Més de 30 experts de reconegut prestigi debatran sobre el futur de les ciutats a les jornades Superilla Barcelona-La ciutat després de la covid : Servei de Premsa

Més de 30 experts de reconegut prestigi debatran sobre el futur de les ciutats a les jornades Superilla Barcelona-La ciutat després de la covid

17/09/2021

L’esdeveniment, de caràcter internacional, se celebrarà el 5, 6 i 7 d’octubre i comptarà amb sessions online i sessions presencials que tindran lloc a l’Espai Fossat, del Mercat de Sant Antoni

Hi haurà un total de 8 sessions que giraran a l’entorn de l’habitatge, l’urbanisme, l’economia, l’emergència climàtica, l’alimentació, la mobilitat, la cultura i la contaminació a les ciutats. L’objectiu és debatre sobre com han de ser i com es volen construir les ciutats del futur

Entre els participants hi haurà noms com Raquel Rolnik, Kate Raworth, Edward Glaeser o Carolyn Steel, entre d’altres. Les trobades abordaran què s’ha après i què s’ha modificat als entorns urbans després d’aquesta situació excepcional, i alhora es proposaran mesures per avançar cap a ciutats més resilients i més sostenibles

El proper mes d’octubre Barcelona organitza les jornades internacionals Superilla Barcelona-La ciutat després de la covid, un esdeveniment que pretén ser un punt d’intercanvi per pensar com han de ser i com es volen construir les ciutats després de la pandèmia. En aquest marc, persones de tot el món tindran l’oportunitat de compartir visions, experiències i pensar de manera conjunta com es vol que siguin les ciutats post-pandèmiques. L’esdeveniment tindrà lloc del 5 al 7 d’octubre i comptarà amb sessions on-line i presencials que tindran lloc a l’espai Fossat del Mercat de Sant Antoni.

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, assegura que “ens trobem en un moment clau, de molts canvis, en el qual s’està decidint com seran les ciutats que estaran a l’alçada dels reptes del segle XXI”. “Barcelona vol liderar aquest nou model de ciutat i per això creiem que aquestes seran unes jornades clau per debatre amb experts nacionals i internacionals sobre el futur de l’economia, l’emergència climàtica o l’urbanisme, entre altres qüestions de gran rellevància per les ciutats”, ha afirmat.

El projecte Superilla Barcelona és ja un referent internacional que, amb aquestes jornades, consolidarà encara més la ciutat com a exemple mundial d’urbanisme i arquitectura. Un lideratge que també demostra el fet d’haver estat escollida la Capital Mundial de l’Arquitectura i la seu del Congrés de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA) el 2026.

Les jornades es dividiran en un total de 8 sessions que giraran entorn de les temàtiques següents: “Una ciutat per qui l’habita: construint el dret a la ciutat”; “Ciutats lluitant contra l’emergència climàtica: lideratge i reptes”; “Una economia al servei de la ciutat i el planeta”; “Com s’alimenten les ciutats? Producció, consum i transformació del sistema alimentari”; “Estratègies urbanes: Caminant cap al futur de la ciutat”; “Carrers respirables: cap a una ciutat sense emissions”; “Mobilitat i emergència climàtica: grans infraestructures i oportunitats: una mobilitat del segle XXI a la ciutat”; i “Ciutat i cultura”.

En aquest marc, més d’una trentena d’experts de reconegut prestigi, tant a nivell nacional com internacional, reflexionaran sobre què ha canviat, què s’ha après i com s’han modificat els entorns urbans després d’aquesta situació excepcional, alhora que intentaran donar resposta a la pregunta referent a com han de ser les ciutats del futur.

Alguns dels ponents que hi prendran part seran:

L’alcaldessa de Barcelona obrirà les jornades el dia 5 d’octubre a la tarda. Entre d’altres sessions, el 6 d’octubre hi ha programat un debat sobre les estratègies urbanístiques liderades durant la pandèmia i quins passos endavant s’estan seguint cap a un nou model urbà més sostenible a diferents parts del món. El 7 d’octubre es parlarà de quin ha de ser el futur de les grans infraestructures en un context d’emergència climàtica, i també hi haurà un debat sobre el futur de la mobilitat sostenible a Catalunya, la transformació de la indústria al nostre territori i els passos a seguir des de l’administració pública per a un model de mobilitat sense emissions, debat que comptarà amb representants del sector públic i de grans empreses innovadores del moment.

Es pot consultar el programa complet en aquest enllaç: https://aftercovid.city/superillabarcelona/programa/.

La iniciativa, de caràcter internacional, s’impulsa conjuntament entre l’Ajuntament de Barcelona i la fundació Placemaking Europe, una xarxa europea que treballa amb urbanistes, activistes, acadèmics, arquitectes i sociòlegs, entre d’altres, per fixar estratègies i investigar eines d’espai públic per fer les ciutats més sostenibles i habitables. L’objectiu és reflexionar i debatre sobre aquelles mesures que poden convertir Barcelona i la resta de ciutats en espais més resilients i sostenibles. Així, a través d’aquesta plataforma internacional telemàtica i presencial, durant tres dies, Barcelona es convertirà en la capital mundial del debat urbanístic postpandèmia.

L’entrada per l’accés digital permetrà accedir a totes les sessions en vídeo amb temps real, mentre que l’espai Fossat del Mercat de Sant Antoni disposarà d’un nombre limitat de seients disponibles. Per participar-hi es requerirà inscripció prèvia. Aquesta es pot fer al web: https://aftercovid.city/superillabarcelona/Compartiu aquest contingut