El Plenari del Consell Municipal atorga les Medalles d’Or al Mèrit Cívic a la Federació ECOM i, a títol pòstum, a l’empresari Mariano Puig Planas : Servei de Premsa

El Plenari del Consell Municipal atorga les Medalles d’Or al Mèrit Cívic a la Federació ECOM i, a títol pòstum, a l’empresari Mariano Puig Planas

23/06/2021



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La Medalla a la Federació ECOM reconeix la seva trajectòria i la seva lluita per aconseguir una ciutat més accessible i inclusiva per a les persones amb discapacitat física

També s’ha atorgat, a títol pòstum, a l’empresari de la cosmètica, la perfumeria i la moda, Mariano Puig Planas, figura clau de la indústria catalana i pioner en la internacionalització de la nostra economia

El plenari del Consell Municipal de l’Ajuntament de Barcelona ha decidit atorgar per unanimitat la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a la Federació ECOM en reconeixement de la seva trajectòria en la lluita per aconseguir una ciutat més accessible i inclusiva per al col·lectiu de persones amb discapacitat física o orgànica. En el mateix plenari també s’ha acordat atorgar la mateixa medalla, a títol pòstum, a l’empresari Mariano Puig Planas en reconeixement de la seva visió empresarial i la seva capacitat de lideratge que el van convertir en una peça clau del món empresarial barceloní a nivell internacional.

 

Federació ECOM

El plenari ha volgut posat en valor “la trajectòria i l’àmbit d’actuació de la Federació ECOM concretada en la defensa i integració de les persones amb discapacitat a través de la seva col·laboració amb diferents entitats, així com amb l’Ajuntament de Barcelona i promovent eines i labors de conscienciació social, posant focus en la riquesa de les persones amb discapacitat per tal d’assolir una integració real i efectiva”.

 

 

La Medalla suposa un reconeixement a la labor d‘ECOM i premia l’activitat de l’entitat en millorar les condicions de la ciutat de Barcelona mitjançant la integració i lluita pels drets de les persones amb discapacitat en igualtat de condicions que la resta.

La Federació ECOM celebra d’aquesta manera el 50è aniversari de l’entitat, mig segle d’un moviment impulsat per persones amb discapacitat física que treballen, a través de l’empoderament i la seva participació, per aconseguir una societat inclusiva on les persones amb discapacitat puguin fer efectiu l’exercici dels seus drets. Aquesta entitat actua en diferents àmbits per eliminar les barreres físiques i psicosocials que limiten la igualtat d’oportunitats i per impulsar canvis en la societat que permetin a les persones amb discapacitat física viure de forma independent, conviure i participar dins la comunitat amb igualtat de condicions, així com disposar dels suports necessaris per a poder gaudir de la màxima autonomia personal.

A més, una altra línia d’actuació d’ECOM es concreta en una labor de conscienciació social per tal de fomentar una societat inclusiva amb igualtat d’oportunitats i transformar-ne la percepció de les persones amb discapacitat per emmarcar la riquesa que aporta la integració i no la diferencia que potència l’exclusió.

 

Mariano Puig Planas

El ple de l’Ajuntament ha valorat com “la història de l’expansió de Puig com a empresa familiar centenària és també una metàfora de l’impuls internacional de la nostra ciutat en el darrer segle. Una mostra de com, mitjançant el talent, la reinvenció i la suma d’esforços, una empresa familiar fundada el 1914 es transforma en una gran multinacional, de la mateixa manera que una ciutat com Barcelona fa el salt cap a una metròpolis amb vocació global.”

 

 

El reconeixement també suposa una forma de posar en valor la contribució de Mariano Puig a impulsar la imatge de Barcelona arreu del món: un gran exponent a nivell mundial dels millors atributs de Barcelona, una ciutat mediterrània que creu fermament en el valor del disseny i la creativitat.

Nascut a Barcelona el 1927, va estudiar Enginyeria química i va formar part de la segona promoció de l’escola de negocis IESE. Amb només 30 anys es va convertir en director executiu de l’empresa familiar. Als anys 50, Puig, amb el seu germà Antoni, va portar a Estats Units la fragància Aigua Lavanda i va aconseguir importar a Espanya la marca Max Factor; el 1962, va obrir la primera filial a l’estranger. Va fer la seva entrada al mercat francès el 1968, amb un contracte amb Paco Rabanne, al qual van seguir d’altres amb Carolina Herrera, Antonio Banderas o Nina Ricci.

La companyia familiar Puig ha sabut transitar en el relleu generacional fins al punt que el seu cas ha estat estudiat a la prestigiosa Universitat de Harvard, i és ara una autèntica multinacional familiar que el 2019 —últim exercici abans de la pandèmia— va facturar 2.000 milions d’euros.

A més, Puig va ser impulsor de múltiples iniciatives en l’àmbit empresarial català i espanyol com l’Institut de l’Empresa Familiar i del seu homònim europeu, European Family Business. També va formar part del patronat de la Fundació Pro Reial Acadèmia Espanyola, del Consell Internacional de la Universitat de Barcelona, de la Fundació MACBA, el patronat de la Fundació Princesa d’Astúries, la Fundació Esade i Sport Cultura Barcelona, entre d’altres. I va rebre el premi Reino de España que atorguen els cercles d’empresaris de Madrid, Pais Basc i Barcelona.





Paraules clau

Medalles d’Or al mèrit cívic/