Barcelona reuneix el món acadèmic per avançar conjuntament en l’acceleració del creixement econòmic inclusiu : Servei de Premsa

Barcelona reuneix el món acadèmic per avançar conjuntament en l’acceleració del creixement econòmic inclusiu

14/05/2021Temps estimat de lectura: 3 minuts

El “Barcelona Green Deal” recull l’estratègia a llarg termini (2020- 2030) per un desenvolupament econòmic inclusiu, per respondre als reptes actuals i futurs de la ciutat, basant-se en el reforç de la competitivitat, la sostenibilitat i l’equitat, tots tres eixos claus que orienten el conjunt de l’agenda econòmica de Barcelona

Ajuntament, empreses, universitats i centres d’investigació i de recerca s’han reunit aquest matí al 22@ amb l’objectiu de començar a teixir aliances entre el món institucional i l’acadèmic, per donar un impuls plegats a la transformació del model econòmic a la ciutat. L’eix del debat ha estat l’agenda Barcelona Green Deal, que conté la fórmula per oferir als barcelonins i barcelonines una ciutat amb oportunitats i  treball de qualitat en sectors estratègics de present i de futur.

 

 

El primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, ha assenyalat que “hem de prémer l’accelerador i avançar-nos a tots els canvis que la nova societat ens demana, amb una forta digitalització i un creixement inclusiu. Tenint presents els reptes del canvi climàtic i de sostenibilitat i amb resiliència i disrupció en el nou planteig econòmic de la ciutat”. El tinent ha recordat que, passat l’any més cru de la pandèmia, tornem a retrobar-nos i “és el moment d’activar les relacions amb el món acadèmic i del coneixement i escoltar aquest sector d’especial rellevància per constituir les noves bases de l’economia barcelonina”.

A la sessió s’ha convidat l’ambientalista i cofundador de Greenpeace, Remi Parméntier, i l’economista i expert en política pública, Moisés Martín. Parmentier ha emfatitzat que “qui no aposta pel Gren Deal es quedarà al segle passat i una ciutat com Barcelona, referent a escala internacional ha de tenir un paper de colideratge en aquest canvi sostenible i de futur”. I ha afegit que ara toca “restaurar, gestionar i anticipar” les oportunitats.

De la seva, Moisés Martín ha al·ludit al mecanisme de “transició justa” en tot aquest procés de canvi, mitjançant el qual s’ha de “reconstruir el que ja s’havia previst fer abans de la pandèmia però aplicant tots els conceptes i oportunitats que ara se’ns brinden”. L’economista ha alertat: “L’alternativa al Green Deal és quelcom que no ens agradaria viure perquè derivaria a un caos climàtic i ambiental i a la decadència econòmica, i per tant, Barcelona fa bé en comprometre’s en els propers 10 anys en aquests objectius”. A més ha apuntat al valor del “talent humà, nous i vells emprenedors”, ja que “la tecnologia per si sola no permetrà fer tots aquests canvis”.

A l’acte, celebrat al Cibernàrium de Barcelona Activa, s’ha parlat també dels fons europeus fent l’equiparació que podrien representar una inversió equivalent a la dels Jocs Olímpics de 1992, i de tots els projectes innovadors que ja estan en marxa per remodelar la ciutat. Hi han participat representants, grups de recerca i directors de la Cambra de Barcelona, La Salle-URL, la Universitat Royal Melbourne Institut (RMIT), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat de Girona (UdG), la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

 

Barcelona Green Deal, una estratègia a llarg termini

El “Barcelona Green Deal” recull l’estratègia a llarg termini (2020- 2030) per un desenvolupament econòmic inclusiu, per respondre als reptes actuals i futurs de la ciutat, basant-se en el reforç de la competitivitat, la sostenibilitat i l’equitat, tots tres eixos claus que orienten el conjunt de l’agenda econòmica de Barcelona.

El document fixa els 10 grans objectius i les 66 accions clau per a reactivar l’economiade la ciutat a mig i llarg termini. Aquesta estratègia neix per fer de Barcelona una ciutat més competitiva, equitativa i sostenible, consolidant-la com a capital digital i convertint-la en referent de l’economia verda I blava, l’sportech I la indústria creativa. Entre altres projectes, inclou un pla per re-economitzar el centre fent de la Via Laietana un eix econòmic innovador, convertint el Port Olímpic en un hub d’economia blava, apostant per crear un pol científic a la Ciutadella del Coneixement o reforçant La Rambla com a eix cultural, entre d’altres. A banda, el Besòs, Montjuïc, la Zona Franca i l’espai de La Fira s’apunten com a nous espais estratègics per una “neoindustrització verda”. Entre 2020 i 2023 es preveu invertir 672 milions d’euros.

Paraules clau

acceleració/ Barcelona Green Deal/ creixement econòmic inclusiu/ desenvolupament econòmic inclusiu/