L’Escola La Mar Bella millora les instal·lacions i s’amplia amb dos nous edificis que li permeten créixer a dues línies i obrir-se al barri per fer-hi activitats comunitàries : Servei de Premsa

L’Escola La Mar Bella millora les instal·lacions i s’amplia amb dos nous edificis que li permeten créixer a dues línies i obrir-se al barri per fer-hi activitats comunitàries

17/05/2021

El centre educatiu ha guanyat aquest curs dos edificis de nova construcció que han permès l’ampliació a dues línies i la millora general de les instal·lacions

Amb l’ampliació i millora del centre finançada amb 7,4 M € per l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci d’Educació dona resposta a la demanda d’escola pública a Poblenou

La gran varietat d’accessos, a més de ser una millora funcional del centre, també suposa una millor gestió dels espais compartits amb la comunitat

L’alcaldessa, Ada Colau, el president del  Consorci d’Educació de Barcelona i director general de Centres Públics, Josep González-Cambray, i el regidor del districte de Sant Martí, David Escudé, han visitat aquest dilluns l’Escola La Mar Bella (Plaça Bernat Calbó, 2). El centre ha estrenat aquest curs noves instal·lacions fruit del projecte d’ampliació i s’obrirà al barri del Poblenou per a activitats fora de l’horari lectiu.

El projecte d’ampliació i millora de l’Escola La Mar Bella dona resposta d’aquesta manera a la necessitat de places d’escola pública a la zona del Poblenou, a on hi ha una demanda del 78% de plaça a la pública. L’escola va passar d’una a dues línies tan bon punt es va concretar aquest projecte, ja durant el curs 2016-2017, quan es van habilitar dos mòduls provisionals a tocar del centre per poder iniciar el procés d’ampliació. Prèviament, durant el curs 2014-2015 va tenir un grup addicional.

En aquests moments al centre hi estudien 359 alumnes però quan estiguin totes dues línies funcionant a tots els cursos tindrà una capacitat de 450 alumnes. Per tant, l’escola passarà dels 225 alumnes que hi estudiaven quan era només d’una línia i abans de l’ampliació, a aquests 450 que es preveuen quan estigui a ple rendiment.

 

Dos edificis nous i la vella escola reformada íntegrament

Des del passat setembre ja s’han començat a utilitzar els edificis de nova construcció i també els edificis originals totalment renovats. El projecte d’ampliació i millora del centre el van començar a gestar el Consorci d’Educació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona entre els anys 2016 i 2017.  Per una banda, es plantejava la necessitat de remodelar l’edifici de l’escola, construïda als anys 50, i ampliar l’oferta escolar del barri consolidant el centre amb dues línies. Per altra banda, l’Ajuntament de Barcelona resolia una reivindicació veïnal adquirint l’església i el solar adjacent de la plaça de Sant Bernat Calvó, que en aquells moments amenaçava ruïna, i que immediatament va enderrocar per alliberar l’espai. Va cedir el solar resultant al Consorci d’Educació de Barcelona per tal que es pogués construir un nou edifici per a l’escola i unir-lo a l’original, i així configurar un nou equipament totalment renovat i ampliat.

El resultat d’aquesta operació, que ha suposat una inversió de 7.481.620,95 € finançada per l’Ajuntament de Barcelona, és un centre educatiu que distribueix la seva activitat en tres edificis que estan interconnectats i que constitueixen un conjunt únic.

 

 

El primer edifici és l’escola original dels anys 50, reformada íntegrament. El segon edifici, d’obra nova, és la prolongació de l’edifici original configurant tots dos una “ele”. Té planta baixa més dos pisos i disposa de pati-terrassa superior. Finalment, el tercer edifici, també nou i que ocupa el buit que va deixar l’antiga església, connecta amb els dos anteriors a través d’un pont situat a la planta segona, per no malmetre la visual de l’edifici patrimonial situat al carrer Ferran Aguiló. Aquest tercer edifici disposa de planta baixa amb pista esportiva, planta primera destinada a vestidors, i biblioteca i aula de ciències en la planta segona. I també disposa d’un pati-terrassa superior. En total, el centre suma ara una superfície de 5.400 m2.

Pel que fa a la nova distribució dels espais, els dos primers edificis s’organitzen al voltant del pati de jocs de l’escola. Són els espais on es desenvolupa el programa escolar, ja que s’hi troben les aules, la cuina i el menjador, i el pati superior, així com l’administració i els espais per al professorat.

