Barcelona comença al Parc de l’Estació del Nord les obres de l’Àrea d’Esbarjo per a Gossos més gran de l’Eixample : Servei de Premsa

Barcelona comença al Parc de l’Estació del Nord les obres de l’Àrea d’Esbarjo per a Gossos més gran de l’Eixample

20/08/2021Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’AEG del Parc de l’Estació del Nord ocuparà més de 1.400 metres quadrats, sent una de les més grans de la ciutat i la més extensa del districte. L’àrea afectada, que inclou zona verda, camins i accessos, serà de 4.864 m2

Les obres tenen un pressupost d’1,1 M d’euros i està previst que durin 6,5 mesos, amb data de finalització el proper mes de març

Amb aquestes obres es vol posar solució al conflicte entre veïns i propietaris de gossos, que d’aquesta manera permet segregar usos en l’interior del parc per a una millor convivència

L’Ajuntament de Barcelona inicia aquest mes d’agost les obres de l’Àrea d’Esbarjo de Gossos (AEG) més gran del districte de l’Eixample i una de les més grans de la ciutat. Està previst que durin sis mesos i mig, fins al proper mes de març, i compten amb un pressupost d’1,1 milions d’euros. Amb aquestes obres es posa solució a un conflicte que havia requerit de la mediació del consistori entre veïns i propietaris de gossos, que permet segregar usos i que a la vegada servirà per introduir millores de visibilitat, connectivitat i accessos del Parc de l’Estació del Nord. Es tracta d’una de les actuacions més significatives i destacades al districte per enguany.

L’AEG ocuparà més de 1.400 metres quadrats, d’un total de 4.864 metres quadrats afectats i que inclourà zona verda, camins i accessos al parc. El projecte neix de l’acord entre veïns i tenidors de gossos per a poder disposar de dues zones diferenciades per garantir la convivència al parc entre els qui hi van amb gossos i qui fan servir les àrees de jocs, els espais lliures i espais verds sense mascota. D’aquesta manera es resolen els conflictes que es podien derivar de la presència d’animals sense lligar per tot el parc.

L’adequació d’aquesta zona del Parc de l’Estació del Nord –ubicat en la confluència entre el Pont de Sardenya, Pont de la Marina i l’Arxiu de la Corona d’Aragó-, permetrà a la vegada dur a terme millores en el seu conjunt. Els punts clau del projecte són:

 

L’àrea d’esbarjo passa a formar part del conjunt del parc com un element més del paisatge

El projecte proposa l’obertura d’un nou accés per les cantonades dels carrers Almogàvers i Sardenya, així com l’eliminació del mur de tancament existent de formigó. Preveu retocar lleugerament la topografia per a ampliar i suavitzar els pendents dels camins existents que duen al parc. Un dels punts claus del projecte ha sigut la integració del nou espai de gossos dins el conjunt del parc. Per això s’ha projectat un tancament fet amb talussos paisatgístics enjardinats, que dialoguen amb les formes ondulades i orgàniques del conjunt. El nou espai integra un nou recorregut de pendent contínua, que permet arribar des de l’entrada per la cantonada del carrer Almogàvers amb Sardenya fins al parc. D’aquesta manera, l’àrea d’esbarjo passa a formar part del conjunt del parc com un element més del paisatge.

 

 

També, es canvia l’enllumenat existent del parc per millorar la il·luminació de la zona i donar una imatge més coherent i uniforme a l’àrea. Es col·loquen noves columnes d’enllumenat, amb projectors LED. El mobiliari urbà, de disseny acurat i d’estètica integrada amb el conjunt del nou paisatge, es composa de bancs de formigó armat disposats en sintonia amb les formes curvilínies dels parterres, papereres i uns abeuradors d’aigua potable per a gossos.

El projecte manté la superfície de sòl verd. Els parterres verds ocuparan aproximadament un 40% de la superfície total; la resta del paviment es realitzarà preferentment amb materials orgànics de sauló. I, a l’interior de l’àrea de gossos, hi haurà un gran espai amb sorra garbellada per al joc dels animals. La presència de la vegetació es potenciarà proposant la plantació de noves espècies arbustives.

Pel que fa als materials utilitzats, el projecte, en general, escull materials reciclats quan és possible, d’elevada durabilitat i certificats amb ecoetiqueta. Com a solució especifica per aquest projecte, es proposa reutilitzar els materials procedents de l’enderrocament del paviment actual de lloses de formigó com àrids per a la constitució de les sub-bases dels nous paviments de sauló estabilitzat.

 

Una actuació estratègica de convivència i civisme

El projecte dona solució als conflictes de convivència que s’han viscut els darrers anys entre els usuaris del parc, principalment gent gran i nens, i els responsables dels gossos per l’incivisme d’alguns d’ells i pel fet que els gossos sense lligar desplaçaven els usos habituals del parc, especialment de gent gran i infants.

Aquest malestar va motivar, fins i tot, la mediació de l’equip de gestió de conflictes que va acabar assolint un pacte entre els passejadors i les entitats veïnals per acabar fent aquesta nova zona. Mentre aquesta no entra en funcionament, es va establir el compromís que els gossos no anirien deslligats per la part de dalt del parc, on està situada la piràmide blava. Per fer-ho complir, s’han desenvolupat al llarg del temps diverses campanyes per part d’agents cívics i Guàrdia Urbana.

L’actuació, adscrita a l’àrea d’Agenda 2030, Transició digital, esports i coordinació territorial i metropolitana, s’emmarca en el pla de ciutat per establir espais destinats a l’esbarjo i el passeig dels animals de companyia, com aquesta àrea d’esbarjo de gossos (AEG) a l’Estació del Nord.

Actualment, a la ciutat de Barcelona hi ha un total de 113 espais per a gossos, dels quals 41 són AEG (amb una superfície superior als 400 m2) i 72 àrees de gossos (AG, amb una superfície inferior als 400 m2). La seva distribució territorial garanteix que el 98% dels gossos de la ciutat tenen un espai a menys de 15 minuts de les seves llars.

Es compleix, per tant, amb escreix amb les dotacions dels districtes pel que fa a zones segregades de l’espai públic per a l’esbarjo de gossos que estableix l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals de 2014. Amb aquestes infraestructures es garanteix que els gossos tenen on jugar de forma segura i garantint la bona convivència a tota la ciutat.

 

Enllaços relacionats

Imatge 1/2

Imatge 2/2Compartiu aquest contingut

Paraules clau
gossos/ Parc de l'Estació del Nord/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina