Barcelona, epicentre de la mobilització mundial de les ciutats per una alimentació sostenible : Servei de Premsa

Barcelona, epicentre de la mobilització mundial de les ciutats per una alimentació sostenible

21/09/2021

El VII Fòrum Global de Polítiques Alimentàries del Pacte de Milà reunirà a Barcelona líders polítics, científics i de la societat civil per acordar actuacions amb impacte global contra l’emergència climàtica

Durant el mes d’octubre la ciutat desplega un intens programa amb més d’un centenar d’activitats i projectes com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible amb una Setmana Ciutadana del 14 al 24 d’octubre i un renovat Gastronomic Forum on la reactivació econòmica confluirà amb el compromís per la sostenibilitat

Les cites barcelonines s’emmarquen entre dues cimeres de Nacions Unides: la de sistemes alimentaris a Nova York i la COP26 sobre canvi climàtic a Glasgow

A Barcelona, les ciutats centraran el debat en l’impacte de com mengem en el canvi climatic i articularan una veu conjunta que es materialitzarà en el BCN Challenge for Good Food and Climate

Barcelona és Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 i del 19 al 21 d’octubre acollirà el VII Fòrum Global del Pacte de Polítiques Alimentàries Urbanes de Milà (MUFPP, Milan Urban Food Policy Pact), on més de 200 tècnics i representants polítics de les principals ciutats europees i d’altres continents, membres d’agències internacionals i de la comunitat científica i líders de la societat civil es reuniran presencialment –junt amb fins a 200 altres participants online—per debatre al voltant de l’alimentació sostenible posant el focus, per primera vegada, en l’impacte de com  mengem en la salut del planeta. Un dels objectius és portar la mirada municipal amb una veu conjunta al COP26, la cimera de Nacions Unides sobre canvi climàtic que tindrà lloc a Glasgow del 31 d’octubre al 12 de novembre. Aquesta cimera històrica a Glasgow determinarà la forma en què els governs, l’economia i, en definitiva, la societat global aborden la principal amenaça que afronta la humanitat ique representa la crisi climàtica. L’eina per donar-li concreció des dels governs municipals és el Barcelona Challenge for Good Food and Climate, que es presentarà precisament en el marc del Fòrum de ciutats.

El rol de les ciutats és cabdal per fer front a l’emergència climàtica i Barcelona situarà les polítiques alimentàries al centre d’aquest gran repte global. Si be fins ara el paper de les ciutats en la lluita contra el canvi climàtic ha estat normalment més associat al transport o el consum de energia, les ciutats estan prenent consciencia de que també han de jugar un paper en relació al sistema alimentari. Els entorns urbans concentren més de la meitat de la població del planeta i l’impacte de l’alimentació en la salut de les persones i dels ecosistemes exigeix un compromís ferm per part de les ciutats. El sisè informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC) de Nacions Unides referma la necessitat de canviar el nostre model alimentari per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 i les metròpolis són les grans consumidores d’un sistema alimentari que provoca entre el 21 i el 37 % de les emissions globals.

 

Activitats i projectes al carrer, les escoles i el sector alimentari

Barcelona lidera aquesta tardor la mobilització de les ciutats també a peu de carrer amb la Setmana Ciutadana per una Alimentació Sostenible, un esdeveniment que sota el el lema ‘Menjant canviem el món’ vol contribuir a la conscienciació i la mobilització de tota la ciutadania vers un canvi de model alimentari a través d’un centenar d’activitats que ompliran la ciutat principalment del 14 al 24 d’octubre, i s’allargaran fins a finals de mes amb la Fira de Restauració Sostenible ‘Terra del gust’. El programa, elaborat pels comissaris Martín Gabler i Virgínia Angulo amb un to i un llenguatge marcadament artístic, comptarà amb activitats lúdiques i formatives per a tots els públics i edats: xerrades, debats, tallers familiars, experiències gastronòmiques i espectacles seran algunes de les propostes amb què el consistori impregnarà la vida de la ciutat al voltant del Dia Mundial de l’Alimentació, el 16 d’octubre. Un esdeveniment de gran format que s’emmarca en una estratègia permanent i prioritària per a l’Ajuntament de Barcelona al voltant de l’alimentació sostenible, dirigida pel Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària. “Es tracta de menjar d’una manera més sana i saludable alhora que creem un model alimentari més just i sostenible que mantingui equilibrat el territori i generi una economia viva, resilient i dinàmica, capaç de conservar la biodiversitat i construir un futur habitable”, tal com ha exposat el Comissionat Álvaro Porro.

