El punt d’informació contra les violències masclistes i LGTBI-fòbiques en l’oci nocturn atén més de 1.500 consultes : Servei de Premsa

El punt d’informació contra les violències masclistes i LGTBI-fòbiques en l’oci nocturn atén més de 1.500 consultes

27/08/2021



Temps estimat de lectura: 3 minuts

En 4 caps de setmana s’han registrat 589 actuacions de sensibilització i informació, 15 assessoraments sobre situacions de violència en el passat i 2 intervencions directes

El servei ha estat operatiu cada vespre i nit dels divendres i dissabtes des del 30 de juliol fins al 28 d’agost, adaptant el seu horari als canvis de confinament nocturn

L’objectiu del punt és prevenir els possibles casos d’assetjament sexual i atendre i assessorar a aquelles persones que visquin violències masclistes, LGTBI-fòbiques o sexuals a l’espai públic en el context d’oci nocturn

També s’ha ubicat un punt d’informació a la Festa Major de Gràcia i de Sants. Durant les Festes de Gràcia s’han registrat més de 1.600 actuacions

L’Ajuntament de Barcelona ha habilitat aquest estiu, al Front Marítim, un punt d’informació i assessorament en matèria de violències masclistes i LGTBI-fòbiques per prevenir i detectar possibles relacions abusives i de violència a l’espai públic. En les seves primeres 4 setmanes en funcionament el punt ha registrat més de 1.500 actuacions d’informació i sensibilització.

El servei es va posar en marxa el passat 30 de juliol i romandrà operatiu fins al 28 d’agost. Durant totes les nits els divendres i dissabtes, un equip educatiu de professionals experts en violències masclistes i LGTBI-fòbiques ha atès les consultes i demandes de suport sobre aquesta matèria de les persones que gaudien de l’oci nocturn de la ciutat. L’horari ha estat de les 19 hores fins a la 1 de la matinada, i a partir del dia 20 d’agost, a causa dels canvis en la normativa del confinament nocturn, es va modificar de les 23 hores a les 5 de matinada.

Al llarg d’aquests 4 caps de setmana que el servei ha estat en funcionament s’han registrat un total de 1.589 actuacions de sensibilització i informació. Tant l’equip fix al punt d’informació com la parella itinerant per la zona han donat a conèixer la campanya “Barcelona antimasclista”, visibilitzant i sensibilitzant sobre les manifestacions de les violències masclistes i LGTBI-fòbiques que es poden trobar a l’espai públic i d’oci.

Al punt també s’han apropat algunes persones per explicar situacions i experiències personals del passat relacionades amb violència masclista, sexual o agressions LGTBI-fòbiques. En total, l’equip de professionals expertes ha assessorat 15 persones, realitzant una escolta activa, acompanyant-les i informant dels recursos municipals disponibles.

Per últim, s’han registrat 2 actuacions d’intervenció directa sobre situacions de violència masclista en el moment en què el dispositiu estava operatiu. En aquests casos, s’ha activat el Circuit Barcelona contra la Violència Masclista avisant a les forces de seguretat quan ha estat necessari i s’ha ofert assessorament i acompanyament a la persona que ha viscut l’agressió.

La violència sexual o l’amenaça de patir-la és una de les formes més contundents de limitació d’accés als espais públics en clau d’igualtat per a les dones. Alguns punts de la ciutat, com la zona del Front Marítim, esdevenen espais de trobada i relació on acostumen a concentrar-se un número elevat de persones durant els mesos d’estiu i caps de setmana per gaudir de l’oci nocturn. És en aquestes situacions es poden produir agressions sexuals o comportaments abusius de tipus sexual; també es poden donar agressions LGTBI-fòbiques.

Per aquest motiu, el consistori va considerar necessari la prevenció de possibles violències masclistes i LGTBI-fòbiques a l’espai públic durant la nit en aquesta zona concreta de la ciutat. L’objectiu del punt d’informació contra les violències masclistes i LGTBI-fòbiques ha estat prevenir els possibles casos d’assetjament sexual i atendre a aquelles persones que hagin viscut violència masclista o LGTBI-fòbica a l’espai públic. El servei ha ofert un espai que ha permès prestar una atenció acurada en un entorn còmode i de confiança a aquelles persones que han viscut qualsevol mena de violència o bé que han volgut rebre informació i assessorament.

 

Més assessoraments a les Festes Majors de Gràcia i de Sants

La Festa Major de Gràcia ha recuperat enguany el punt d’informació contra les violències masclistes i LGTBI-fòbiques en el marc de les seves festes. Ubicat a la Plaça de la Revolució de Setembre de 1.868, el servei ha estat operatiu els vespres i nits del 15 al 21 d’agost. Durant aquest període s’han registrat 1.670 actuacions d’informació i sensibilització, s’ha assessorat a 12 persones i s’han realitzat 14 intervencions en l’espai d’oci.

Pel que fa a la Festa Major de Sants, un nou punt s’ha ubicat al carrer Viriat, 21 i està operatiu des del passat 24 d’agost fins al dissabte 28. El seu horari d’atenció és de 22 a 24:30 hores.





Paraules clau

LGTBI-fòbiques/ oci nocturn/ violències masclistes/