Comença la votació final dels projectes proposats per la ciutadania per als pressupostos participatius : Servei de Premsa

Comença la votació final dels projectes proposats per la ciutadania per als pressupostos participatius

07/06/2021

Entre el 10 i el 20 de juny totes les persones de 14 anys o més empadronades a Barcelona podran participar a través de la plataforma Decidim.Barcelona en la tria de quines propostes s’executaran al seu districte i en un altre de la seva elecció

Un cop superada la fase de concreció tècnica, són 184 els projectes que definitivament se sotmetran a la votació per repartir 30 milions d’euros, amb un import mitjà d’uns 500.000 euros

El sistema de votació se simplifica amb la verificació del padró a través del telèfon mòbil i funcionarà amb el mètode de la cistella de la compra

La gran majoria d’iniciatives corresponen a intervencions en l’àmbit educatiu i la pacificació de l’espai públic

Aquest dijous 10 de juny comença la fase final del procés dels pressupostos participatius, en què la ciutadania s’ha encarregat de proposar, prioritzar i, finalment, decidir en què invertir 30 milions d’euros dels pressupostos municipals per aquest mandat. Es tracta de projectes d’inversió amb els quals el Govern municipal assumeix el compromís d’executar en els pròxims dos anys. El període de votació s’allargarà fins al 20 de juny i hi podran participar totes les persones empadronades a Barcelona de 14 anys o més, a través de la plataforma Decidim.Barcelona.

En total són 184 projectes els que se sotmetran a la votació definitiva, un cop els grups promotors i els equips tècnics municipals han dut a terme la concreció necessària per tal que la ciutadania pugui triar entre iniciatives amb un import i detall prou definits per garantir-ne la viabilitat i l’ajustament pressupostari. Per dur a terme la concreció tècnica s’han celebrat 209 reunions amb la participació de 569 ciutadans i ciutadanes dels grups promotors dels projectes. Tots els projectes, tal i com marcaven les bases del procés des de l’inici, són inversions sense despesa corrent associada, de competència municipal i que no estiguessin impulsades per l’Ajuntament.

Per tipologia, les propostes responen sobretot a intervencions en els àmbits educatiu i escolar i en l’espai públic, amb un objectiu de pacificació i de recuperació d’espai per a les persones:

 

Com participar en la votació definitiva

Els pressupostos participatius tenen la vocació d’impulsar iniciatives de proximitat als barris, raó per la qual, en el moment de la votació, es podrà participar en el districte on s’estigui empadronat i un altre d’elecció lliure, amb la intenció que també es pugui incidir en aquells barris de la ciutat on es treballa, s’hi tenen familiars o amistats o, en definitiva, s’hi faci vida. Com en les diverses fases dutes a terme fins ara, des de la de propostes fins a la de priorització, la votació es durà a terme a la plataforma municipal de participació ciutadana Decidim.Barcelona, on també es poden consultar tots els projectes districte a districte.

Per a la fase de la votació definitiva s’ha simplificat el sistema de verificació respecte a l’anterior fase de priorització. En aquesta ocasió, les persones que desitgin participar no hauran d’estar registrades al Decidim.Barcelona, i es verificarà la identitat després d’introduir les dades personals i creuar-les amb el Padró municipal a través d’un codi que s’enviarà al telèfon mòbil. A l’hora de votar els projectes, el procediment serà a través de la cistella de la compra. És a dir, cada votant disposarà del pressupost total del districte i podrà seleccionar des d’un mínim de 2 projectes fins a esgotar-lo.

Els 30 milions d’euros destinats als pressupostos participatius s’han repartit de manera equitativa entre els 10 districtes de Barcelona. Així, el 50% s’ha repartit a parts iguals entre els 10 districtes, i el 50% restant s’ha distribuït segons cinc criteris demogràfics i socioeconòmics tals com la població, la renda familiar disponible, la densitat neta, l’esperança de vida i la superfície.

 

 

Suport presencial per superar la bretxa digital

Per tal d’acostar el procés de votació a la ciutadania, s’han preparat diverses accions i punts de suport presencials per tal d’informar i acompanyar aquelles persones que, per les raons que siguin, tenen més dificultat d’accés a internet o per exercir el vot.

Així doncs, s’han organitzat una vintena d’exposicions (dues a cada districte amb l’excepció de les Corts, amb només una) amb panells informatius de tots els projectes que se sotmeten a votació que contenen una descripció detallada de la iniciativa i el seu import. Alhora, en aquests punts expositius, s’oferirà també suport tècnic per dur a terme la votació in situ en diferents franges horàries.

 

Ciutat Vella:

Llista de projectes

 

Eixample:

Llista de projectes

 

Sants-Montjuïc:

Llista de projectes

 

Les Corts:

Llista de projectes

 

Sarrià – Sant Gervasi:

Llista de projectes

 

Gràcia:

Llista de projectes

 

Horta-Guinardó:

Llista de projectes

 

Nou Barris:

Llista de projectes

 

Sant Andreu:

Llista de projectes

 

Sant Martí:

Llista de projectes

 

A banda d’aquestes localitzacions, s’han habilitat més de 150 punts mòbils que donaran suport a la votació en diferents espais públics de tots els barris de la ciutat.

A més a més, s’han instal·lat prop de 184 tòtems informatius, un per cadascun dels projectes, propers als espais físics on els projectes pretenen intervenir. Aquests tòtems mostren tots els detalls sobre la proposta, de la mateixa manera que a les exposicions, així com la informació necessària perquè els veïns i veïnes puguin accedir al Decidim.Barcelona i procedir amb la votació.Compartiu aquest contingut