Sant Andreu recuperarà 4.500 m² de les Casernes per a equipaments públics municipals : Servei de Premsa

Sant Andreu recuperarà 4.500 m² de les Casernes per a equipaments públics municipals

20/05/2021Temps estimat de lectura: 4 minuts

Mèmora Serveis Funeraris cedirà a l’Ajuntament de Barcelona, de manera gratuïta i indefinida, el 75% de la seva parcel·la destinada a ús privatiu, i el 25% restant serà on s’ubicarà el tanatori

La pressió veïnal permet guanyar 4.500 m²  de sostre públic, valorats en 4M d’euros

Aquesta recuperació permetrà establir més equipaments municipals que s’ajustin a les actuals necessitats i demanes del barri

El Districte de Sant Andreu recuperarà el 75% de la parcel·la que el Consorci de la Zona Franca (CZF) va vendre a Mèmora Serveis Funeraris per a la construcció d’un tanatori als terrenys de les antigues Casernes. La cessió per recuperar  4.500 m² de sostre, restants de la construcció del tanatori, es realitzarà de forma gratuïta i indefinida i permetrà acollir equipaments municipals que es definiran conjuntament amb el veïnat.

La parcel·la D, propietat del CZF, està ubicada a la cantonada entre el Passeig de Santa Coloma i el carrer Gran de Sant Andreu i té una superfície de 1.984,93 m², i 6.000 m² de sostre edificable. L’abril de 2018 el CZF la va treure a subhasta i la va adjudicar a l’empresa funerària Mèmora per ubicar-hi un tanatori

La regidora de Sant Andreu, Lucía Martín, recorda que “aquesta subhasta va generar malestar al districte i va aixecar protestes veïnals que denunciaven la falta d’espais de participació i diàleg i reclamaven la construcció d’equipaments públics en aquest solar”. En aquest sentit, i davant del malestar generat per tanatori la subhasta i la posterior adjudicació per construir-hi un tanatori, el Districte de Sant Andreu va convocar una taula de treball amb entitats veïnals, el CZF i Mèmora “on es va instar a Mèmora a negociar per donar resposta a les reclamacions que es plantejaven, i al CZF a adquirir un compromís de consensuar amb el veïnat els usos de les parcel·les d’equipament de la seva propietat que encara queden a les antigues Casernes” puntualitza la regidora.

Com a resultat d’aquestes trobades i davant les reivindicacions veïnals, Mèmora accedeix a cedir a l’Ajuntament de Barcelona, de manera gratuïta i permanent, el 75% de la seva parcel·la. Per tant, el districte i el veïnat recuperaran la propietat pública de 1.426,31 m², el que equival a 4.500 m² de sostre, d’un solar que s’hauria destinat en un 100% a ús privatiu. La cessió d’aquest sòl, valorat en 4M €, permetrà recuperar sòl municipal per destinar-lo a la construcció de nous equipaments municipals. Aquests hauran de consensuar-se amb el veïnat per tal d’ajustar-los a les actuals necessitats del barri com, per exemple, més habitatges dotacionals per a gent jove i baixos destinats a equipaments pel barri.

 

 

El Pla Especial Urbanístic que inclou l’inici de la tramitació del Tanatori promogut per Mèmora i la cessió gratuïta i indefinida a l’Ajuntament de Barcelona del 75% de la parcel·la inicial s’ha aprovat avui inicialment a la Comissió de Govern.

Per la seva part, en els terrenys de les antigues Casernes de Sant Andreu, el CZF encara conserva la propietat de la parcel·la F, que té una superfície de 5.000 m2, i 25.000 m2 de sostre edificable, i que està ubicada entre la Rambla Marta Mata i el Passeig de Santa Coloma. El CZF s’ha compromès a realitzar un procés de participació amb els veïns i veïnes per decidir el futur d’aquesta parcel·la en funció de les necessitats del barri abans de realitzar el procés de concurs administratiu.

 

Més equipaments públics a les antigues Casernes de Sant Andreu

El plantejament urbanístic de les antigues Casernes de Sant Andreu avança en la seva transformació. L’Ajuntament va inaugurar el passat mes d’abril la Rambla Marta Mata, un nou eix urbà que complementa el projecte que es va iniciar amb la zona de joc infantil del parc Antoni Santiburcio. Aquestes dues intervencions van suposar una inversió municipal de 10M €.

A més, les antigues Casernes compten amb l’impuls de diverses promocions d’habitatge públic a càrrec del consistori: en execució 152 habitatges per a persones grans i l’Espai Jove Jaume Oller, i pendents d’adjudicació del projecte i l’obra 84 habitatges per a lloguer social, 60 per a lloguer per a joves; i una escola bressol. Aquests nous equipaments compten amb un pressupost de gairebé 35M €.

La recuperació de part de la parcel·la d’ús privatiu per a ús públic obre ara un diàleg i procés participatiu amb el veïnat per decidir i establir els equipaments municipals que més s’ajustin a les necessitats actuals del barri.

 

Per un altre model de serveis funeraris

El Pla Especial Urbanístic aprovat avui a la Comissió de Govern inclou l’inici de la tramitació del tanatori promogut per Mèmora, un centre que constarà de 4 sales de vetlla i ocuparà 558 m² dels 1.984,93 m² de la parcel•la, és a dir, aproximadament una quarta part del total.

Cal recordar que l’any 2017, el Plenari Municipal es va aprovar una nova Ordenança de Serveis Funeraris i Cementeris amb la finalitat de limitar la implantació de tanatoris privats a la ciutat, establint requisits urbanístics, de mobilitat i socials, amb el fi de mantenir la bona convivència entre el teixit veïnal i comunitari de la zona on s’estableix el servei. Tenint en compte aquests paràmetres establerts a la normativa, la proposta del tanatori a les antigues casernes de Sant Andreu s’ajusta a tots els requisits establerts i per tant no es pot impedir la seva construcció.

Tot i això, el Govern municipal continua defensant un model alternatiu de serveis funeraris a la ciutat, motiu pel qual en el mandat anterior es va intentar impulsar la creació d’una Funerària Pública i avui se segueix treballant per iniciar un procés de reflexió i aconseguir el màxim de suport per aquesta iniciativa.

Paraules clau

casernes/ Sant Andreu/ Tanatori/

Anar a l'inici d'aquesta pàgina