El sector agroalimentari és clau per al canvi de model i mostrarà el seu compromís en la propera edició del Gastronomic Forum Barcelona, un esdeveniment amb més de 20 anys d’història que es renova per obrir-se a nous mercats i difondre els valors de l’alimentació sostenible. Del 18 al 20 d’octubre el recinte de Montjuic Fira reunirà més de 200 expositors i milers de professionals de tot el món en un congrés amb classes magistrals, sessions temàtiques i tastos, entre altres activitats, amb la participació de ponents com Carme Ruscalleda, Joan Roca, Eneko Atxa, Najat Kaanache i Norbert Niedekofler, entre molts altres. Amb motiu de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, aquest any el Fòrum girarà al voltant de la sostenibilitat amb una bateria d’activitats específiques (Forum Lab), la introducció de la categoria dins dels Premis Josep Mercader, un premi al restaurant més sostenible, un showcooking amb un menú de temporada i el reconeixement a la trajectòria dels Mercats Municipals. També el mateix Forum entre altes agents promourà la adhesió a un manifest per la restauració sostenible que serà presentat al final del fòrum.

A més, des d’aquest mes de setembre arrenquen en la seva fase definitiva diverses iniciatives en l’àmbit escolar per introduir l’alimentació sostenible als projectes dels centres. El programa ‘Alimenta’t amb seny’, experimentat en fase pilot amb 11 centres el curs passat i que ara s’espera ampliar, inclou recursos pedagògics, formació i acompanyament al professorat, a més d’actuacions per conscienciar la comunitat educativa al voltant de l’alimentació saludable. D’altra banda la iniciativa artística ‘Ara, aquí, les escoles’ plasmarà els compromisos dels nens i nenes de les escoles de Barcelona al voltant de l’alimentació sostenible en una exposició de pòsters amb la visió dels infants sobre aquest repte comú.

En el terreny acadèmic, demà dimecres 22 de setembre tindrà lloc al Mercat de la Boqueria una jornada organitzada per l’AMB i la UPC sobre ‘Alimentació Sostenible per a les ciutats del futur’ que es retransmetrà en streaming, i a l’octubre se celebraran diverses jornades científiques sobre alimentació, salut i sostenibilitat al Campus de l’Alimentació de Torribera (8-9/10) i l’Aula Magna de la UB (13-14/10), i sobre agricultura, descarbonització i canvi climàtic (Atmosterra. Llaurant el cel. Recarbonitzant el sòl, 16-17/10) a l’Institut d’Estudis Catalans, amb experts com el Dr. Carlos González o la investigadora en producció animal i economia agrària Marta Guadalupe Rivera.

El comerç, la pagesia, el sector de la distribució alimentària, l’economia de proximitat i el teixit comunitari també seran claus en l’impuls cap a un canvi del model alimentari amb tota una constel·lació de projectes de llarg recorregut que volen donar resposta als reptes d’una alimentació saludable per al planeta, les persones i els territoris. El programa Comerç Verd (vídeo) als mercats municipals amb 570 paradistes adherits als 39  mercats de la ciutat, un Centre d’Intercanvi Agroalimentari de Proximitat que organitzacions agràries estan activant, el nou BioMarket o el nou centre de reaprofitament alimentari de Mercabarna, la modalitat específica de les subvencions ‘Impulsem el que fas’ (amb què s’han finançat 67 projectes de la societat civil amb 1,1 milions d’euros), una instrucció pionera per la compra pública alimentaria municipal, la protecció de la darrera finca agrícola de la ciutat al barri de Vallbona i els projectes de cistelles i acompanyament comunitari vinculats al Pla de Barris són algunes de les iniciatives fruit de l’aposta de Barcelona per un nou sistema agroalimentari, que es reflecteix també a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana.

 

Milan Urban Food Policy Pact

El Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, que va llançar aquesta ciutat italiana el 2015, és un acord entre ciutats d’arreu del món per “desenvolupar sistemes alimentaris sostenibles que siguin inclusius, resistents, segurs i diversos, que proporcionin aliments sans i assequibles a totes les persones dins d’un marc basat en els drets humans, que minimitzen els residus i conservin la biodiversitat mitigant els impactes del canvi climàtic.” Té com a objectiu principal donar suport a les ciutats que desitgin desenvolupar sistemes alimentaris urbans més sostenibles fomentant la cooperació entre ciutats i l’intercanvi de bones pràctiques.

 

Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 | TOTHOM A TAULA

Barcelona és un dels grans centres europeus de consum i comercialització alimentaria. L’any de la capitalitat mundial de l’alimentació sostenible vol ser una palanca per impulsar una transició alimentària cap a la sostenibilitat amb la qual s’aconsegueixi enfortir les economies locals sostenibles i millorar la salut de les persones, així com la del conjunt del planeta. Inclou el desenvolupament de més de 90 projectes i polítiques de foment de l’alimentació sostenible i una programació que va començar el gener de 2021 i culminarà amb l’inici del procés d’elaboració d’una Estratègia Alimentària de ciutat amb horitzó 2030 que esdevingui el full de ruta que caldrà seguir en les polítiques alimentàries per als propers anys a la ciutat.

 Compartiu aquest contingut