Barcelona Energia, l’operador elèctric metropolità, incorporarà 9 municipis durant el 2021 : Servei de Premsa

Barcelona Energia, l’operador elèctric metropolità, incorporarà 9 municipis durant el 2021

05/06/2021

Els 9 nous municipis metropolitans passaran a ser accionistes de TERSA-Barcelona Energia, l’empresa pública actualment participada per l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona, com a eina facilitadora dels projectes de transició energètica

El canvi permetrà als ajuntaments el consum d’energia 100% renovable, pública i de proximitat per als equipaments públics i l’enllumenat municipal, així com l’assessorament personalitzat en la facturació i facilitats per dur a terme projectes de transició energètica

Després de la incorporació, el 68% de la ciutadania metropolitana ja tindrà el seu municipi alineat amb l’operador elèctric metropolità per a l’execució i assessorament de polítiques energètiques

Nou municipis metropolitans s’incorporaran durant aquest 2021 a Barcelona Energia. L’AMB i l’Ajuntament de Barcelona, administracions impulsores de Barcelona Energia, l’operador elèctric metropolità, han treballat per fer-ho possible i que més municipis puguin comptar amb aquesta empresa pública com a mitjà propi en les seves polítiques d’impuls de la transició energètica.

 


 

Els darrers mesos s’ha fet una ronda de reunions tècniques amb els 36 municipis metropolitans i l’AMB per avaluar la situació particular de cada ajuntament i decidir si entren a formar part de l’accionariat de TERSA, l’empresa pública que actua com a operador per generar l’energia que, posteriorment, es comercialitza a través de Barcelona Energia. Els ajuntaments que participen en aquest canvi obtindran l’energia elèctrica per a tots els seus equipaments públics a través de la comercialitzadora pública, fet que garanteix una energia 100% renovable certificada, i de proximitat.

Després d’aquesta primera ronda de contactes, 9 municipis han manifestat la voluntat d’iniciar els tràmits aquest 2021. Es tracta de Castellbisbal, L’Hospitalet de Llobregat, El Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Torrelles de Llobregat i Viladecans.

Des del 2018, l’Ajuntament de Barcelona ja consumeix tota l’energia per als seus equipaments i enllumenat públic provinent de Barcelona Energia. Després de la suma dels nous 9 ajuntaments, un 68% de la ciutadania metropolitana tindrà el seu municipi alineat amb l’operador elèctric metropolità per l’execució i assessorament de polítiques energètiques.

 

Avantatges per als municipis que fan el canvi

Els ajuntaments que han optat per sumar-se a l’operador disposaran d’un instrument per impulsar la generació d’energia, gestionar i explotar les instal·lacions de generació d’energies renovables del territori. Alhora, Barcelona Energia representarà la producció d’energia d’aquests municipis davant del mercat.

Els avantatges del canvi seran tant en forma d’optimització dels consums i una major eficiència, com els derivats d’evitar els combustibles fòssils i altres fonts d’energia contaminants:

En un primer moment, TERSA oferirà als municipis integrats a Barcelona Energia el següent catàleg de serveis.

Pel que fa a la comercialització d’electricitat, subministrarà als edificis i equipaments públics el total de l’energia que consumeixin, energia que, com s’ha mencionat, serà 100% provinent de fonts renovables.

A nivell de facturació, s’oferirà un assessorament transparent i personalitzat per a cada cas. També s’oferirà formació en matèria d’energies renovables als tècnics municipals, augmentant el coneixement del sector energètic entre els ajuntaments.

Alhora, el fet que el municipi formi part de l’operador públic també facilitarà que els usuaris privats, tant ciutadania com empreses, puguin fer el canvi i contractar-ne els serveis.

Formar part de l’accionariat de TERSA també proporcionarà als municipis gestionar a través de l’empresa els seus projectes i construcció d’instal•lacions solars, que contribuiran a augmentar la generació de renovables, i per tant, a accelerar la transició energètica.

L’operador públic oferirà la realització d’aquests projectes amb diferents models de finançament: a partir del pressupost municipal, o amb una fórmula de finançament participatiu.

 

Procediment per la unió dels nous municipis

Un cop manifestada la voluntat dels nous 9 municipis, L’AMB i l’Ajuntament de Barcelona aprovaran una modificació d’estatuts de TERSA per incorporar aquesta nova línia de treball, i accediran a vendre un paquet d’accions proper a l’1% a TERSA, que alhora les vendrà als ajuntaments interessats en ser-ne accionistes. La condició d’accionistes els permetrà comptar amb TERSA com a “mitjà propi”, i per tant facilitar i simplificar les relacions amb l’operador públic. Aquests tràmits s’iniciaran en breu, amb l’aprovació de la mesura per part del Consell Metropolità.

Durant el 2022, es preveu que més ajuntaments metropolitans se sumin al canvi i passin a ser accionistes de TERSA, adquirint les accions corresponents i signant el Pacte d’Accionistes.

 

La importància de disposar d’un operador metropolità

La transició energètica s’ha convertit en una necessitat que les administracions han d’afrontar com una prioritat en els propers anys. La declaració d’emergència climàtica, tant per part de l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona com d’altres ajuntaments metropolitans, ha posat de manifest que cal situar les energies renovables com a opció preferent, per sobre de l’ús de combustibles fòssils.

El futur de la transició energètica es juga, en bona part, a les ciutats i les àrees metropolitanes, perquè és a les zones urbanes on es concentra la major part de la població i del consum. Per aquest motiu, les administracions d’àmbit local són decisives a l’hora d’encarar aquest canvi.

Malgrat que molts municipis metropolitans treballen per afavorir la transició energètica, a mida que creix el nombre de projectes es fa més difícil gestionar la complexitat de les dades i de tots els processos associats. Aquesta complexitat supera sovint la capacitat dels recursos humans dels ajuntaments i cada cop és més necessari comptar amb un suport objectiu, alineat amb la vocació pública de les polítiques municipals.

Amb aquesta missió va néixer Barcelona Energia, una demanda reiteradament exposada als diferents grups de treball metropolitans realitzats des de que el 2016 es va constituir la Taula Metropolitana per a un Nou Model Energètic a l’AMB.Compartiu aquest contingut