L’Ajuntament premia les millors iniciatives d’usos del temps a Penguin Random House, Fundació Joia, el Col•legi Oficial de Psicologia i l’Espai Ambiental Cooperativa : Servei de Premsa

L’Ajuntament premia les millors iniciatives d’usos del temps a Penguin Random House, Fundació Joia, el Col•legi Oficial de Psicologia i l’Espai Ambiental Cooperativa

15/06/2021Temps estimat de lectura: 5 minuts

Les empreses i entitats premiades han compartit les seves bones pràctiques en la millora de l’organització del temps de les seves plantilles

L’adaptació a la pandèmia de la Covid-19 ha fet més necessàries les mesures de conciliació i coresponsabilitat, així com desenvolupar maneres innovadores d’organitzar el temps i nous recursos com el teletreball

El Premi s’emmarca en el Pacte del Temps de Barcelona. El Pacte és un acord de ciutat que vol aconseguir que empreses i organitzacions de la ciutat avancin cap a models d’organització del temps més saludables, igualitaris i eficients

L’Ajuntament de Barcelona ha lliurat cinc guardons corresponents al Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Organització i Usos del Temps. Aquests reconeixements responen a la necessitat de donar visibilitat a les bones pràctiques en l’organització i usos del temps de les empreses i entitats.

Enguany s’ha celebrat la 9a edició del Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Organització i Usos del Temps, en un període marcat per la pandèmia de la Covid-19 on s’han fet encara més necessàries les mesures de conciliació i coresponsabilitat, així com desenvolupar les maneres innovadores d’organitzar el temps i nous recursos com el teletreball.

D’entre les 22 candidatures presentades, s’ha atorgat cinc guardons, un per cada una de les quatre categories, segons el nombre de persones treballadores a cada empresa i una menció especial per a una empresa membre de la Xarxa NUST(Nous Usos Socials del Temps).

Les empreses i entitats guardonades de l’any 2020 són:

Aquestes empreses s’afegeixen a una llista de premiats que ha anat creixent des de la primera edició el 2012. Empreses com Mercabarna, Gaes, Seat o Grup Ametller Origen han estat guanyadores per accions com ara permetre més flexibilitat, ajustar les hores de les reunions, o implantar aplicacions web perquè les persones treballadores puguin gestionar les seves vacances, entre d’altres, assolint un gran canvi en la manera de funcionar de les corporacions i petites empreses.

Durant el lliurament de premis, la Comissionada de Promoció de l’Ocupació i Polítiques contra la Precarietat Laboral, Raquel Gil, ha declarat que “si bé l’any 2019 celebràvem els 100 anys de la jornada laboral de 8 hores, ara al 2021 hem hagut d’accelerar aquelles tendències com ara el treball el remot, però també els reptes del futur del treball, incloent-hi la protecció dels drets laborals de les persones treballadores, i les hores treballades des d’espais físics i a distància”.

Per la seva banda, la Gerent Municipal, Sara Berbel, també experta en polítiques de temps, ha remarcat que “ara hem de poder fer un nou salt, assumint que no tornarem al mateix punt en el que hi érem, i amb tot el que hem après i del que hem innovat”. Berbel ha puntualitzat que entrem en “una segona generació de polítiques de temps” que té en compte la nova realitat i ha apuntat que “la tendència serà, amb tota probabilitat, anar cap a models híbrids, combinant presencialitat i virtualitat, i acollint noves realitats com les que fan referència els conceptes de ‘workation’ o ‘nomadisme digital’”.

 

 

A l’acte també hi ha participat la professora d’arquitectura i experta en gestió pública, Leyre Octavio de Toledo que ha explicat que “en endavant les persones necessiten un model híbrid i només en aquesta direcció i equilibri s’assolirà més productivitat per a l’empresa i més felicitat per a la plantilla. L’experta ha dit que “l’eficàcia i la qualitat del treball s’incrementaran si s’estableixen més connexions entre els equips de treball”. Per això, alerta que “caldrà enfortir els vincles entre les persones treballadores ja que el remot fa disminuir aquesta interacció i potenciar les reunions presencials en un model d’oficina futura, que lluny de desaparèixer s’haurà de transformar”.

 

L’impacte de la Covid-19 en les organitzacions

La innovació en l’ús del temps ha estat un factor clau en aquest any 2020 a causa de l’adaptació de les organitzacions a la pandèmia, tot i que algunes de les candidatures d’anys anteriors ja plantejaven alguns aspectes del teletreball.

Més que mai, el Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Organització i Usos del Temps té com a objectius reconèixer, promoure i divulgar la tasca d’aquelles empreses i organitzacions que aposten per noves organitzacions dels usos del temps vinculades a la flexibilitat temporal i de l’espai, la cura i la corresponsabilitat, la racionalització d’horaris i totes aquelles propostes que permetin un major equilibri entre la vida personal, familiar i laboral.

Un jurat format per 16 persones ha decidit quines són les empreses premiades, entre els quals hi ha representants del món acadèmic i universitari, representants empresarials i sindicals així com entitats del tercer sector, i representants municipals. Cada any el jurat fa una recomanació a totes les empreses que s’han presentat al premi i aquest any s’ha fet una crida a avançar en visió de gènere, sobretot pel que fa a augmentar la paritat de gènere en els espais de direcció i comandament de les empreses.

 

El Pacte del Temps de Barcelona

Aquests premis, que s’emmarquen en el Pacte del Temps de Barcelona, impulsat per l’Ajuntament i amb la implicació d’organitzacions socials i econòmiques, estan promoguts per la xarxa d’empreses NUST, que ja compta amb més de 130 empreses adherides, i que en aquest 2021 fa 15 anys des de la seva constitució.

El Pacte és un acord de ciutat que vol aconseguir que empreses i organitzacions de la ciutat avancin cap a models d’organització del temps més saludables, i igualitaris i eficients, amb un impacte en la qualitat de vida de la ciutadania, i com a part central de la vida socioeconòmica de la ciutat.

Els set eixos d’actuació del Pacte del Temps són: l’educació, la salut, les cures, la participació, el treball, els serveis a la ciutat, la mobilitat i les tecnologies de la informació i la comunicació. Els principals reptes que es volen aconseguir són: l’harmonització dels horaris, les organitzacions més eficients, una nova gestió del temps del treball, la igualtat entre dones i homes,  l’ús de les TIC, l’emergència climàtica, a més de l’adequació a la nova situació, fruit de la pandèmia.

Paraules clau

Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Organització i Usos del Temps/ Usos del Temps/