Es reprèn l’ampliació de l’Hospital del Mar : Servei de Premsa

Es reprèn l’ampliació de l’Hospital del Mar

14/06/2021Temps estimat de lectura: 9 minuts

El centre inicia aquest mes de juny un projecte de transformació física, tecnològica i de funcionament amb la mirada posada en l’any 2030

Aprofitant les oportunitats que brindaran les obres, l’Hospital del Mar emprendrà un ambiciós procés de transformació digital, incorporant tecnologia 5G, quiròfans híbrids, reconeixement facial, intel·ligència artificial i l’internet de les coses, entre altres novetats 

Aquesta nova fase ha estat dissenyada tenint en compte les necessitats detectades durant la gestió de l’epidèmia de la COVID-19

S’instal·laran cobertes vegetals de 2.700 m2 de superfície que permetran reduir la petjada de carboni de l’edifici, plaques fotovoltaiques per generar electricitat per cobrir el consum propi, enllumenat LED d’alt rendimenti es construirà una doble pell a la façana per aprofitar la llum natural

El nou edifici tindrà una superfície de 22.500 m2, amb un pressupost total de prop de 150 milions d’euros. El projecte ha estat presentat a les ajudes del fons NextGenerationde la Unió Europea i, a l’espera de la seva resolució, la Generalitat i l’Ajuntament anticipen el finançament necessari per iniciar les obres

L’Hospital del Mar posa en marxa la seva transformació amb la mirada posada en l’any 2030, amb un ambiciós projecte integral que inclou la realització de les obres de construcció de la segona fase de l’ampliació del centre. Ja s’han iniciat els treballs previs a l’inici de la construcció del nou edifici, que s’aixecarà sobre part de l’actual solar on se situa el centre i que significarà l’enderroc dels antics pavellons, construïts entre 1914 i 1929 i remodelats als anys noranta del segle passat. Es preveu que podrà entrar en servei a mitjans de l’any 2024. Una obra de gran complexitat que obligarà a realitzar un esforç d’organització al conjunt de professionals i que permetrà a l’Hospital del Mar fer un decidit salt endavant per situar-se a l’avantguarda de la transformació digital i aprofitar totes les possibilitats que la tecnologia ofereix per acostar els serveis sanitaris a la ciutadania i convertir-se en un pol de coneixement i d’atracció de talent.

Aquest ambiciós projecteha estat presentat pel conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en un acte al mateix centre amb el president del Consell Rector del Parc de Salut Mar, Joan Puigdollers, i la gerent del centre, Olga Pané.

 

Hospital 2030

Les obres s’insereixen en un ambiciós projecte per rellançar l’Hospital del Mar amb la vista posada en l’any 2030. Això implica la potenciació de les noves tecnologies, la transformació digital i la seva aplicació a l’entorn hospitalari amb una agosarada aposta consensuada tant amb els mateixos professionals com amb els pacients i les seves famílies, a través de diversos processos de cocreació. Els treballs tenen un pressupost total de 147 milions d’euros, inclosa la posada en marxa del nou edifici, i el projecte pot ser un dels beneficiaris dels fons NextGeneration anunciats per la Unió Europea A l’espera de la resolució d’aquests fons i, per tal de poder començar les obres, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona han anticipat el finançament necessari pel projecte executiu, que ha costat 2,5 milions d’euros, i per la primera part d’aquesta nova fase de transformació, amb un cost de 11,4 milions d’euros.

El nou edifici, que sumarà 22.500 m2, permetrà que l’Hospital del Mar arribi als 83.500 m2 (ara ocupa 61.000 m2 de superfície) i resoldrà alguns dels problemes d’espai actuals. D’aquesta manera, es podran unificar les urgències del centre a la mateixa ubicació. A la vegada, es construiran sis noves plantes d’hospitalització amb les quals el nou l’edifici guanyarà 75 llits. També s’incrementarà el nombre de quiròfans, amb quatre de nous, preparats per atendre intervencions de gran complexitat i un d’ells equipat amb equips de TC (Tomografia Computeritzada) i ressonància magnètica, amb instal·lacions preparades per a les necessitats de la cirurgia robòtica, amb eines de realitat virtual i realitat augmentada per ajudar a la preparació de les cirurgies i per guiar els cirurgians durant les intervencions. També es crearà una àrea de preingrés que estarà directament al bloc quirúrgic per permetre l’arribada i l’acompanyament dels pacients per part de la seva família. Es disposarà de 18 llits a una nova Unitat de Cures Intensives (UCI), ampliant fins a 36 llits la capacitat d’atenció al malalt crític. L’UCI, connectada de forma directa amb el nou bloc quirúrgic i la unitat de reanimació, facilitarà el seguiment i el trasllat dels malalts. El nou edifici disposarà d’un heliport, que permetrà atendre pacients greus susceptibles d’atenció altament especialitzada.

