Comencen les obres de rehabilitació dels Jardins de la Reina Victòria Eugènia a la Gran Via : Servei de Premsa

Comencen les obres de rehabilitació dels Jardins de la Reina Victòria Eugènia a la Gran Via

03/08/2021



Temps estimat de lectura: 3 minuts

S’han iniciat les obres de millora a l’espai verd situat a la mitjana central de la Gran Via de les Corts Catalanes, entre la Rambla de Catalunya i el Passeig de Gràcia

Es tracta d’un jardí de barri promogut per Rubió i Tudurí, qui va ser Director de Parcs Públics i Arbrat de l’Ajuntament de Barcelona a partir de 1917

Els treballs permetran rehabilitar els jardins projectats ara fa un segle, la recuperació i reforç de l’enjardinament històric i la reurbanització amb nou enllumenat i paviment

Es preveu ampliar i millorar el pas de vianants existent que hi ha a l’alçada del Passeig de Gràcia, amb un flux de vianants molt important

Han començat les obres de millora i rehabilitació dels Jardins de la Reina Victòria Eugènia, situats a la calçada central de la Gran Via de les Corts Catalanes, entre la Rambla de Catalunya i el Passeig de Gràcia, al districte de l’Eixample.

Anomenat també Jardí de les Quatre Copes i promogut per Rubió i Tudurí, les obres que s’hi faran fins al gener volen recuperar l’esperit dels jardins originals d’estil noucentista planificats ara fa un segle i que el pas del temps ha desdibuixat amb l’eliminació dels elements d’aigua als anys vuitanta, o la incorporació de noves infraestructures com la boca del metro o diferents escultures d’art.

També es vol retre homenatge a Nicolau M. Rubió i Tudurí, qui fou director de servei de Parcs Públics i Arbrat de l’Ajuntament de Barcelona entre 1917 i 1937, i a la seva concepció del lloc com un espai verd longitudinal que, sense interferir amb la circulació, oferís un espai de lleure i contacte amb la natura de proximitat. El mateix Rubió i Tudurí projectava els jardins així: “dues solucions s’ofereixen per remeiar aquesta manca de petits jardins infantils i de repòs: la utilització de tots els trossos de via pública que sigui lícit sostreure a la circulació”.

En concret, BIMSA actuarà en un àmbit amb una superfície de 3.257,32 m2, que correspon a la mitjana central de la Gran Via de les Corts Catalanes, entre la Rambla de Catalunya i el Passeig de Gràcia. El projecte manté l’ordenació de l’espai dels jardins en general, l’enjardinament i plantació de més arbrat, així com nou enllumenat i paviment.

D’una banda, es preveu ampliar i millorar el pas de vianants que hi ha a l’alçada del passeig de Gràcia, amb un flux de vianants molt important. I es desplaçarà l’escultura ‘Homenatge al Llibre’, un poema corpori obra de Joan Brossa inspirat en la joguina del saltamartí.

El projecte de rehabilitació i recuperació dels Jardins pren com a referència la geometria dels elements del projecte original: les quatre copes (escultures d’urnes); els parterres longitudinals laterals, i el parterre central situat a l’oest, al costat de la Rambla de Catalunya, que incorpora l’escultura a Joan Güell i Ferrer, envoltada de flor ornamental de temporada.

L’actuació preveu l’extensió dels parterres laterals vers al costat del passeig de Gràcia, mitjançant una franja de paviment granític diferenciat i nous parterres enjardinats en els quatre punts on ara estan interromputs (antics passos de vianants). En general, pel paviment, es planteja una solució a base de formigó en massa amb color gris.

Pel que fa a l’enjardinament i plantació es preveuen peus arboris platanus x hispànica, que venen a completar el marc de plantació actual; l’arbust osmanthus x burkwoodii, que confereix “color” a les noves jardineres que donen continuïtat als parterres longitudinals existents, i un conjunt d’espècies que s’organitzen de forma concèntrica al parterre oest.

Finalment, se substituirà l’enllumenat públic actual per noves columnes que suportarien lluminàries a dues alçades –calçada i espai central per a vianants–, situades en l’àmbit del parterre longitudinal, damunt de paviment de peça granítica. Addicionalment, s’afegirà una columna nova al costat de la rambla de Catalunya i dues columnes al costat del passeig de Gràcia.

Pel que fa als elements de mobiliari urbà, com ara els bancs existents i les pròpies quatre copes, està prevista la seva restauració ja que són especialment rellevants i tenen valor patrimonial. El projecte planteja un punt de WIFI, així com la integració a la xarxa municipal dels quadres d’enllumenat i reg, i preveu mantenir l’estació de Bicing existent.

L’actuació està previst que finalitzi al gener del 2022, i té un pressupost de 890.000 €.





Paraules clau

gran via/ jardins/ rehabilitació/ Reina Victòria Eugènia/