El Consell de Cooperació de l’Ajuntament exigeix l’alliberament de la cooperant Juana Ruiz : Servei de Premsa

El Consell de Cooperació de l’Ajuntament exigeix l’alliberament de la cooperant Juana Ruiz

01/05/2021

El Consell ha aprovat una declaració on demana la llibertat immediata de la cooperant i insta a les administracions de l’Estat a realitzar les gestions necessàries per assegurar el benestar de la Juana i aclarir la seva situació

Aquest dimarts l’alcaldessa de Barcelona va fer arribar una carta a l’ambaixadora d’Israel a Espanya condemnat l’empresonament de la Juana i demanant el seu alliberament

El Consell Municipal de Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat la declaració de suport a Juana Ruiz Sánchez, la cooperant i defensora de drets humans detinguda i empresonada sense càrrecs per l’Estat d’Israel des del passat 13 d’abril.

La declaració exigeix la llibertat immediata de la cooperant, així com la llibertat de totes les persones detingudes sense càrrecs de l’entitat Health Work Committees (HWC) i la de la resta de persones empresonades a Israel per raons polítiques. De la mateixa manera, s’insta al conjunt d’administracions de l’Estat a realitzar les gestions necessàries amb l’Ambaixada d’Israel i l’Ambaixada d’Espanya a Israel per garantir el benestar físic de la Juana Ruiz i aclarir la seva situació. Alhora, també demana el respecte, per part de l’Estat d’Israel, del Dret Internacional Humanitari i dels Drets Humans de la població palestina, assegurant el cessament de la criminalització per part de l’Estat d’Israel contra les entitats de drets humans que treballen a Palestina.

En aquesta línia, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va fer arribar aquest dimarts una carta a l’ambaixadora d’Israel a Espanya denunciant la greu violació dels drets fonamentals que està patint la cooperant arran de la seva detenció sense acusació formal, i demanant que es garanteixi el seu benestar físic i el seu alliberament immediat.

Juana Ruiz va ser detinguda la matinada del passat 13 d’abril al seu domicili de la localitat cisjordana de Beit Sahur. Juana Ruiz resideix des de fa més de 35 anys a Palestina i ha dedicat la major part de la seva vida a la defensa dels drets humans i a projectes humanitaris que vetllen per la salut i els drets socials de la població palestina. La seva detenció es va realitzar sense que existeix cap càrrec concret contra ella, únicament amb el pretext de ser interrogada. Aquesta detenció i la seva actual estada en una presó militar sense càrrecs es va realitzar d’acord amb una legislació militar que nombroses organitzacions i instituts de Dret Internacional consideren contrària als Drets Humans.

Actualment treballa com a coordinadora de projectes a l’entitat Health Work Committees (HWC), organització sanitària de referència a Palestina que ha implementat desenes de projectes de salut i socials amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. HWC és una entitat de referència pel consistori així com pel teixit associatiu que treballa en matèria de cooperació internacional i justícia global. HWC duu a terme, entre d’altres, activitats d’atenció mèdica i prevenció de la salut a Cisjordània, incloent-hi Jerusalem Est. Amb la seva tasca, fa possible que la població palestina més vulnerabilitzada tingui accés a una salut de qualitat i gratuïta.

 

Descarregar declaracióCompartiu aquest contingut