Barcelona torna als nivells d’atur prepandèmia i 21.000 persones troben feina en el darrer any : Servei de Premsa

Barcelona torna als nivells d’atur prepandèmia i 21.000 persones troben feina en el darrer any

08/09/2021



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Gairebé un any i mig després de l’inici de la crisi de la Covid-19, es constata una recuperació del nombre de contractes fets a Barcelona. Durant aquest mes d’agost s’ha reduït l’atur en un 23,1% en termes interanuals respecte al mateix període de l’any passat, la qual cosa representa que 21.000 persones han aconseguit trobar feina.

En aquests moments, Barcelona ha tancat el mes d’agost amb 71.466 persones registrades com a aturades a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), una xifra que retorna als valors prepandèmia de febrer de 2020, per sota del llindar de 80.000 persones per segon mes consecutiu. Quant a l’atur femení, tot i que la xifra ha disminuït també a dades d’abans de la Covid, les dones segueixen sent majoritàries en situació de desocupació: 39.671 dones (un 55,5%) i els homes sense feina ara mateix són 31.795 (44,5%).

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha explicat que “les noves dades d’ocupació refermen el fet que la ciutat de Barcelona està en ple procés de recuperació econòmica, ja que el passat mes d’agost va ser la gran ciutat de l’Estat on més s’ha reduït l’atur interanual” i ha finalitzat “tot i això, sabem que encara queda molta feina a fer i, per aquest motiu, des de Barcelona Activa estem destinant molts recursos a l’orientació laboral, l’acompanyament en processos d’intermediació laboral amb empreses, contractació i formació per millorar les competències professionals”.

El nombre de contractes signats ha augmentat considerablement tant a la ciutat com a Catalunya i l’àmbit estatal, amb un comportament favorable a Barcelona que es tradueix en un augment del 59,1% interanual el mes passat. Pel que fa a la contractació indefinida, ha augmentat a Barcelona (+57%) en relació al mateix mes de l’any passat, i la contractació acumulada en els primers 8 mesos de l’any 2021 a Barcelona s’ha incrementat fins a 492.032 contractes, dels quals  un 18% són de caràcter indefinit.

Se’n destaca l’augment d’indefinits amb perfil tècnic-professional o personal científic, tal i com assenyala l’Observatori de Treball i que recull la Fundació Barcelona FP. Segons aquestes dades, els nivells especialitzats i superiors com la formació professional i universitària, continuen sent els que menys han fet augmentar la desocupació des de l’esclat de la Covid-19.

Amb l’objectiu d’empènyer cap a la millora d’aquestes dades ocupacionals i per reactivar i ajudar a l’economia local, Barcelona ha destinat prop de 120 milions d’euros –entre 2020 i 2021- a fons extraordinaris per apuntalar l’economia i l’ocupació. A través de Barcelona Activa, des de l’inici de la pandèmia, s’han posat en marxa aquells programes més necessaris per a potenciar projectes integrals que inclouen tant la contractació com la formació virtual i presencial, subvencions a empreses i entitats, i més contactes entre empreses amb vacants i ciutadania.

Per exemple, des dels primers mesos de la pandèmia i fins a data d’avui, programes com el de formació tècnico-professional o reconducció a altres sectors professionasl han atès 2.200 persones; o la formació tecnològica, 2.400; entre d’altres. Igualment important són les mesures específiques destinades a empreses, capaces de generar més llocs de treball, com els ajuts a la contractació (Crea Feina Plus), amb els quals les empreses han pogut rebre fins a 6.000 euros per cada nova persona treballadora; plans Rethinking o d’adaptació dels negocis als nous temps, assessorament d’ajuts, suport a lloguers, crèdits, avals i diversos plans de digitalització, personalitzats i per a comerços. Prop de 3.000 empreses de la ciutat han rebut algun d’aquests ajuts i serveis.

Barcelona segueix els objectius de la seva nova agenda econòmica perquè en els propers anys es generin a la ciutat llocs de feina de qualitat, amb sous dignes i contractes estables, tal i com es defineix al Barcelona New Green Deal. Per la qual cosa, des de l’àmbit municipal hi ha una aposta per oferir formació tecnològica gratuïta, potenciar els sectors estratègics que generen contractes i creació de feina de qualitat a la ciutat, així com vetllar per la disminució de bretxes de gènere, d’edat, digital i territorial.

 

Projecció anual 2021

L’agència que dona suport a l’emprenedoria, les empreses i la ciutadania a nivell socioeconòmic, Barcelona Activa, haurà aconseguit atendre i assessorar al voltant de 30.000 persones que en aquests moments estarien en posició de cerca de feina o de canvi professional, en tot l’any 2021.  Les àrees que engloba l’àmbit d’ocupació són tant l’orientació laboral, acompanyament en processos d’intermediació laboral amb empreses, contractació i formació per millorar les competències professionals.

Fins el que portem d’any, l’agència assenyala que hi ha hagut un increment d’atencions a joves de menys de 25 anys (un dels col·lectius que solen mostrar més dificultats a l’hora de trobar feina) i que han demanat algun tipus d’assessorament, així com també han augmentat les persones que s’adrecen a l’entitat amb estudis secundaris finalitzats. L’Ajuntament de Barcelona té activat un Pla de Foment de l’Ocupació Juvenil per impulsar el talent jove de la ciutat, i fer front a la taxa d’atur juvenil a la ciutat, que ara mateix se situa en un 35%.

A més de l’ocupació, l’agència fomenta el creixement d’empreses emprenedores a la ciutat i amb l’àrea de Promoció de Ciutat de l’Ajuntament de Barcelona es propicia el desembarcament d’empreses internacionals que operen a la ciutat, la qual cosa també ha contribuït a la generació de nous llocs de treball.

 

Serveis a les empreses, sanitat i comerç, entre els sectors que generen més ocupació

La majoria de sectors econòmics, pel que fa a la província de Barcelona, han creat ocupació neta el darrer any, amb un augment total de 80.346 persones afiliades a la Seguretat Social que representen un increment del +3,3% respecte a l’agost de 2020. Les activitats que registren un major creixement ocupacional són el serveis a les empreses (+28.181 nous llocs de treball), l’administració pública (+10.975), les activitats sanitàries i de serveis socials (+10.717), la informació i comunicacions (+9.649) i el comerç i reparacions (+8.136). Com a observació, l’evolució de l’ocupació a l’hostaleria és positiva per primer cop des de l’inici de la pandèmia (+0,8%).

Tenint en compte els diferents sectors estratègics, en el cas de Barcelona Activa s’han portat a terme nous marketplaces professionals per fer intermediacions entre empreses i persones que busquen feina, amb més d’un centenar d’insercions laborals, principalment en els sectors: comerç de proximitat, cultura, esport, salut i cures, TIC, Comunicació i Turisme.





Paraules clau

ocupació/ prepandèmia/