Presentació de la primera mesura de govern del pla Fem cultura: “Cultura als barris i acció comunitària. Dret a les pràctiques culturals i noves centralitats” : Servei de Premsa

Presentació de la primera mesura de govern del pla Fem cultura: “Cultura als barris i acció comunitària. Dret a les pràctiques culturals i noves centralitats”

15/06/2021



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Joan Subirats, tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, l’ha presentada als grups municipals en el marc de la comissió de plenari de Drets Socials, Cultura i Esports

La mesura de govern és la primera de les nou que s’aniran presentant per encarar els reptes de la descentralització cultural, la participació ciutadana i l’enfortiment comunitari al conjunt dels barris de Barcelona

La seva missió és la d’enfortir la cohesió social a través del reconeixement del dret a les pràctiques culturals i l’impuls de l’acció comunitària als barris de Barcelona. La mesura compta amb un pressupost de 24,4 milions d’euros fins a finals de mandat

El passat 30 d’abril es va presentar el Pla de Drets Culturals de Barcelona com a marc polític pioner per reconèixer i eixamplar els drets culturals a la ciutat. L’objectiu d’aquest pla ha estat  dissenyar polítiques públiques des del marc dels drets culturals i obrir el camí cap a un reconeixement formal d’aquests drets per al conjunt de la ciutadania de Barcelona.

“Fem Cultura” agrupa 9 mesures  de govern i 100 accions específiques , una estratègia per situar els drets culturals com a dret fonamental de primer ordre per reforçar la vida democràtica de la ciutat, incorporant al teixit cultural i al conjunt d’àrees municipals en el disseny i implementació de les polítiques culturals locals . Amb la voluntat d’aportar una nova mirada sobre els drets culturals i l’acció pública, el Pla incorpora nous vincles entre l’espai cultural i àmbits estratègics com l’educació, la ciència, la innovació i la tecnologia.

‘Cultura als barris i Acció comunitària. Dret a les pràctiques culturals i noves centralitats’ és la primera de les 9 mesures que s’aniran presentant amb una mirada clara per encarar els reptes de la descentralització cultural, la participació ciutadana i l’enfortiment comunitari al conjunt dels barris de Barcelona. Aquesta mesura es vincula amb la major part dels principis del Pla però des de la perspectiva del territori i la proximitat. La seva missió és la d’enfortir la cohesió social a través del reconeixement del dret a les pràctiques culturals i l’impuls de l’acció comunitària als barris de Barcelona. Assolir el reconeixement dels territoris de la ciutat com a espais de pràctica i generació de contingut per identificar noves centralitats amb perspectiva metropolitana.

En el marc de la comissió el tinent d’alcaldia de Cultura Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, ha posat de manifest que aquesta mesura de govern “estableix les bases estratègiques i materials pel reconeixement dels drets culturals des de la perspectiva més ciutadana, a partir de l’impuls rellevant de la participació cultural i el desplegament de programes que facilitin l’accés a la cultura sense discriminacions d’origen, gènere o classe.” Així mateix ha destacat que “hi ha una sèrie de principis que impregnen totes les mesures de govern que conformen el pla,  com ara el foment de la interculturalitat, la sostenibilitat, tant ambiental com  social,  la perspectiva de gènere, la transparència o l’aposta decidida per la descentralització, element fonamental en el marc d’aquesta mesura que avui presentem i que compta amb un pressupost total de 24.460.284 milions d’euros pel que resta de mandat i un desplegament d’accions arrelades al territori.”

 

Objectius de la mesura 

Potenciar la cultura als barris, per promoure noves centralitats que la situïn en entorns més quotidians, en facilitin l’accés i n’impulsin una producció diversa i distribuïda.

Desenvolupar projectes i continguts adaptats a cada territori als equipaments culturals de proximitat (centres cívics, biblioteques, casals de barri, etc.).

Crear marcs de treball que reconeguin, donin suport i impulsin pràctiques culturals comunitàries amb valor públic que promoguin la cohesió als barris.

Garantir que el conjunt de la ciutadania pugui desenvolupar les seves aptituds i capacitats creatives i identitats culturals a través de la facilitació d’espais, recursos i coneixement.

Promoure projectes de territori amb impacte de ciutat donant suport i visibilització a iniciatives dutes a terme als barris.

Promoure programes de ciutat amb impacte territorial desconcentrant els grans esdeveniments culturals de Barcelona a través de propostes descentralitzades que comptin amb els teixits socials i culturals dels diferents barris.

 

Nota de premsa i mesura de govern

 

Vídeo de la comissió de plenari





Paraules clau

Pla de Drets Culturals de Barcelona/