L’Ajuntament proposa un nou pressupost extraordinari per accelerar la recuperació econòmica i social de la ciutat : Servei de Premsa

L’Ajuntament proposa un nou pressupost extraordinari per accelerar la recuperació econòmica i social de la ciutat

20/09/2021Temps estimat de lectura: 4 minuts

El Govern municipal presenta la proposta inicial de pressupost per al 2022 que supera els 3.400 milions d’euros, creix prop d’un 5% i preveu disposar de 153 milions d’euros més

Es preveu un increment de les inversions i augmenta la despesa corrent amb aportacions destacades i creixements significatius en els capítols de neteja, serveis socials i transport públic

El Govern municipal proposa un projecte de pressupost de l’Ajuntament per al 2022 de 3.406 M€, xifra que el converteix novament, en el més elevat de la història de la ciutat. Es tracta d’un pressupost extraordinari, per fer front al moment actual, amb un increment de 152,9M d’euros disponibles, (+4,7%) i que té com a prioritat impulsar i accelerar la recuperació econòmica i promoure un model econòmic més competitiu i sostenible i, a la vegada, combatre la crisi social que castiga als col·lectius més vulnerables.

A grans trets, el projecte preveu un increment de la inversió i augmenta la despesa corrent amb aportacions destacades i creixements significatius que serviran per fer front a la nova contracta de neteja i recollida de residus, cobrir la demanda de serveis socials i les aportacions al transport públic.

El primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, ha subratllat que “durant aquest any hem aconseguit superar la fase més dura de la pandèmia i ara, pel 2022, des de l’Ajuntament seguirem impulsant la reactivació amb un pressupost expansiu que posi l’accent en assegurar que la recuperació arribi a tothom”. “Tenim l’oportunitat de comptar amb un pressupost extraordinari per donar resposta a un moment extraordinari, per combatre l’emergència social, consolidar la reactivació econòmica i afrontar les transformacions estratègiques de futur que Barcelona necessita”, ha resumit Collboni.

El regidor de Pressupostos i Presidència, Jordi Martí, ha destacat la importància d’aprovar aquests comptes i ha recordat que tenen un triple objectiu: “S’adrecen a fer front a les desigualtats, a combatre l’emergència climàtica i volen contribuir a la recuperació econòmica de la ciutat després de la pandèmia”. Martí ha ressaltat la disponibilitat a negociar-los per arribar a un acord. “Comencem a discutir amb tots els grups municipals, a l’espera que aquells amb qui tenim més sintonia política, com ERC, puguem trobar la manera d’arribar a un acord. Confio que ningú voldrà deixar escapar la possibilitat de tenir una mica més d’inversió a la ciutat i contribuir a que la acceleració econòmica sigui el més ràpida possible”, ha dit.

 

Un pressupost per posar-se al capdavant de la reactivació econòmica i fer front a l’emergència social

Amb una injecció de 3.400M€ la proposta del govern municipal planteja una política expansiva per superar la crisi i fer front al moment excepcional que està vivint la ciutat. Pel que fa als ingressos, el projecte preveu disposar de 180,9M€ més de recursos, un increment del volum d’ingressos del 6,2% que es deu, en bona part, a les aportacions extraordinàries de l’Estat, amb la PIE i els fons Next Generation EU.

Pel que fa al conjunt de la despesa corrent, es preveu arribar a la xifra rècord de 2.529,5 M€, és a dir, 91,8M€ més que aquest any (+3,8%). En concret, l’evolució de la despesa destinada a cobrir l’activitat de les diferents àrees municipals (capítols 2+4) manté la tendència a l’alça dels últims anys i contempla de cara a l’any vinent un crèdit inicial de 1.975,2M€ on destaquen algunes partides amb creixements significatius. Destaca la nova contracta de neteja i recollida de residus, que amb 290,6M€, augmenta en 32M€ els recursos d’aquest any o les transferències a l’ATM pel finançar el transport públic, amb un increment net de 28,5M€ i un total de 179,2 M€.

Així mateix es manté com a prioritat seguir atenent els col·lectius més vulnerables i més perjudicats per la crisis social derivada de l’emergència sanitària. Per això augmenten, un any més, les aportacions a l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) que incrementa en 15 M€ les transferències corrents que rep per seguir fent front a les despeses Covid i que comptarà amb un pressupost total de 203,4M€. El projecte de pressupostos també dona cobertura a les despeses de personal de l’Ajuntament i les entitats instrumentals, per a l’aplicació dels increments de les retribucions de la Llei de Pressupostos i per a l’increment de plantilla de la Guàrdia Urbana per aconseguir l’objectiu d’arribar als 3.500 efectius.

Els comptes per l’any vinent preveuen un increment de les inversions i una inversió global de 903,1M€. En concret hi ha 753,4M€ previstos al pressupost municipal, dels quals 253M€ serviran per finançar projectes presentats als fons Next Generation UE i també noves inversions. Així mateix, a través de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) i de BSM s’invertiran 150M€ més. Destaca la construcció d’habitatge social per seguir incrementant el parc d’habitatge públic; la transformació de l’espai públic per combatre l’emergència climàtica i seguir avançant en el disseny d’una ciutat més amable per a les persones i la transformació del Port Olímpic.

El govern contempla incrementar en 100M€ l’endeutament i per tant, fer dèficit, per finançar una part d’aquestes inversions, que considera necessàries per reimpulsar la ciutat i promoure aquest model econòmic més competitiu, sostenible i equitatiu. El pressupost preveu un estalvi brut per sobre del 15% dels ingressos corrents, xifra òptima que permet a l’Ajuntament mantenir la seva solvència financera.

 

Document relacionat
Proposta de Pressupost 2022

Paraules clau

Pressupost 2022/