Ada Colau reivindica el paper de les ciutats davant el canvi climàtic : Servei de Premsa

Ada Colau reivindica el paper de les ciutats davant el canvi climàtic

08/09/2021

L’alcaldessa de Barcelona signa una Declaració Institucional amb​​ els alcaldes de Madrid, Sevilla i València i la ministra per a la Transició Ecològica per accelerar l’avanç cap a la neutralitat climàtica de les ciutats abans del 2030

L’alcaldessa reclama a la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i al President de la Generalitat que paralitzin el projecte d’ampliació de l’aeroport del Prat

L’alcaldessa Ada Colau, ha signat avui amb els alcaldes de València, Madrid i Sevilla Declaració Institucional “Ciudades climaticamente neutrales en 2030”, que té per objectiu  transformar les seves ciutats i accelerar la transició energètica i ecològica abans de 2030. Un precontracte climàtic que té l’aval i ha estat rubricat per la vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera.

En una jornada al Senat, l’alcaldessa ha subratllat que ens trobem “davant la dècada decisiva per evitar el suïcidi i el precipici col·lectiu i fracassar com a generació” i per això ha assegurat que calen “accions molt contundents” per evitar els danys més catastròfics, com les inundacions o les onades de calor que ja estem patint.

Colau ha detallat que a Barcelona la lluita davant l’emergència climàtica s’ha centrat en tres grans àmbits: l’energia, creant un operador energètic públic municipal que distribueix energia exclusivament de fonts renovables; l’urbanisme i la mobilitat sostenible, amb l’exemple més conegut de les superilles, la zona de baixes emissions, o el programa “Protegim Escoles” i promovent l’alimentació sostenible, un dels temes clau que s’aborda des de la Capital de l’Alimentació Sostenible que Barcelona ostenta aquest 2021. I s’ha mostrat orgullosa del reconeixements que està tenint Barcelona a nivell internacional per la seva acció per la sostenibilitat.

 

 

L’alcaldessa ha subratllat que davant aquest repte, les ciutats estan fent molta feina. “Som proactives, imaginatives, innovadores en la transformació urbana i la mobilitat sostenible, col·laborem entre ciutats i amb complicitat de la ciutadania”. Però ha aprofitat per demanar que la declaració “vagi acompanyada d’accions concretes”. Per això ha reclamat al Govern espanyol “recursos, finançament i regulacions ambicioses”, per exemple en l’àmbit dels envasos o del dièsel. “Necessitem ajuda i complicitat. Necessitem competències i finançament per fer aquestes transformacions, ho estem fent a pols, amb pocs recursos”, ha dit. L’alcaldessa ha demanat que els Fons Europeus Next Generation “siguin una oportunitat que s’utilitzi amb responsabilitat no per a tapar forats sinó per fer transformacions reals i canviar un sistema productiu i de consum”.

 

“Em ve al cap la imatge de Sísifo. Ciutats i ciutadania que de forma responsable i conscient fa grans esforços per pujar una gran pedra i combatre el canvi climàtic, però si després els estats o les grans corporacions, que son els responsables de la majoria de les emissions, no fan aquesta part de fons, la pedra torna a caure i l’hem d’aixecar de nou”, ha dit.

 

Colau s’ha volgut referir al projecte d’ampliació de l’aeroport del Prat i ha assegurat que “és un contrasentit i va en contra” del que diu la declaració firmada avui. “Estem fent petites transformacions quirúrgiques i es planteja augmentar 20 milions de passatgers i destrossar territori natural com la Ricarda”, ha dit.

Per això ha reclamat a la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, com a responsable d’AENA, i al President de la Generalitat, Pere Aragonès, “que paralitzin el  projecte d’ampliació perquè hi ha alternatives, com eliminar els vols curts, com es planteja a França, i que entre València i Barcelona surti més a compte anar-hi amb tren”. “Necessitem un canvi real, de model productiu, d’infraestructures que no son les que necessitem. Les del segle passat, hem de deixar-les al segle passat i inventar una nova mobilitat, infraestructures i un sistema productiu del segle XXI”, ha conclòs.

 

Barcelona, ​​Madrid, Sevilla i València signen la Declaració per avançar cap a la neutralitat climàtica

En el següent enllaç es pot trobar la Declaració Institucional “Ciudades climaticamente neutrales en 2030”, el contracte climàtic, que Ada Colau ha signat juntament amb la ministra Teresa Ribera i els seus homòlegs de Sevilla, Juan Espadas; Madrid, José Luis Martínez-Almeida i València, Joan Ribó, per transformar les seves ciutats i accelerar la transició energètica i ecològica abans de 2030.

La iniciativa CitiEs2030, que s’ha presentat avui, ha estat impulsada per promoure formes innovadores de col·laboració entre ciutats, entitats públiques i privades, universitats i centres de recerca i organitzacions de la societat civil que accelerin la transformació necessària per arribar ciutats sostenibles, saludables i resilients.

L’acte d’avui ha comptat amb la participació de les ministres de Transició Ecològica i Repte Demogràfic; Ciència i Innovació; Transports, Mobilitat i Agenda Urbana; i Drets Socials i Agenda 2030; així com de la Comissió Europea, alcaldes de tot Espanya i representants de diverses entitats de la societat civil i xarxes de ciutats.

El 2020 la Comissió Europea i el Parlament Europeu van decidir definir cinc missions que orientin el programa de recerca de la UE per 2021-2027 “Horitzó Europa”. Una d’elles, la missió “100 ciutats climàticament neutrals a Europa abans de 2030, per i per a la ciutadania” està orientada a aconseguir que 100 ciutats europees siguin climàticament neutrals en 2030.

Aquesta Missió Europea de Ciutats de la Comissió Europea pretén donar suport a la transformació d’aquestes ciutats per accelerar el compliment de l’Acord de París i l’Agenda 2030 i constituir-se tant en un element catalitzador del Pacte Verd Europeu com en un demostrador que és possible la neutralitat climàtica abans de l’any 2050.

 

Enllaços relacionats

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL “CIUDADES CLIMÁTICAMENTE NEUTRALES EN 2030″ (PDF)

INTERVENCIÓ D’ADA COLAU (MP4, 1.63 GB)

 Compartiu aquest contingut