Barcelona és guardonada al premis de la Setmana Europea de Prevenció de Residus : Servei de Premsa

Barcelona és guardonada al premis de la Setmana Europea de Prevenció de Residus

06/06/2021

El jurat dels premis European Week for Waste Reduction 2020 ha seleccionat el projecte sobre la prevenció de la contaminació marina impulsat per l’Ajuntament de Barcelona a través de dues accions, una per la prevenció dels plàstics “Repte beure sense plàstic” i l’altra per la prevenció de les burilles de cigarreta “Aquí comença el mar”

El repte beure sense plàstic ha estat impulsat per les entitats del grup de treball Residu Zero del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat i ja compta amb un centenar d’organitzacions adherides

L’acció “Aquí comença el mar. No hi llencis res” ha col·locat un centenar de plaques informatives en alguns embornals de la ciutat per conscienciar la ciutadania dels petits residus que arriben al mar

Barcelona ha estat guardonada per les accions de prevenció de la contaminació marina als premis European Week for Waste Reduction 2020 (EWWR). Es tracta de dues accions, el “Repte beure sense plàstic” impulsat per les entitats de la xarxa Barcelona + Sostenible amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la iniciativa municipal “Aquí comença el mar”. La proposta de Barcelona ha obtingut el premi a millor acció en la categoria administració i organització pública. En total es van seleccionar com a finalistes un total de 16 accions entre 84 projectes presentats en les diferents categories.

Aquests premis tenen per objectiu reconèixer les millors iniciatives relacionades amb la prevenció de residus durant la setmana europea de prevenció de residus. En la 12a edició, la de l’any 2020, malgrat les restriccions provocades per la pandèmia, s’han realitzat 10.600 accions arreu d’Europa.

 

Repte #Beuresenseplàstic

Les entitats del grup de treball Residu Zero del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, han impulsat el repte #Beuresenseplàstic amb l’objectiu de donar resposta als problemes ambientals que es deriven de l’ús dels plàstics d’un sol ús. Aquesta acció, que ja té un centenar d’organitzacions adherides, i s’ha desenvolupat de forma conjunta amb una quinzena d’entitats.

Els plàstics d’un sol ús, amb una vida útil molt curta, poden esdevenir agents contaminants. Per aquest motiu, el repte #beuresenseplàstic ha volgut buscar la complicitat d’organitzacions, entitats, empreses i administracions per eliminar els gots, les ampolles o les canyetes de plàstic d’un sol ús i reduir de forma notable la generació d’aquest tipus de residu.

 

Aquí comença el mar, no hi llencis res

L’any passat, al litoral barceloní es van recollir 20 metres cúbics de residus flotants a l’aigua. Per exemplificar-ho, un carrer tipus de l’Eixample fa 20 metres d’amplada, per tant, es tractaria d’un cub d’aquestes dimensions. A l’aigua s’hi van trobar tot tipus de residus, vidres, llaunes, plàstics, fustes, olis i greixos, entre altres.

Per aquest motiu, coincidint amb la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2020, l’Ajuntament de Barcelona va iniciar la col·locació d’un centenar de plaques informatives en alguns embornals de la ciutat amb un missatge clar i inequívoc “Aquí comença el mar. No hi llencis res”.

Es tracta d’una acció de conscienciació cap a la ciutadania i donar a conèixer el destí dels petits residus que, a través dels embornals, arriben al mar i causen uns efectes nocius sobre la flora i la fauna. L’acció també s’ha donat a conèixer a través de la xarxa Escoles + Sostenibles, perquè els infants també puguin obrir reflexió sobre els hàbits quotidians que tenen un impacte directe en el medi ambient.Compartiu aquest contingut