Acord per impulsar la transformació de l’àmbit de La Maquinista i reduir l’ampliació comercial a la meitat : Servei de Premsa

Acord per impulsar la transformació de l’àmbit de La Maquinista i reduir l’ampliació comercial a la meitat

16/07/2021

L’Ajuntament i els promotors del centre comercial La Maquinista, Unibail-Rodamco-Westfield (URW), tanquen un pacte històric per tirar endavant una nova ordenació urbanística del sector que prioritza l’habitatge, la mixtura d’usos, la mobilitat sostenible, noves zones verdes i equipaments i deixa enrere el model anterior basat en una gran ampliació de la superfície comercial

Es limita el creixement comercial a la meitat, de 42.000 a 21.000 m2, i l’altra meitat es destina a més habitatge, serveis, equipaments i establiments de proximitat

Hi haurà fins a 812 habitatges nous, dels quals 294 seran protegits, i es rebaixarà l’altura màxima de les grans torres aïllades de 25 pisos previstes a edificis amb una alçada puntual màxima de 17 plantes ben integrats en l’entorn

Un nou model de mobilitat: URW invertirà 2M€ en la promoció dels modes de transport sostenible de l’entorn i es faran càrrec de les obres d’urbanització, i l’aparcament tindrà 1.200 places menys

La nova orientació del projecte s’ha plasmat en un conveni que preveu la tramitació dels instruments urbanístics necessaris i finalitzar els processos judicials oberts

L’Ajuntament de Barcelona ha arribat a un acord amb els promotors del centre comercial La Maquinista, Unibail-Rodamco-Westfield (URW), per activar la transformació d’un àmbit de 92.000 m2 de sostre ubicat al districte de Sant Andreu. El desenvolupament de tot aquest sector suposarà un canvi de model respecte al planejament vigent, ja que prioritzarà l’habitatge, la mixtura d’usos, les zones verdes, els equipaments i la mobilitat sostenible i deixarà enrere el projecte inicial basat en un gran creixement de la superfície comercial i grans torres de pisos.

El gener de 2015, es va aprovar una Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) en el subàmbit 2 del sector IV de La Maquinista impulsada pel Govern municipal de CiU i els promotors del centre. La normativa contemplava una ampliació comercial de fins a 42.000 metres quadrats i permetia aixecar edificis de fins a 25 plantes i construir l’Escola La Maquinista.

Pocs mesos després, l’actual equip de Govern va iniciar el mandat 2015-2019 i va començar a desenvolupar un model de ciutat, de planificació de l’espai públic i de suport al comerç de proximitat que no encaixava amb el planejament de La Maquinista. Això va produir una sèrie de discrepàncies entre el consistori i els promotors que van derivar en la judicialització del projecte.

Descarregar nota de premsa en format PDFCompartiu aquest contingut