[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] El 16,4% de les persones grans se senten tristes, segons les dades recollides per l’Ajuntament per avaluar les efectes de la pandèmia de la Covid-19 : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] El 16,4% de les persones grans se senten tristes, segons les dades recollides per l’Ajuntament per avaluar les efectes de la pandèmia de la Covid-19

19/08/2021Temps estimat de lectura: 3 minuts

El qüestionari ‘Com està?’, realitzat mitjançant trucades amb conversa, es va fer arribar a les més de 57.000 persones d’entre 70 i 84 anys que viuen a Barcelona i no eren usuàries de cap servei municipal

A banda de conèixer la salut emocional d’aquesta franja d’edat, les converses van servir per oferir informació sobre els diferents projectes en marxa i derivar-hi les persones interessades

L’objectiu de la iniciativa era acompanyar millor els col·lectius de persones grans durant la pandèmia de la Covid-19 incidint en la importància que té el benestar emocional

El 16,4% de les persones que tenen entre 70 i 84 anys a la ciutat de Barcelona han manifestat algun tipus de tristesa durant l’última setmana. Aquesta és una de les principals conclusions que es poden extreure del projecte ‘Com està? La conversa cura’ engegat per l’Ajuntament de Barcelona per conèixer el benestar emocional de la població d’aquesta franja d’edat en el context actual de la pandèmia de la Covid-19. L’estudi s’ha centrat en les prop de 57.000 persones d’entre 70 i 84 anys que viuen a Barcelona i no són usuàries de cap servei municipal, amb la intenció de conèixer millor el seu estat anímic i oferir-los informació sobre els diferents projectes i activitats que ja existeixen a la ciutat.

Les converses telefòniques que van permetre obtenir aquests resultats les va fer la Fundació Avismón, una entitat amb expertesa i sensibilitat en l’atenció i suport a persones grans. Amb un guió predeterminat i a partir d’una conversa pausada, l’objectiu era conèixer l’impacte que la Covid-19 ha provocat en aspectes com la soledat, la tristesa, el dol, les pors o els recursos que s’utilitzen per millorar de manera autònoma l’estat emocional. A la pregunta de si en els últims set dies havia sentit tristor o cap ganes de fer res, el 8,7% va reconèixer que de vegades se sentia trist i amb dificultats per fer les tasques quotidianes, el 4,4% va manifestar que plorava sovint, el 2,6% va admetre que una o dues vegades a la setmana tenia aquests sentiments i l’1,1% apuntava que el desgast o l’estrès estava provocat per haver de tenir cura d’un familiar o conegut. En total, un 16,4% enfront del 83,1% que va respondre que se sentia bé. Addicionalment, el 24,2% va apuntar que el seu estat d’ànim havia empitjorat durant els últims mesos. A més a més, el 9,1% va respondre que sentia alguna mena de soledat (el 2,1% la major part del temps o sempre, el 3,1% sovint i el 3,9% de vegades).

Referent a les pors i preocupacions, el 33% va apuntar com a preocupació principal la salut pròpia o de familiars i amistats, el 33,2% motius relacionats amb la Covid-19 o la vacunació i l’11,5% les restriccions que dificulten sortir de casa i trobar-se amb familiars amb motius de la pandèmia, entre d’altres. A la pregunta de com es trobava, el 66,3% va respondre que bé o molt bé, el 23,6% va dir normal o bé, depenent del dia, el 7% va dir que no es trobava bé i el 3,1% no va voler respondre. Del conjunt de resultats, s’extreu que el fet de viure en solitari incrementa les possibilitats de sentir tristesa o soledat.

Les trucades van completar-se amb tot un seguit de derivacions i informació addicional a les persones interessades sobre serveis i programes ja existents a la ciutat de Barcelona, com per exemple el servei de teleassistència per a 1.036 persones, la Fundació Avismon per a 199, la Fundació Salut i Persona per a 196, els Serveis Socials per a 118, l’entitat Amics de la Gent Gran a 87 o el projecte Radars a 57, entre d’altres indicacions i activacions. De fet, la Fundació Salut i Persona, arran d’aquestes trucades, ha atès posteriorment mitjançant professionals de la psicologia a 163 persones que han rebut tres trucades telefòniques d’una hora de durada cadascuna per aprofundir en el malestar emocional i dotar d’estratègies d’autocura per fer-hi front.

Les conclusions del projecte ‘Com està?’ apunten que la conversa i l’escolta activa tenen un efecte positiu en la salut emocional de la ciutadania i que, en general, les persones contactades de manera proactiva per conèixer el seu estat d’ànim valoren de forma molt positiva aquest interès. A més a més, la cooperació interinstitucional i la cocreació amb les entitats socials són eines molt útils per arribar al major nombre possible de persones en aquesta situació. A més a més, el projecte ha facilitat informació molt valuosa per conèixer amb major detall l’estat de salut emocional de les persones grans i per tant quines són les eines més útils per afrontar-ho a nivell de ciutat.

 

Declaracions de Gemma Tarafa

Vídeo (mp4)

Àudio (wav)Compartiu aquest contingut

Paraules clau
gent gran/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina