Barcelona presenta la Plataforma d’Innovació Urbana que agrupa un centenar de persones compromeses en impulsar la innovació per millorar la ciutat : Servei de Premsa

Barcelona presenta la Plataforma d’Innovació Urbana que agrupa un centenar de persones compromeses en impulsar la innovació per millorar la ciutat

21/06/2021



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La integren un centenar de persones que formen part dels òrgans de govern de la Fundació BIT Habitat, en representació de la ciutadania, de l’àmbit de la universitat i la recerca, el teixit empresarial i l’administració pública

En l’acte s’ha presentat el Compromís per l’impuls de la innovació a Barcelona que recull l’acord dels membres de la Plataforma per respondre de manera col·lectiva als reptes urbans

La Plataforma ha creat una comissió de treball per a la inclusió digital amb l’objectiu d’actuar de manera coordinada i transversal per fer front a la bretxa digital a Barcelona

Ca l’Alier ha acollit avui la presentació en societat de la Plataforma d’Innovació Urbana de Barcelona (PIU)  integrada per totes aquelles persones que formen part dels òrgans de govern de la Fundació BIT Habitat. Aquesta Plataforma agrupa a un centenar de persones que, des de tots els àmbits de la quàdruple hèlix -ciutadania, empresa, recerca i acadèmia i administració pública- i des de diferents àrees de coneixement, defineixen i impulsen la innovació com el camí per abordar col·lectivament els reptes complexos de la ciutat i el seu entorn metropolità. Una plataforma a la manera de ròtula de la innovació a la ciutat, per estructurar, coordinar, incrementar i avaluar l’impacte dels processos d’innovació urbana i per promoure un canvi en la cultura innovadora de l’administració.

La Tercera Tinenta d’Alcaldia de l’Àrea d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, ha presidit l’acte on s’ha presentat el Compromís per l’impuls de la innovació a Barcelona. Aquest Compromís, fruit d’un procés de co-creació,  és un acord entre les persones integrants de la PIU que plasma la visió compartida sobre que entenen per innovació, al servei de què i de qui ha d’estar i els compromisos als quals arriben per impulsar-la a la ciutat de Barcelona.

“La millora manera de construir Barcelona és fer-la entre tots, i només des de la pluralitat serem capaços de donar les millors respostes als reptes que tenim com a ciutat, ha dit. La innovació va de donar resposta, de trobar solucions, d’idear i aplicar noves polítiques i projectes que ens permetin abordar els reptes de sempre – com la desigualtat – de forma efectiva. Però també d’identificar, apamar i abordar reptes nous, com la transició energètica o la bretxa digital”, ha afegit  Bonet.

En paraules de Laia Bonet, “volem que la PIU sigui – i així ho recull el Compromís que avui presentem – una ròtula que articuli, que posi en comú, un espai de foment de l’experimentació, de facilitació d’intercanvis. La PIU ha de permetre coordinar reptes, idees, mecanismes de col·laboració, solucions i processos administratius i socials per tal d’accelerar la innovació a Barcelona”.

Per arribar a un acord, els membres de la plataforma han tractat qüestions com, per exemple, si la innovació ha d’estar al servei de les persones, si ha de prioritzar la tecnologia sobre altres formes d’innovació, si és necessari obrir els processos d’innovació urbana a més persones i entitats o la identificació dels temes prioritaris per impulsar la innovació a Barcelona.

La PIU considera que s’han d’impulsar aquells processos i projectes que, mitjançant la innovació:

Per impulsar la innovació a Barcelona i respondre de manera col·lectiva als reptes urbans,  els i les membres de la PIU es comprometen a:

Aquest compromís es materialitza en accions concretes com és la creació de la comissió de treball per a la inclusió digital. Aquesta comissió, s’ha creat amb l’objectiu de dissenyar i implementar actuacions, que de manera coordinada i transversal, abordin les desigualtats en l’àmbit digital, tant en l’accés i ús d’internet, com en els dispositius i la capacitació, així com la cerca de fórmules per assegurar la participació i accés de les persones per lluitar contra la bretxa digital a Barcelona.

L’acte d’avui també ha comptat amb una taula rodona sobre el present i futur de la innovació a la ciutat, moderada per Miquel Molina, director adjunt de la Vanguardia, on han participat Michael Donaldson, Comissionat d’Innovació Digital, Administració Electrònica i Bon Govern i Director General de la Fundació BIT Habitat; Liliana Arroyo, Presidenta del Consell Científic de la Fundació BIT Habitat i Pilar Conesa, Presidenta del Consell Empresarial de la Fundació BIT Habitat.

L’acte ha finalitzat amb una fotografia conjunta dels membres de la Plataforma que han assistit a l’esdeveniment i que han subscrit el Compromís.

 

Més informació a:

https://ajuntament.barcelona.cat/digital/ca/innovacio-digital/bit-habitat-i-lab/plataforma-dinnovacio-urbana

 

Enllaços relacionats:

Compromís per l’impuls de la innovació a Barcelona (PDF)

Vídeo (MOV)





Paraules clau

ciutat/ innnovació/ innovació urbana/ plataforma/ Plataforma d’Innovació Urbana de Barcelona (PIU)/