, i de la ja mencionada promoció de 31 habitatges de lloguer a Torre Baró, prevista per al primer trimestre del 2023. A més, està previst que durant aquest 2021 s’iniciïn les obres de dues promocions més al barri de la Trinitat Nova, amb un total de 179 habitatges de lloguer i de dret de superfície. En total, el parc d’habitatge protegit al districte de Nou Barris es veurà incrementat en 353 habitatges més, on podran viure unes 880 persones.

Més enllà de les noves promocions, l’Ajuntament de Barcelona amplia també el parc públic d’habitatge a través de les compres i la mobilització d’habitatges privats per al lloguer assequible. Des del 2015, l’Ajuntament ha adquirit 184 habitatges a Nou Barris i ha captat 323 habitatges privats a través dels diferents programes de captació i destinats a lloguer social i assequible. En conjunt, els habitatges comprats i els privats mobilitzats representen una llar per més de 1.200 persones.





Paraules clau

habitatge/ Nou Barris/