Tot plegat tindrà en compte les conclusions de l’innovador procés de cocreació posat en marxa pel Servei d’Atenció al Ciutadà per definir amb pacients, familiars  i professionals com ha de ser el futur hospital, un procés del qual van sorgir més de 300 propostes. En aquest sentit, s’han incorporat banys a les plantes d’hospitalització per als familiars, així com espais de trobada i reunió, amb més intimitat, la substitució de les televisions de les habitacions per tauletes mòbils i canvis al mobiliari per acostar els armariets amb les possessions dels pacients al llit. A la vegada, es crea una nova àrea maternoinfantil, on es disposarà d’habitacions individuals per preservar la intimitat de les famílies i dels nadons. En aquest sentit, les unitats d’hospitalització han estat dissenyades com a illes, a les quals el pacient trobarà tot el que necessita.

A la vegada, les obres permetran apropar els serveis als veïns dels barris de Ciutat Vella i Sant Martí. El trasllat del Servei d’Oftalmologia, situat ara a l’Hospital de l’Esperança, crearà un veritable institut oftalmològic de 1.000 m2 i acostarà la seva cartera de serveis al territori de referència.

 

Una ampliació adaptada a les lliçons de la COVID-19

L’ampliació de l’Hospital del Mar tindrà en compte les necessitats detectades durant la gestió de la COVID-19. Els despatxos d’arquitectura barcelonins encarregats de la redacció del projecte executiuPinearq i Brullet-De-Lunahan treballat incorporant criteris de  flexibilitat i adaptació dels espais, separació de circuits i per garantir la resiliència necessària dels espais que ha posat en relleu la recent crisi sanitària.Durant el pic de l’epidèmia, el centre va ampliar la seva capacitat en prop de 400 llits per fer front a l’increment de pacients atesos per l’epidèmia. Precisament, la COVID-19 ha posat de relleu la necessitat d’ampliar la capacitat d’hospitalització i de cures intensives en un temps molt curt. Un edifici més flexible, amb més capacitat i adaptable per transformar-se en un hospital centrat en el tractament de pacients afectats per una patologia amb alt risc de contagi, com és el nou coronavirus.

El nou hospital apostarà per mantenir el contacte amb els pacients a través d’aplicacions mòbils i la potenciació de la videoconsulta, un format que ha tingut una bona acceptació per part de les persones usuaries, que la puntuen amb un vuit sobre deu i que en gairebé dos de cada tres casos asseguren tornarien a visitar-se de forma telemàtica.

A la vegada, la tecnologia 5G permetrà potenciar les connexions, tant internes com externes amb altres hospitals. També permetrà realitzar cirurgies en directe i controlades a distància amb la participació dels experts més destacats del món i facilitarà la telemedicina i les teleconsultes amb imatge d’alta qualitat en temps real, així com convertir qualsevol habitació en una UCI, amb el control de les dades del pacient des de la Unitat de Cures Intensives. S’utilitzarà un innovador sistema que combinarà aquesta tecnologia amb la gestió de dades i la tecnologia de reconeixement facial per optimitzar el temps de les visites, guiant als pacients i visitants per l’interior de l’hospital i generant avisos de l’ordre d’entrada i els temps d’espera. Això permetrà sincronitzar l’agenda de visites dels pacients amb la seva ubicació a temps real i la xarxa de transport públic per oferir-los el millor itinerari per arribar al centre.

L’atenció al pacient oncològic també es potencia amb la recent incorporació de dos nous equips de TC (tomografia computada) i d’un nou equip de PET/TAC (tomografia per emissió de positrons) per millorar la capacitat diagnòstica en aquesta patologia.

També s’implementarà tecnologia que permetrà oferir al pacient ingressat una experiència personalitzada a peu de llit, amb tauletes que faran una doble funció. Seran punts d’accés a la informació clínica per als professionals sanitaris i, a la vegada, donaran accés a continguts personalitzats per ajudar al procés de recuperació del malalt, de maneig de la malaltia i per a incrementar la seva autonomia. Altres aspectes incorporats pensant en el benestar de les persones ingressades són la il·luminació circadiària, adaptada als cicles de dia i nit, als punts sense il·luminació natural, així com la domòtica aplicada a les habitacions, fet que permetrà controlar amb la veu aspectes com la il·luminació o la temperatura. El nou edifici també comptarà amb diverses cobertes vegetals i terrasses, destinades a convertir-se en punts de trobada i de relaxació tant dels professionals com dels pacients i familiars.

La recerca, concentrada a l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, també serà un dels eixos d’actuació de la institució. Una investigació focalitzada en l’atenció assistencial i en la internacionalització, amb la suma amb institucions de fora de l’Estat. L’aliança amb la Universitat Pompeu Fabra per desenvolupar ja a partir de setembre el nou grau de Medicina a l’Hospital del Mar és una gran oportunitat de creixement pel  centre que a més es vincularà al nou clúster de la Ciutadella del Coneixement.

