Barcelona celebra el 21è Concurs Internacional de Roses Noves del 7 al 9 de maig : Servei de Premsa

Barcelona celebra el 21è Concurs Internacional de Roses Noves del 7 al 9 de maig

06/05/2021



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Les visites al roserar del Parc de Cervantes es faran enguany amb inscripció prèvia en compliment de totes les mesures preventives per la Covid-19

Hi haurà un únic accés, el de l’avinguda Diagonal, 712, i es faran torns de dues hores entre les 10 i les 20h per controlar l’aforament, limitat a 500 persones. Tots els visitants podran participar a la votació de la Rosa Ciutadana 2021

El jurat internacional està integrat per 80 experts en roserars, aficionats i professionals rellevants del sector tant locals com d’arreu del món

El Parc de Cervantes acull el 21è Concurs Internacional de Roses Noves, que se celebra enguany entre el 7 i el 9 de maig, coincidint amb la primera floració de les roses i que assenyala, segons el criteri d’un jurat internacional de prestigi, les millors noves creacions de la mà de cultivadors de roses d’arreu del món.

L’edició d’aquest any ve marcada per les mesures sanitàries de prevenció de la Covid-19, després que la situació epidemiològica no va permetre celebrar el concurs l’any passat. En aquesta edició encara no es recuperen  algunes de les activitats associades al concurs com la mostra gastronòmica o els concerts, però es mantenen les visites al parc i també les visites guiades. Per evitar aglomeracions cal fer inscripció prèvia per accedir al roserar. Es faran torns de dues hores, des de les 10 fins a les 20 hores, amb un aforament màxim per a cada torn de 500 persones. L’entrada al roserar es farà únicament per l’accés de l’avinguda Diagonal, 712.

 

Concurs internacional

Totes les varietats presentades al concurs estan creades per experts roseristes a partir d’encreuaments de varietats existents. Són inèdites i no han estat mai comercialitzades. Enguany hi participen un total de 29 obtentors de 9 països, Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, Estats Units, Espanya, França, Itàlia, Japó i Països Baixos, que han presentat un total de 87 varietats de roses noves.

El concurs de Barcelona forma part del circuït internacional que cada any premia els millors nous exemplars cultivats pels obtentors de noves varietats de roses d’arreu del món, i manté Barcelona com a ciutat referent d’aquest sector.

El jurat internacional encarregat de la selecció de les millors roses concedeix els premis en categoria oficial i està integrat per 80 experts del món roserista, aficionats i professionals rellevants del sector, set dels quals són membres de la Comissió Permanent.

Aquesta Comissió Permanent està integrada per tècnics i experts locals. Fa una valoració i seguiment oficial des de la tardor fins al mes de maig, de l’evolució de la planta enviada pels obtentors d’arreu del món. Aquesta comissió puntua el vigor, el desenvolupament, el fullatge, la fragància, la resistència a les plagues, la persistència o l’interès de la flor i la novetat, entre altres. La segona valoració oficial va a càrrec del Jurat internacional i té lloc in situ en el moment de celebració del concurs. Puntua l’interès de la flor, la novetat, la fragància i l’estètica del roser.

 

Votació de la Rosa Ciutadana 2021

Totes les persones que visitin el roserar del Parc de Cervantes podran participar en la votació de la Rosa Ciutadana 2021, que es podrà fer a través del web del concurs. Les persones que no puguin desplaçar-se fins al parc, podran consultar el catàleg de fotografies del concurs d’enguany i igualment emetre el seu vot. Enguany es fa l’11a edició de la Rosa Ciutadana.

El Roserar del Parc de Cervantes és un jardí de 4 hectàrees i prop de 10.000 rosers de 2.000 espècies i varietats diferents. Creat el 1965 pels arquitectes Lluís Riudor i Joaquim M. Casamor, i posteriorment remodelat per tal de realçar-ne els valors botànics, estètics i pedagògics. Aquest jardí mostra la història dels rosers a través d’un recorregut principal o eix botànic amb rosers silvestres agrupats segons l’origen geogràfic. A banda i banda es disposen els híbrids, l’origen dels quals són els rosers silvestres. Hi trobem espècies representatives de la història i varietats modernes, col·leccions de rosers silvestres, d’híbrids antics i moderns, d’enfiladissos i rosers de fragàncies intenses.

L’any 2009 el Roserar del Parc Cervantes va rebre el prestigiós Garden Award Excellence, atorgat per la World Federation of Rose Societies per la seva bellesa, història i valor educatiu.

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona, que enguany celebra la 21a edició, es va crear l’any 2001 per impulsar la divulgació i la projecció del Roserar, fidel a la tradició roserística de Barcelona, que es remunta a les primeres dècades del segle passat. Al Roserar, a més de la col·lecció permanent, es poden conèixer les noves varietats de rosers presentades a Concurs i, en el Jardí del Palmarès, les guanyadores d’edicions anteriors.





Paraules clau

21è Concurs Internacional de Roses Noves/ Parc de Cervantes/ roses noves/