El nou Institut dels Aliments de Barcelona inicia, avui, el curs escolar a Mercabarna amb més de 350 alumnes de formació professional especialitzada en Alimentació : Servei de Premsa

El nou Institut dels Aliments de Barcelona inicia, avui, el curs escolar a Mercabarna amb més de 350 alumnes de formació professional especialitzada en Alimentació

13/09/2021Temps estimat de lectura: 3 minuts

Concentrar tota l’oferta formativa en un sol centre i a Mercabarna respon a les necessitats del sector alimentari, estratègic i en clara expansió

Dietètica, Processos i qualitat en la indústria alimentària i Forneria, pastisseria i confiteria són els estudis més demandats

El Consorci d’Educació de Barcelona i Mercabarna han treballat plegats impulsant el centre, que permetrà sinèrgies amb les 600 empreses del gran mercat

Avui, el nou Institut dels Aliments de Barcelona ha iniciat el curs 2021-2022 al seu també nou emplaçament de Mercabarna. L’Institut, que concentra tota la formació professional del sector de l’alimentació, abans dispersa en diferents centres de Barcelona, compta amb 350 alumnes matriculats.

El Consorci d’Educació de Barcelona i Mercabarna han treballat plegats en el desplegament de l’Institut amb l’objectiu que la situació del centre d’estudis permeti establir sinèrgies amb les 600 empreses alimentaries situades al gran mercat. El sector de la indústria alimentària és un dels principals motors econòmics del país, per tant, la concentració de tota l’oferta formativa en un sol centre i en un context com Mercabarna respon a les necessitats dels professionals en un sector en clara expansió.

Els estudis amb més demanda són, per aquest ordre, els cicles formatius de grau superior en Dietètica i Processos i qualitat de la indústria alimentària, i els de grau mitjà en Forneria, pastisseria i confiteria i Elaboració de productes alimentaris.

El Institut disposa d’uns 2.100 m2 cedits per Mercabarna per a les aules teòrico-pràctiques. S’han condicionat els espais del nou centre, el subministrament del material per a la planta d’elaboració, magatzem, sala de tast i el laboratori, amb un pressupost de 2.000.000 d’euros que ha finançat el Departament d’Educació.

L’Institut dels Aliments de Barcelona segueix la línia de treball de la singularització dels centres educatius d’estudis postobligatoris per famílies professionals, iniciada amb la creació de l’Institut Bonanova al Parc Salut Mar, l’Institut Tecnològic de Barcelona i l’Institut de l’Esport de Barcelona, entre d’altres. Aquesta aposta per aquest tipus centres permet la concentració del talent de docents i alumnes per treballar per a l’excel·lència, una interlocució clara amb l’empresa, una eina que clarifica oferta i facilita l’orientació i la visualització aspiracional per a l’alumnat del seu horitzó formatiu i professional.

 

 

Oferta formativa

L’Institut compta amb un total de 31 docents i el personal d’administració i serveis, amb la direcció del centre encapçalat per Albert Castillo. En el curs 2021-2022, s’han matriculat un total de 350 de formació professional (FP) inicial, més els 225 d’FP per a l’ocupació que actualment té el Centre de Formació de Mercabarna.

L’oferta formativa és de 3 cicles de grau mitjà: Elaboració de productes alimentaris, Forneria, pastisseria i confiteria i Comercialització de productes Alimentaris, aquest darrer de nova creació; 2 cicles formatius de grau superior en Dietètica i Processos de Qualitat en la Indústria Alimentaria, aquest últim també de nova creació; i 2 Programes de Formació i Inserció laboral, l’Auxiliar en Comercialització de productes i logística (de nova creació) i el d’Establiments del sector Carni. A tota aquesta oferta d’estudis se sumen també les formacions ocupacionals adreçades a persones sense ocupació, que organitzen el Serveis de Formació de Mercabarna de Peixateria, Carnisseria, Fruiteria, Higiene alimentària, Floristeria i Logística.

 

Oportunitats

La creació de l’Institut dels Aliments de Barcelona en una ubicació com és Mercabarna ofereix l’oportunitat d’establir sinèrgies amb el sector econòmic present amb més de 600 empreses. Hi haurà la possibilitat de signar convenis per a la formació en centres de treball i també de formació dual; a més de fomentar projectes de recerca i desenvolupament a través dels programes d’I+D de les empreses del recinte, finançats amb Fons Europeus que tenen com a eix, entre d’altres, el foment de la “Resiliència de les empreses”.  També es volen crear relacions amb les universitats i crear coneixement en el camp de la qualitat alimentària,  el reaprofitament d’aliments, la producció, l’alimentació, manipulació i logística sostenible…

El centre té una mirada especial cap a les noves tendències en el sector alimentari i l’alimentació sostenible, per això s’emmarca en el fet que enguany Barcelona es la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible que, com a tal, dona suport a les iniciatives i projectes que situen la ciutat com a referent en aquest àmbit.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
Institut dels Aliments de Barcelona/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina