El Plenari aprova ampliar el finançament amb la banca pública europea per construir més de 2.000 habitatges públics de lloguer : Servei de Premsa

El Plenari aprova ampliar el finançament amb la banca pública europea per construir més de 2.000 habitatges públics de lloguer

30/04/2021

L’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació signarà un nou préstec amb el Banc Europeu d’Inversions i ampliarà el que ja té amb el Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa per un valor total de 80 milions d’euros

El finançament total a través de la banca pública europea ascendeix als 264,2 milions, un múscul econòmic imprescindible per impulsar l’ampliació del parc d’habitatge públic de lloguer com mai abans s’havia fet a la ciutat

La previsió és que les 31 promocions i els 2.059 habitatges que es finançaran amb aquests préstecs estiguin enllestits abans que acabi el 2024, i serviran per donar una llar pública i assequible a més de 5.100 persones

El Plenari de l’Ajuntament ha aprovat per unanimitat aquest divendres autoritzar l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB) a ampliar el finançament amb la banca pública europea amb 80 milions euros més per construir habitatge públic de lloguer assequible. Així, el finançament a través del Banc Europeu d’Inversions (BEI) i el Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa (CEB) ascendirà fins als 264,2 milions d’euros, que serviran per cobrir el 85% de la inversió per a 31 promocions i 2.059 habitages públics de lloguer.

D’una banda, l’IMHAB signarà un nou préstec amb el BEI per valor de 36,2 milions d’euros, entitat amb la qual ja es va acordar un primer préstec de 125 milions d’euros el 2017. Mentre que aquell primer préstec anirà destinat al 50% de la inversió de 20 de les 31 promocions, el segon aprovat ara es destinarà al 50% de les 11 promocions restants.

De l’altra, amb el CEB s’ampliarà un préstec signat el 2018, que originalment era de 59 milions d’euros, amb 44 milions més, fent un total de 103 milions d’euros que serviran per cobrir el 35% de la inversió de les 31 promocions. Així, l’IMHAB anirà disposant dels imports necessaris a mesura que es vagin executant les obres de construcció de les diferents promocions, de manera que, en un termini de tres anys, es calcula que el 75% de tot el deute de l’Institut  correspongui a la banca pública.

El finançament a través d’aquestes entitats es deu tant per les condicions beneficioses que ofereixen per finançar fins socials de les administracions públiques, com per la impossibilitat d’aconseguir a través de la banca privada tradicional volums de finançament tan elevats per a la construcció d’habitatge de lloguer assequible.

 

Un habitatge assequible per a més de 5.100 persones

Traduït a l’impacte als veïns i veïnes de Barcelona, aquestes operacions permetran construir una llar pública i assequible per a més de 5.100 persones. La majoria de les promocions, les primeres de les quals ja estan enllestides, s’hauran acabat d’edificar en els pròxims tres anys.

El finançament de la banca pública europea esdevé un múscul econòmic imprescindible perquè el 80% de tot l’habitatge nou que impulsa l’Ajuntament de Barcelona sigui de lloguer i alhora es pugui donar compliment als objectius del Pla pel Dret a l’Habitatge 2016-2025. El 20% de l’obra nova restant correspon a altres fórmules (dret de superfície, cohabitatge, etc.), però, en qualsevol cas, fórmules totes elles que garanteixen la propietat pública del sòl i el control públic sobre l’ús dels habitatges.

Així doncs, l’estratègia municipal per ampliar el parc públic d’habitatge s’emmarca en el Pla pel Dret a l’Habitatge 2016-2025, amb la mobilització de més de 100 solars i l’objectiu de més de 6.000 habitatges nous. D’aquests, prop de dues terceres parts pertanyen a promoció directa de l’IMHAB, mentre que la resta correspon a promoció delegada a entitats com cooperatives, fundacions o empreses amb lucre limitat, entre d’altres. La construcció d’aquests més de 6.000 habitatges implica una inversió d’uns 950 milions d’euros que, sumada la inversió de 124 milions ja en curs per aquest període per a compres d’habitatges, pot arribar a generar un impacte de creació de prop de 12.000 llocs de treball.Compartiu aquest contingut