Barcelona activa la regulació d’aforament de les platges : Servei de Premsa

Barcelona activa la regulació d’aforament de les platges

06/05/2021



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El servei d’informació i sensibilització de les platges està integrat, durant el mes de maig, per un equip de 8 informadors, 24 controladors d’accessos i 2 coordinadors distribuïts en dos torns

El protocol d’aforament es consolida com un servei municipal que permet conèixer l’ocupació de les platges i permet establir una regulació dels accessos per evitar aglomeracions

El web municipal de platges ha rebut gairebé 12.000 visites des de l’inici de la temporada mitjana, el 27 de març, per consultar el grau d’ocupació de les platges

L’Ajuntament de Barcelona activa el control d’aforament de les platges, com a mesura preventiva de la Covid-19. El protocol permet:

A partir d’aquesta setmana, el servei d’informació i sensibilització de les platges està integrat per un equip de 8 informadors, 24 controladors d’accessos i 2 coordinadors repartits en dos torns, que treballen de dilluns a diumenge en temporada mitjana de les 10 del matí a les 19 hores. En temporada alta, a partir de finals de maig, el dispositiu s’ampliarà amb un total de 22 informadors, 24 controladors d’accessos i 2 coordinadors repartits en dos torns, dilluns a diumenge de les 10 del matí a les 20 hores.

 

 

Les tasques d’aquest servei es centren en la sensibilització ambiental i seguiment i control de l’aforament de les platges, a banda de les tasques de suport operatiu a la direcció de platges.

Des de l’inici de la temporada de bany, el 27 de març, els usuaris i usuàries poden consultar la informació d’ocupació a través del web municipal de platges per poder triar la platja amb menys ocupació. Des de finals de març fins avui el web ha rebut 11.998 visites. Es recomana a tothom fer aquesta consulta abans del desplaçament a la platja.

 

El protocol d’aforament de platges

El protocol d’aforament de platges permet gestionar l’afluència de persones a partir del seguiment del nivell d’ocupació de cadascuna de les platges, per garantir que es compleixen les recomanacions bàsiques pel que al distanciament entre usuaris. El sistema d’indicadors estableix diferents fases:

El protocol preveu, en cas d’una ocupació molt alta que no permeti garantir les distàncies, fer el tancament dels accessos el menor temps possible per procedir a la redistribució d’usuaris. En cas que sigui necessari, es demanarà el suport de la Guàrdia Urbana.

La capacitat de les platges es calcula perquè els usuaris i usuàries puguin mantenir la distància recomanada d’un metre i mig i seguint aquests criteris les platges de la ciutat poden acollir 25.575 persones. La temporada 2020, de juny a setembre, es van tancar 38 vegades alguna de les platges de la ciutat.

Tota la informació es pot consultar al web de les platges de la ciutat on també hi ha un espai de preguntes freqüents sobre l’ús de les platges, una secció que reuneix les preguntes més habituals que fa la ciutadania al voltant de l’ús de les platges amb la resposta concreta, donant seguretat als usuaris i usuàries.

El compliment de les recomanacions és imprescindible per compatibilitzar els usos de l’espai públic per part de la ciutadania, atenent l’actual situació sanitària. A la platja està permès fer esport a les zones habilitades sense límit horari. Les pistes de vòlei només es poden muntar a les zones senyalitzades a les platges de Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària, Bogatell i Mar Bella.

No es poden utilitzar les àrees esportives de cal·listènia ubicades a la platja de Sant Sebastià, l’espigó del Gas de la platja de la Barceloneta i al passeig de la platja de la Nova Mar Bella, per prevenció.

 

Actuacions prèvies a l’inici de la temporada alta

Del 10 al 17 de maig està previst realitzar actuacions d’estabilització i perfilat a les platges de Barcelona, tasques prèvies a l’inici de la temporada alta, que s’iniciarà el 29 de maig. Les actuacions consistiran en el perfilat de les platges i el transvasament de sorra de zones on s’hi acumula cap a zones deficitàries en sediments. Aquests treballs permeten donar a les platges un perfil adequat per instal·lar totes les infraestructures de temporada i donar protecció a tots aquests serveis que hagin pogut quedar al descobert com a conseqüència de l’erosió i la regressió de la línia de costa que pateixen les platges de la ciutats.

Concretament es faran moviments de sorra de la platja de Sant Miquel i Barceloneta, esperant a fer el transvasament de sorra de la bocana del Port Olímpic, fins a la platja de la Barceloneta i Somorrostro.

També, durant aquest mes de maig, es començarà el muntatge de la tanca perimetral de l’àrea de gossos a la platja de Llevant i els mòduls i equipaments de bany assistit a les platges de Sant Miquel, Nova Icària i Zona de Banys del Fòrum, serveis que es posaran en marxa a l’inici de la temporada alta.





Paraules clau

platges/ regulació d’aforament/