Barcelona anima a la ciutadania a instal·lar plaques fotovoltaiques als terrats de la ciutat : Servei de Premsa

Barcelona anima a la ciutadania a instal·lar plaques fotovoltaiques als terrats de la ciutat

02/05/2021

L’Ajuntament llança una campanya de comunicació i un nou web per donar a conèixer el mecanisme MESBarcelona, creat per impulsar la fotovoltaica i la rehabilitació energètica gratuïta a la ciutat

L’Ajuntament i set empreses energètiques homologades estudiaran la viabilitat dels projectes que rebin i en cas d’executar-se, els inversors assumiran el 100% dels costos que posteriorment recuperaran gràcies a l’energia excedent o els estalvis energètics generats per les operacions finançades

El Projecte MESBarcelona ha estat reconegut com el projecte de col·laboració públic-privada més sostenible dins de la primera edició dels premis de col·laboracions públic-privades alineades amb l’Agenda 2030 organitzat des de Nacions Unides Europa (UNECE)

Material de la campanya de comunicació disponible

L’Ajuntament de Barcelona llança una campanya de comunicació per donar a conèixer entre la ciutadania el mecanisme MES Barcelona, el nou pla de transformació energètica de l’Ajuntament que permet la instal·lació gratuïta de plaques fotovoltaiques als edificis de la ciutat.

El Mecanisme per l’Energia Sostenible de Barcelona (MESBarcelona), és un instrument financer creat per l’Ajuntament per acompanyar i accelerar la transició energètica de la ciutat al costat d’inversors privats. Amb una inversió pública inicial de fins a 50 M€, aquesta iniciativa   permetrà atraure finançament del sector privat fins assolir, com a mínim una inversió total de 166 M€ en projectes de transició energètica.

La campanya va acompanyada de la posada en marxa d’una nova pàgina web perquè els propietaris que vulguin facilitin les dades dels seus edificis per tal que les empreses energètiques inversores estudiïn la viabilitat del projecte d’instal·lació de plaques fotovoltaiques o de rehabilitació energètica de l’edifici. barcelona.cat/mesbarcelona

La tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, sosté que “a les ciutats s’hi consumeixen dos terços de l’energia mundial”. “Necessitem fórmules innovadores per avançar decididament cap a una ciutat més sostenible i el MESBarcelona generarà canvis reals per una economia verda que impulsi la transició energètica”, ha assenyalat.

Segons el Comissionat d’Agenda 2030, Miquel Rodríguez, “amb aquesta campanya volem que la ciutadania conegui el MESBarcelona, i qui vulgui, pugui sol·licitar que s’estudiï el seu edifici per posar-hi plaques solars de forma gratuïta pels propietaris”. Segons Rodríguez, “aquesta iniciativa és un exemple de com aconseguir l’Agenda 2030, a través de la participació de la societat, l’Administració impulsant projectes, el sector privat executant-los, i la ciutadania, participant-hi”.

 

Com funciona MESBarcelona

Els 50 M€ municipals es destinaran a projectes d’inversió presentats per inversors que prèviament han estat homologats per l’Ajuntament. Aquestes empreses o grups empresarials homologats, 7 en total, són un conjunt d’inversors que tenen experiència a invertir en fotovoltaiques i en rehabilitació energètica. Els projectes doncs, se centraran en la instal·lació de plaques fotovoltaiques als terrats de la ciutat i en la rehabilitació energètica gratuïta principalment d’edificis d’alt consum energètic com ara hospitals, hotels i centres esportius.

A l’hora de seleccionar inversions, l’Ajuntament exigirà que es focalitzin en la instal·lació de plaques fotovoltaiques o la rehabilitació energètica en què el model de negoci no requereixi un cofinançament per part dels propietaris dels edificis. Els inversors assumiran el 100% de la inversió i la recuperaran gràcies a l’energia excedent o els estalvis energètics generats per les operacions finançades.

En el cas d’inversors especialitzats en fotovoltaica, entre altres criteris, es garantirà que aquests fons diversifiquin la instal·lació de fotovoltaiques a diferents tipus d’edificis (residencial, terciari, industrial), fomentin l’autoconsum, les comunitats energètiques, la instal·lació de punts de càrrega per a vehicles elèctrics, etc., a la vegada que els inversors privats podran proposar millores en relació amb l’ús i l’aprofitament dels terrats comunitaris.

Els set primers inversors homologats són les següents:

Aquests set no tenen perquè ser els únics inversors homologats. Quan hi hagi més inversors interessats en participar en el projecte MESBarcelona es procedirà a realitzar altres processos d’homologació.

El Projecte MESBarcelona ha estat reconegut, aquesta setmana passada, com el projecte de col·laboració públic-privada més sostenible dins de la primera edició dels premis de col·laboracions públic-privades alineades amb l’Agenda 2030 organitzat des de Nacions Unides Europa (UNECE). MESBarcelona va competir amb 70 altres projectes, valorats per un jurat internacional expert en la matèria.Compartiu aquest contingut