Llum verda al planejament urbanístic per promoure el nou centre de recerca en salut de la Fundació ”la Caixa” : Servei de Premsa

Llum verda al planejament urbanístic per promoure el nou centre de recerca en salut de la Fundació ”la Caixa”

13/07/2021

La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat aprova inicialment una Modificació del Pla general metropolità que preveu la ubicació del CaixaResearch Institute, un centre dedicat a les ciències de la vida en els àmbits de les malalties infeccioses, la salut global, l’oncologia i les neurociències

El pla reordena un àmbit de 53.000 m2 on s’edificarà el nou centre i es crearà una nova plaça pública sobre la ronda de Dalt que generarà sinergies amb el CosmoCaixa i afavorirà els usos públics oberts a la ciutadania

L’equipament tindrà una superfície de més de 12.000 metres quadrats, acollirà més de 300 investigadors i durà a terme recerca i innovació punteres a escala internacional

La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat ha aprovat inicialment aquest dimarts una Modificació del Pla general metropolità (MPGM) que preveu la implantació del CaixaResearch Institute, un nou centre de recerca a Barcelona impulsat per la Fundació ”la Caixa” dedicat a la salut i les ciències de la vida. El pla deriva de l’acord presentat la setmana passada per l’alcaldessa, Ada Colau, la segona tinenta d’alcaldia, Janet Sanz, el president de la Fundació ”la Caixa”, Isidre Fainé, i el patró de la Fundació ”la Caixa” i president del seu Comitè Científic, Javier Solana. El vistiplau d’avui ha estat per unanimitat de tots els grups municipals i ara el document obre la fase d’exposició al públic abans de continuar la tramitació de cara a l’aprovació provisional en el Plenari del Consell Municipal.

El nou institut se centrarà en la recerca i la innovació d’excel·lència en la salut, tant a nivell preclínic com translacional, amb l’objectiu de treballar pel benestar de la població i la salut global, un àmbit la importància del qual s’ha posat encara més en relleu a causa de la pandèmia mundial per COVID-19.

CaixaResearch Institute estarà ubicat en un edifici de nova construcció situat al carrer de Teodor Roviralta, terreny on anteriorment hi havia l’Associació d’Empleats de ”la Caixa”. Per la seva proximitat amb CosmoCaixa, el conjunt formarà, als peus de Collserola, un campus científic que unirà recerca d’excel·lència internacional amb l’acostament de la ciència a la societat. Es preveu que el centre aculli més de 300 investigadors.

L’MPGM reordena un àmbit de 53.000 m2 de superfície que inclou part dels sòls de l’antiga seu social de treballadors de ”la Caixa”, part dels sòls de l’entorn del torrent del Frare Blanc i sòls qualificats de zona verda i de titularitat municipals ubicats en el front de la ronda de Dalt.

Una de les novetats destacades és una nova plaça pública que la Fundació ”la Caixa” urbanitzarà sobre la ronda per tal que el nou centre de recerca es connecti amb el CosmoCaixa. Aquesta plaça generarà un nou espai urbà que crearà sinèrgies entre els dos equipaments i afavorirà els usos públics oberts a la ciutadania de l’entorn. A més, a la part posterior del centre de recerca, s’habilitarà una zona verda pública de 1.200 m2, contigua al Parc Natural de la Serra de Collserola.

 

 

El nou planejament permetrà la redacció del projecte per a la construcció d’un conjunt d’edificis d’uns 12.000 m2 sobre rasant, adaptats a l’orografia de la zona, que acolliran laboratoris i instal·lacions cientificotècniques i d’innovació de primer nivell, necessaris per a la creació d’un centre de referència internacional en l’àmbit de la recerca i la innovació en salut. Aquests edificis, que s’integraran en l’entorn paisatgístic, tindran una alçada màxima de tres plantes.

El centre, que la Fundacio “la Caixa” desenvoluparà progressivament en els propers quatre anys, tindrà instal·lacions i equipaments renovats que permetran no només retenir talent científic local, sinó també atraure talent internacional que contribueixi a projectar la recerca i la innovació biomèdica del futur. La inversió que preveu destinar la Fundació ”la Caixa” a fer realitat el CaixaResearch Institute és superior a 60 milions d’euros entre la construcció del nou edifici i el seu equipament.

CaixaResearch Institute potenciarà la intensa activitat investigadora promoguda per la fundació en els últims anys a l’entorn de les malalties infeccioses, la salut global, l’oncologia i les malalties neurodegeneratives i les neurociències buscant complementarietats i sinergies amb els quatre centres de recerca amb els quals manté actualment una col·laboració estratègica: l’Institut de Salud Global de Barcelona (ISGlobal), l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa), el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i el Barcelona Beta Research Centre (BBRC).Compartiu aquest contingut