S’hi accedeix principalment des de la plaça de Sant Bernat Calvó a través d’un nou porxo bolcat al pati que a més a més permet l’entrada diferenciada d’alumnes d’infantil i de primària. El centre també disposa d’un accés lateral a través del pati des del carrer Galceran Marcet, i un tercer accés a l’edifici original també des del mateix passatge.  Les obres d’ampliació han permès augmentar la superfície de l’aulari i dels espais exteriors entesos també com a espais docents.

Les aules són molt transparents envers el pati i envers els passadissos, cosa que les fa molt lluminoses i molt ventilades de forma natural. Els espais han estat dissenyats per afavorir la polivalència d’usos i la flexibilitat de cara a la incorporació de nous projectes pedagògics. A més a més, els passadissos tenen grans dimensions perquè s’han concebut com extensions de les aules a on poder desenvolupar també activitats amb grups reduïts. Les aules d’infantil per la seva banda, tenen accés directe a un espai – terrassa de 3 metres d’ample que els funciona com a aula exterior.

I per últim, les cobertes dels nous edificis s’han habilitat com a espais de joc. En total, pel que fa a les zones exteriors, es compta ara amb 1.146 m2 de pati en planta baixa a més de 1.218 m2 de nous espais exteriors (porxos, terrasses, cobertes de joc) en els quals, a més a més, s’hi ha instal·lat captadors fotovoltaics per produir energia renovable per l’auto consum i també plaques solars per a l’aigua calenta sanitària.

Pel que fa al tercer edifici, el que es troba situat ben bé a la plaça, i que té un accés des del carrer, és el bloc on es troben les instal·lacions esportives (una pista amb vestidors i sala polivalent) i la biblioteca i l’aula de ciències. Aquestes instal·lacions sumen uns 900 m2, i combinaran l’ús docent amb l’ús comunitari.

La gran varietat d’accessos, a més de ser una millora funcional del centre, també suposa una millor gestió dels espais compartits amb la comunitat, i sobretot estan millorant molt la gestió dels accessos amb les restriccions de seguretat generades per la Covid.

 

Una instal·lació oberta al barri

Una part de les noves instal·lacions del centre, a les quals s’hi accedeix directament des del carrer, es compartiran amb el veïnat a través d’un acord que està ultimant el Districte de Sant Martí amb la comunitat educativa. Aquest acord permetrà que, fora de l’horari de classes, les puguin utilitzar les entitats del barri. Inicialment es vol començar amb activitats esportives, ja que els espais que es comparteixen estan habilitats com a pistes per practicar exercici físic, tot i que admeten altres funcionalitats.

Així doncs, s’obriran al barri les noves instal·lacions (la pista esportiva / espai polivalent i els vestidors) que s’ubiquen en l’edifici de nova planta construït a l’espai que es va alliberar amb l’enderroc de l’antiga església de la plaça de Sant Bernat Calvó. S’està treballant perquè aquesta nova sala estigui disponible per a extraescolars des de l’horari de tancament de l’escola fins a quarts de set de la tarda, i a partir de  les 7 de la tarda tingui lloc l’activitat oberta al barri els dies feiners. També s’està mirant que pugui obrir dissabtes i diumenges per activitats obertes al barri.

 

Un entorn pacificat

Tot aquest projecte, a més a més, ha anat acompanyat d’una millora en tot l’entorn de l’escola, que ha quedat més ordenat, pacificat i reservat per als vianants.

El Districte de Sant Martí, a través del Consorci d’Educació i aprofitant la finalització de les obres i l’alliberament de l’espai públic, ha fet una intervenció de millora del paviment i de reordenació del mobiliari de la plaça de Sant Bernat Calvó i dels carrers de l’entorn. Així doncs, la pacificació abasta el tram del carrer Galceran Marquet que dóna a la façana principal de l’escola, el carrer del Doctor Trueta des de la seva confluència amb la Rambla del Poblenou fins a la mateixa plaça de Sant Bernat Calvó, i el passatge de Massaguer. En aquests espais només es permetrà el pas als vehicles que vulguin accedir als diferents aparcaments subterranis existents.

Tota aquesta intervenció ha estat realitzada amb la participació i el consens veïnal, ja que en el moment de l’enderroc de l’església es va obrir un procés de participació ciutadana per definir aquest espai, que va culminar el maig de 2018.

 

Descarregar imatges (ZIP)



Compartiu aquest contingut