La prohibició i limitació de nous allotjaments turístics a Barcelona segueix vigent : Servei de Premsa

La prohibició i limitació de nous allotjaments turístics a Barcelona segueix vigent

13/05/2021



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’actualització del PEUAT aprovada el gener passat manté els principis reguladors blindats després que el TSJC no hagi admès a tràmit el recurs de cassació de l’Ajuntament contra l’anul·lació del pla d’allotjaments turístics de 2017

Aquesta actualització dona solució jurídica a la resolució del TSJC, que apunta a defectes de forma del PEUAT de 2017 però no en posa en dubte els fonaments i principis bàsics

La prohibició i limitació de nous allotjaments turístics a Barcelona es mantenen. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no ha admès a tràmit el recurs de cassació de l’Ajuntament de Barcelona contra l’anul·lació del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) declarada el 2019 pel mateix tribunal, fonamentada en la no incorporació d’un estudi econòmic.

Anticipant-se a aquesta situació, el gener passat l’Ajuntament, a través de la Comissió de Govern, va aprovar inicialment una actualització del PEUAT que dona resposta als requeriments fets per la justícia, de manera que les bases i fonaments del pla de regulació segueixen blindats. Aquesta actualització aprovada inicialment i la corresponent suspensió de llicències impedeixen que es tramiti cap projecte contrari a la seva normativa, i per tant permet donar solució jurídica al defecte de forma plantejat pel TSJC, que en cap cas posa en dubte la columna vertebral ni els principis bàsics que regeixen el pla.

Barcelona va ser la primera ciutat que va regular els allotjaments turístics a través d’un instrument urbanístic innovador, que ha obert la porta a molts altres municipis. El PEUAT ha esdevingut un pla de referència útil i necessari per al futur de les ciutats que aposten per una gestió sostenible de l’activitat turística i redistribuir-la a tota la ciutat. I per evitar la massificació al centre de la ciutat i l’expulsió de veïns i veïnes, un procés que es va aturar gràcies a la primera aprovació del pla l’any 2017 i la següent actualització el gener del 2021, que és aplicable.

Amb l’actualització aprovada, el PEUAT manté els mateixos objectius i les principals regulacions:

Malgrat la no admissió del recurs de cassació, l’Ajuntament de Barcelona valora positivament que la resolució judicial no posa en dubte els fonaments i principis bàsics del PEUAT. A partir de l’estudi de la resolució del TSJC, el consistori seguirà treballant, com ha fet sempre, amb el rigor tècnic i jurídic que ha guiat el desplegament d’aquest del pla.

Es pot consultar aquí la nota de premsa referent a l’aprovació de l’actualització del PEUAT el gener passat, que manté els principis reguladors del pla de 2017:

 

Barcelona dona a tràmit a l’actualització del PEUAT





Paraules clau

PEUAT/