Barcelona aprova un primer paquet de projectes per rebre 125M€ de fons europeus : Servei de Premsa

Barcelona aprova un primer paquet de projectes per rebre 125M€ de fons europeus

21/09/2021

L’Ajuntament participa en la convocatòria de 2021 del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana d’ajudes provinents dels fons europeus a municipis per a la implantació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà

El Govern municipal està desenvolupant des de fa anys un model de ciutat que posa al centre la salut i les persones, amb actuacions clau en mobilitat i emergència climàtica que encaixen cent per cent en els requisits del programa de subvencions

Els imports demanats són per al desenvolupament de la ZBE, les superilles, la compra d’autobusos elèctrics i nous punts de recàrrega, la xarxa de carrils bici, la Ciutat 30, la transformació de la Meridiana, la unió dels tramvies, la instal·lació d’escales mecàniques i la digitalització dels serveis de mobilitat

Aquest és el primer paquet d’ajuts de fons europeus que sol·licita la ciutat, i Barcelona treballarà per optar a altres convocatòries per a projectes d’altres àmbits

Barcelona ha aprovat un primer paquet de projectes clau per millorar la qualitat ambiental i la mobilitat i fer front a l’emergència climàtica que opten a rebre 125 milions d’euros en ajuts provinents de fons europeus. En concret, l’Ajuntament participa en la convocatòria de 2021 del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) per al Programa d’ajudes a municipis per a la implantació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà, en el marc del Pla Nacional de Recuperació, Transformació i Resiliència (PNRTR) que impulsa l’Estat dins les actuacions d’impuls de resiliència i transformació de la Unió Europea (UE).

Aquest pla d’ajuts va dirigit a actuacions vinculades a la posada en funcionament de zones de baixes emissions, a la transformació digital i sostenible del transport públic i impuls a la mobilitat saludable, a la transformació de flotes del transport públic cap a models no contaminants i a la digitalització de la gestió del trànsit.

Barcelona està desplegant des de fa anys un model de ciutat que prioritza totes aquestes qüestions i posa al centre la salut de les persones. A més, la irrupció de la pandèmia i la necessitat de disposar de més espais de proximitat segurs va fer accelerar les accions relacionades amb la pacificació de carrers i la transformació de carrils destinats als vehicles per afavorir una ciutat pensada per als veïns i veïnes.

Aquests objectius es concreten en diferents projectes de transformació de l’espai públic i la mobilitat que donen resposta a les quatre línies incloses en la convocatòria del MITMA de 2021. Són actuacions estratègiques com ara les superilles, la Zona de Baixes Emissions (ZBE), la unió de les dues xarxes tramviàries per la Diagonal, la Ciutat 30 i la infraestructura de carrils bici, entre altres.

Tenint en compte que els projectes encaixen plenament en els requisits de la convocatòria d’ajuts estatals, la Comissió de Govern ha aprovat la sol·licitud d’un total de gairebé 125 milions d’euros en subvencions. Es tracta de l’import màxim que pot demanar la ciutat en base a la seva població censada i en les dues sol·licituds previstes: 74,89 milions per a la primera i 49,96 per a la segona (que es tindrà en compte en el cas que les primeres sol·licituds presentades pels municipis no esgotin el pressupost disponible pel MITMA).

 

Concreció dels projectes sol·licitats

En la primera sol·licitud s’han seleccionat preferentment les actuacions que tenen calendari d’execució previst fins al 2023, ja que un dels criteris de valoració principal de la convocatòria és la maduresa dels projectes.

Els imports detallats de la primera sol·licitud són els següents:

 

 

En la segona sol·licitud, els projectes escollits són:

 

Els imports detallats són:

 

 

A més de la participació en la convocatòria, la Comissió de Govern també ha aprovat un conveni entre l’Ajuntament i Transports Metropolitans de Barcelona per tal que col·laborin en la sol·licitud i gestió dels ajuts.

Aquest és el primer paquet d’ajuts de fons europeus que sol·licita la ciutat, i Barcelona treballarà per optar a altres convocatòries per a projectes d’altres àmbits.Compartiu aquest contingut