També es robotitzarà el Servei de Farmàcia, fet que facilitarà el control de la medicació, la seva traçabilitat i incrementarà la seguretat dels tractaments. El Servei de Patologia es transformarà i digitalitzarà amb la incorporació de la tecnologia més avançada per potenciar la medicina de precisió. Un procés assistit per eines d’intel·ligència artificial per assolir un diagnòstic integrat morfològic i molecular amb la màxima informació pronòstica de cada pacient.

Per tot plegat, el futur Hospital del Mar confia a convertir-se en un pol d’atracció de talent, no només sanitari. Un hospital magnètic, on professionals de diferents formacions treballin de costat per aprofitar i desenvolupar les seves potencialitats i les del centre.

 

Un hospital mediambientalment sostenible

La construcció també tindrà en compte la sostenibilitat i s’apostarà per la reducció dels residus generats, així com l’estalvi energètic i de consums una vegada es posi en servei l’edifici, concebut per ser 100% respectuós amb el medi ambient. S’instal·laran plaques fotovoltaiques a la coberta per generar electricitat per al cobrir el consum propi i es continuarà apostant per la xarxa de distribució d’aigua calenta sanitària i de climatització Districlima, que ja ha assolit un estalvi del 41% en les emissions de CO2 per m2 de l’Hospital del Mar. L’enllumenat LED d’alt rendiment i altres aplicacions per al control de la llum i de la climatització, fins i tot als ascensors, sumat a la construcció d’una doble pell a la façana amb lames de protecció solar, adequades a l’orientació per aprofitar la llum natural i minimitzar l’escalfor, reforçant la ventilació interior creuada amb patis interiors que també donaran accés a les plantes a la llum exterior a tot l’edifici, facilitaran aquests estalvis.

Les terrasses tindran cobertes vegetals, de 2.700 m2 de superfície, permetran reduir la petjada de carboni de l’edifici en 2.169 tones de CO2 l’any, generant frescor i ombres i evitant l’efecte illa de calor dispersant-la, a banda de la creació de jardins terapèutics per als pacients. També s’aprofitaran les aigües de la pluja i s’utilitzaran materials de construcció de proximitat així com fusta certificada. Tot plegat estarà controlat gràcies a un sistema de sensors que,mitjançantl’internet de les coses, recollirà tota classe de dades sobre consums o contaminació ambiental en temps real.

El projecte ha estat dissenyat amb un sistema de modelatge tridimensional i dinàmic dels espais i les instal·lacions (Building InformationModeling, BIM) i s’hi ha introduït una quarta dimensió, per controlar que es respecten els terminis de construcció acordats. A la vegada, es disposarà d’un bessó digital de l’edifici per realitzar-hi simulacions de les diferents solucions aplicades o en estudi.

 

 

 

 

La primera actuació de les obres, d’inici imminent, és la construcció d’una nova zona de vestidors pels professionals, guanyant superfície, que es doblarà fins als 2.000 m2, i permetent la instal·lació de 2.582taquilles, així com noves instal·lacions per als professionals.

La construcció de la segona fase del projecte d’ampliació obligarà a executar una tasca d’enginyeria i coordinació d’alt nivell, ja que comporta una primera intervenció d’enderroc de part dels pavellons existents, abans de poder iniciar la nova edificació. Totes aquestes obres conviuran amb l’activitat de l’hospital. Això farà que calgui traslladar part de l’activitat des de la seva ubicació actual i reubicar-la dins el mateix Hospital del Mar o a l’Hospital de l’Esperança i al Centre Fòrum de l’Hospital del Mar.

 

Finalitzar el procés d’ampliació

Quan s’acabi la construcció del segon edifici encara quedarà una última fase d’obres per completar totalment el projecte d’ampliació, que permetrà que l’Hospital del Mar arribi als 103.500 m2 de superfície.El futur Hospital del Mar disposarà de 544 llits d’hospitalització convencional, més de 150 que els actuals, als quals caldrà afegir 14 punts d’hospitalització de neonatologia i 54 de crítics i semicrítcs. També hi haurà 24 quiròfans i s’ampliarà l’espai per alguns serveis de suport, com Anatomia Patològica o Farmàcia. Amb aquestes nous equipaments es pal·liaran, en part, les mancances que afecten el centre, que en aquests moments és el que disposa de menys llits d’aguts per cada 10.000 persones entre els grans centres de Barcelona (14 llits per cada 10.000 persones, davant els 20 de mitjana a Barcelona), tot i atendre el 19% de la població de la ciutat (més de 320.000 persones).

En aquest enllaç es pot descarregar un vídeo sobre les obres d’ampliació: https://we.tl/t-KV9XRbuqOe

En aquest enllaç es poden descarregar fotos de l’ampliació https://we.tl/t-SCvNsBhQgu

Més informació a https://hospitaldelmar.linkemann.net/ca/futur/Compartiu aquest contingut

Paraules clau
Hospital del Mar/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina