Nou Barris acull el nou festival de flamenco ‘DESVARÍO’ : Servei de Premsa

Nou Barris acull el nou festival de flamenco ‘DESVARÍO’

14/09/2021

L’Ajuntament de Barcelona i l’associació El Dorado organitzen al districte de Nou Barris un festival de flamenco transversal i de qualitat, on es podrà gaudir del flamenco més contemporani de la mà de les seves joves promeses

‘DESVARÍO. Flamenco 21 Nou Barris’ se celebra del 16 al 19 de setembre al Pati de la Seu del districte de Nou Barris i comptarà amb concerts, conferències i tallers de flamenco familiars i inclusius

Les entrades es podran adquirir fins al darrer dia del festival a un preu de 15 euros aquí. Per assistir a la conferència i als tallers serà necessari realitzar una reserva prèvia en aquest enllaç

El districte de Nou Barris i El Dorado (Societat Flamenca Barcelonesa) organitzen ‘DESVARÍO. Flamenco 21 Nou Barris’, del 16 al 19 de setembre, al Pati de la Seu del districte de Nou Barris, amb una acurada programació de flamenco i una mirada transversal, inclusiva i familiar.

El regidor del districte de Nou Barris, Xavier Marcé, ha celebrat la recuperació del festival “on hem volgut transmetre un doble joc amb actuacions, però també fer-ho amb una voluntat didàctica, amb conferències i tallers”. “Hem volgut recuperar una tradició imprescindible per a Nou Barris, però també amb una dimensió que pugui arribar a tota Barcelona” ha puntualitzat

Per la seva banda, pel president de El Dorado, Pedro Barragán, ‘DESVARÍO” pretén ser “una mostra viva del flamenco d’avui interpretat per joves artistes que, conscients de la seva jerarquia, es mouen amb soltesa en el tens equilibri entre la tradició i l’avantguarda, entre el respecte al codi i l’atreviment per sobrepassar-lo”.

 

Joves, empoderats i amb talent

El festival comptarà, divendres 17 a les 19 hores,  amb una conferència de José Luis Ortiz amb el significatiu títol  EL FLAMENCO, UN ARTE POPULAR MODERNO.

 

 

Ortiz Nuevo és un flamenco que ni canta ni toca ni balla, però ningú millor que ell per traçar-nos les coordenades en què avui es mou el flamenco. És investigador i va ser el fundador i  director de la Bienal de Sevilla i de l’inoblidable Bienal de Málaga de 2007.

El programa continuarà el divendres 17, a les 21 hores, amb el primer concert, a càrrec de Matías López El Mati, Óscar Lago i Javier Rabadán. El Mati és una de les joves veus flamenques amb més projecció i futur. Ha actuat als festivals més importants, tant nacionals com internacionals. Cantaor català, resideix a Sevilla i l’any 2019 va guanyar la Lámpara Minera, del prestigiós Festival Internacional de Cante de las Minas en la Unión (Múrcia).  L’acompanyarà el guitarrista gadità Óscar Lago, que ha treballat amb artistes i formacions com les companyies de Javier Latorre, d’Antonio el Pipa, Miguel Poveda o Rocío Molina.

 

Fotografia de Sílvia Isach
 

Javi Rabadán, un dels altres còmplices habituals de Matías López, nascut a Múrcia, s’ha format en percussió clàssica i flamencologia i ha treballat amb grans noms del flamenco i el jazz com Antonio Canales, José Antonio Rodríguez, Sergio de Lope, Farruquito, Álvaro Paños, El Pele, Encarna Anillo, etc.

El certamen continuarà el dissabte 18, jornada en què el ‘DESVARÍO. Flamenco 21 Nou Barris’ comptarà amb dos concerts consecutius. El primer, ales 21 hores, el protagonitzarà el cantaor de Jerez de la Frontera David Lagos i el seu germà, el prestigiós guitarrista Alfredo Lagos. La segona intervenció, a les 22.30 hores, anirà a càrrec de la bailaora també jerezana Leonor Leal i el percussionista Antonio Moreno d’Utrera. Dos artistes amb propostes sempre innovadores.

David  Lagos és un cantaor de reconegut prestigi en el món del flamenco que només amb 27 anys va obtenir el Premi Revelació a la Bienal de Sevilla, un dels certàmens més prestigiosos de flamenco. També va aconseguir la Lámpara Minera al Festival Internacional de Cante de Las Minas (2014) i ha col·laborat  amb les primeres figures del baile, com Israel Galván i Rocío Molina.

El seu germà, Alfredo Lagos, és un clar exponent de la generació de guitarristes que han trobat una síntesi entre la sonoritat clàssica i les noves harmonies. Ha acompanyat a grans del flamenco com Enrique Morente, Carmen Linares, Fernando Terremoto, Israel Galván.

Pel que fa a Leonor Leal és pura versatilitat que li permet respondre a qualsevol desafiament i adaptar-se a tots els contextos. És una bailaora, una creadora, en constant evolució. I Antonio Moreno més que un percussionista és un músic complet i versàtil, que va guanyar l’any 2014 el Premi Filón al millor instrumentalista flamenco del Festival de la Unión.

 

 

Diumenge 19 clourà aquesta primera -i renovada- edició del ‘DESVARÍO. Flamenco 21 Nou Barris’ amb un concert de Jesús Méndez, Dani de Morón i Patricia Guerrero. Jesús Méndez és un cantaor jerezano singular amb uns dots vocals extraordinàries.

Per la seva banda, el festival comptarà amb Dani de Morón, un guitarrista d’altíssim nivell i considerat per molts experts d’aquest art, l’exponent més significatiu entre els guitarristes de la seva generació.

I, en aquesta darrera actuació, el ball anirà a càrrec de Patricia Guerrero, de Granada, que acaba de fer 30 anys i porta la meitat de la seva vida ballant professionalment. Un fet destacable és que amb 17 anys va guanyar el premi Desplante del Festival de la Unión.

 

Foto de Sílvia Isach
 

Amb tot, un fi de festa que de ben segur farà les delícies de tot el públic que s’apropi aquests dies al districte de Nou Barris a gaudir de la proposta de flamenco que organitza l’Ajuntament de Barcelona i El Dorado.

 

Un festival familiar i inclusiu

Amb la voluntat de fer partícip del flamenco a tothom qui vulgui, el ‘DESVARÍO. Flamenco 21 Nou Barris’ programa dues activitats amb aquest objectiu. Així doncs, dijous 16, a les 17 hores,  la bailaora catalana Aina Núñez organitza el Taller de Flamenco Inclusiu i, a les 18.30 hores,  el Taller de Flamenco en Família.

El taller inclusiu té com objectiu obrir el flamenco a persones amb i sense diversitat funcional, apropar-se a aquest univers d’art i emoció del que moltes vegades queden exclosos. S’oferiran eines de participació des de l’evidència que el baile el balla cada persona des del seu propi cos i la seva particular forma de sentir-lo. I, en paral·lel, el taller familiar vol apropar una degustació de flamenco al públic infantil, acompanyats de familiars per compartir l’experiència i el primer contacte amb aquest art.

Aina Nuñez és cineasta, bailaora i pedagoga, disciplines que combina amb eficàcia i compromís. És la bailaora del grup LaboratotiA i autora del documental Lukamorie.

A més, tant la conferència de José Luis Ortiz Nuevo sobre  EL FLAMENCO, UN ARTE POPULAR MODERNO com els dos tallers comptaran amb llengua de signes. I, per a la conferència, a més de la interpretació amb llengua de signes, també es pot sol·licitar servei de subtitulació en pantalla. Ambdós serveis es poden sol·licitar enviant un correu electrònic a spitnb@bcn.cat

 

Un festival popular i accessible

La voluntat dels organitzadors és posar a l’abast del públic general els millors exponents del flamenco actual. Per aquesta raó, les entrades tenen un cost d’entre 10 i 15 euros. ‘Flamenco 21 Nou Barris’ va posar a la venda, fins al dia 12 de setembre, entrades anticipades a preu reduït pel veïnat del districte de Nou Barris. Pel que fa a les entrades per al públic general, aquestes es podran adquirir fins al darrer dia del festival a 15 euros.

També hi ha activitats gratuïtes amb reserva prèvia. Tant les compres com les reserves es poden realitzar al web https://ajuntament.barcelona.cat/noubarris

A causa de la crisi sanitària produïda per la Covid-19, les persones que reservin o adquireixin entrades hauran de registrar-se per poder obtenir les entrades nominatives. Aquest registre nominatiu es podrà fer o modificar fins al mateix dia de l’espectacle.

 

 

Informació pràctica

 

Dates: 16 al 19 de setembre

Lloc: Pati de la Seu del Districte de Nou Barris. Plaça Major de Nou Barris, 1

Conferència i tallers gratuïts amb inscripció prèvia.

Concerts: entrada general 15€

https://ajuntament.barcelona.cat/noubarris

www.eldorado-sfb.com

 

 

Més informació i gestió d’entrevistes:

Yolanda Viñals Verdes

yolvinyals@periodistes.org

606 57 91 65

 

Programa ‘DESVARÍO. Flamenco 21 Nou Barris’

 Compartiu aquest contingut