Barcelona traça els objectius fins a 2030 d’un nou acord de ciutat per l’ocupació de qualitat : Servei de Premsa

Barcelona traça els objectius fins a 2030 d’un nou acord de ciutat per l’ocupació de qualitat

16/07/2021

L’objectiu és definir les estratègies d’ocupació de qualitat a la ciutat amb perspectives de transformació social, sostenibilitat, innovació i abordatge de les desigualtats socials que afecten a l’hora d’accedir al mercat

El nou Acord de Ciutat per l’Ocupació de Qualitat 2020-2030 va alineat amb el Pacte per Barcelona, Barcelona Green Deal, el Programa d’Acció Municipal, els ODS, i les estratègies europees, espanyola i catalana d’ocupació

L’Ajuntament de Barcelona s’ha reunit avui amb els agents socials i econòmics per traçar els objectius i línies d’actuació fins a l’any 2030 per renovar l’Acord de Ciutat per l’Ocupació de Qualitat. L’objectiu de l’Acord és planificar i orientar l’activitat dels propers anys per aprofundir en el creixement de l’ocupació de qualitat lligada als sectors econòmics estratègics de la ciutat, concretant mesures i visions amb més de 30 agents implicats del món social, econòmic, sindical, educatiu i institucional.

El primer tinent d’Economia, Treball, Economia i Hisenda i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni, ha destacat que: “Amb l’impuls d’aquest acord que agrupa l’ecosistema socioeconòmic de la ciutat, volem reforçar les polítiques d’ocupació a la ciutat, avançant cap a un nou model consorciat a la ciutat que ens permeti dotar-nos de millors eines per lluitar contra l’atur, amb més recursos i més estabilitat. Barcelona té un horitzó clar: volem ser una ciutat amb més oportunitats per a tothom i això passa per garantir més ocupació i que aquesta sigui de més qualitat, amb millors salaris, millor inserció, millor conciliació laboral, millor reciclatge professional o millor suport a la recerca de feina.”.

La missió d’aquest Acord és definir un full de ruta de la ciutat pels propers 10 anys en matèria d’ocupació de qualitat amb perspectives de transformació social, sostenibilitat, innovació i abordatge de les desigualtats socials que afecten a l’hora d’accedir al mercat laboral. Malgrat la pandèmia, les xifres de l’atur a la ciutat estan millorant. En aquest moment hi ha 85.000 persones registrades a l’atur,  lluny de les 96.000 que hi havia al març, i al juny hi ha hagut una reducció mensual de l’atur registrat d’un 7,7%, la major disminució assolida en un sol mes de de 2006.

La lluita contra la desocupació i la precarietat és una prioritat absoluta del Govern municipal, i a la sessió de treball s’han destacat algunes de les accions realitzades. Entre elles, el fons de 20 milions d’euros a “Reactivem Barcelona” per al comerç, la restauració, el turisme, i l’oci, una de les convocatòries d’ajudes més importants realitzades a l’Ajuntament; el Pla de Foment de l’Ocupació Juvenil, amb 12 milions d’euros per atendre 15.000 joves a tota la ciutat; els nous cursos d’idiomes gratuïts, subvencionats per un milió d’euros, per millorar l’ocupabilitat de  persones en situació d’atur o ERTO, o el projecte Crea Feina Plus, amb ajuts de fins 6.000 euros a empreses perquè contractin més plantilla, en especial joves o dones.

 

Nous eixos en els propers 10 anys

La sessió de treball d’avui ha destacat la implicació dels diferents agents socioeconòmics en els objectius fixats a mig i llarg termini; on es promourà un marc de concertació local per definir les estratègies locals per a l’ocupació, i es facilitarà una major coordinació entre les diferents àrees i districtes municipals. Entre altres aspectes, la reunió ha abordat la necessitat de revisar el sistema de polítiques actives d’ocupació per fer-les més eficaces en la seva gestió i impacte.

Segons s’ha exposat a la sessió d’avui, l’Acord de Ciutat vetllarà per assegurar un accés i una distribució equitativa dels recursos per a la inclusió laboral; la perspectiva encara més inclusiva del foment de l’ocupació; o el naixement d’un concert d’interadministracions i de cooperació publicprivada i amb el Tercer Sector.

Les línies d’actuació seguiran l’agenda econòmica Barcelona Green Deal, el Pacte per Barcelona, el Programa d’Acció Municipal (PAM), i, estaran alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), l’Estratègia Espanyola de Reactivació, i l’Estratègia d’Ocupació de Catalunya.

A més d’una mirada a futur, l’Ajuntament ha presentat un balanç dels assoliments aconseguits gràcies al darrer acord, fet l’any 2016. Aquesta va ser la primera estratègia per l’ocupació compartida a la ciutat, es va introduir la perspectiva de gènere en els programes ocupacionals i en els plans territorials municipals, va haver-hi una participació paritària en els programes ocupacionals, major relació i col·laboració en xarxa amb altres agents i sectors, més programes per a persones vulnerables, increment dels equipaments i major descentralització dels serveis i creació de serveis nous, com els Punts de Defensa de Drets Laborals.

 

Al setembre, nova sessió conjunta

Les entitats participants han quedat emplaçades al setembre per treballar conjuntament els eixos i les concrecions d’aquest nou acord. Formen part del grup de treball, a més de l’Ajuntament de Barcelona, Barcelona Activa, l’’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el Consell d’Educació de Barcelona (CEB), el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), el Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme, el Consell de la Joventut, el Consell Econòmic i Social de Barcelona (CESB), la Diputació de Barcelona, el FEICAT (Empreses d’Inserció a Catalunya), Fira de Barcelona, Foment del Treball, Fundació Bancària “La Caixa”, Fundació BCN FP, les escoles de negoci IESE i ESADE, IMEB, Mercabarna, el Mobile World Capital i la Digital Future Society, PIMEC, el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), els sindicats UGT i CCOO, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, les Universitats UAB, UB, UOC, UPC, i UPF.Compartiu aquest contingut