Dispositiu de la Mercè 2021 : Servei de Premsa

Dispositiu de la Mercè 2021

22/09/2021

Els cossos policials reforçaran les accions preventives per evitar les concentracions en l’espai públic com activitat d’oci nocturn

Durant els dies de la Festa es desplegaran gairebé 700 operaris per reforçar les tasques de neteja

L’Ajuntament habilitarà dos punts d’informació i assessorament en matèria de violències masclistes i LGTBIfòbiques per prevenir i detectar possibles relacions abusives i de violència a l’espai públic

Demà es donarà el tret de sortida a les Festes de la Mercè que enguany commemora el 150 anys. Fins el 26 de setembre la ciutat de Barcelona gaudirà de més de 500 activitat que conformen la programació de la Mercè 2021 entre funcions del Mercè Arts de Carrer, els concerts de música i les activitats de cultura popular amb la participació de prop de 200 entitats de cultura popular de la ciutat, 110 companyies artístiques i 114 formacions musicals.

La Mercè d’enguany encara mantindrà el control d’aforaments, i la reserva prèvia d’entrades per assistir a la major part d’activitats. Els 23 espais d’activitat previstos tindran un aforament de fins a 3.000 seients com a màxim. El plantejament logístic d’aquesta edició, en general, preveu l’accés a les activitats per trams horaris i espais, i no per espectacles. D’aquesta manera la ciutadania podrà gaudir de diferents espectacles d’un mateix espai amb una única reserva.

 

Accions preventives per evitar les concentracions en horari nocturn

La Guàrdia Urbana de Barcelona i el Cos dels Mossos d’Esquadra han preparat un dispositiu amb l’objectiu d’assegurar els nivells òptims de convivència, mobilitat i seguretat, per tal que l’ús dels espais públics es realitzin amb els màxims nivells de  llibertat i de tolerància, tenint com a base la convivència, la tranquil·litat i el civisme.

En aquest sentit s’ha acordat tot un seguit de mesures preventives a cada un dels espais i activitats i també en els seus entorns com és el tancament físic del perímetre concret de l’espai de festa, tancament de l’accés de vianants als parcs i jardins propers, tancament de l’accés de vehicles a zones d’estacionament properes, i afectacions a determinades entrades i sortides d’estacions del transport metropolità amb l’objectiu d’impedir concentracions en l’espai públic com activitat d’oci nocturn.

Els cossos policials evitaran i corregiran conductes que comportin una alteració de la convivència, la degradació de l’espai públic i que puguin provocar molèsties derivades del soroll a la via pública com pot ser el consum no autoritzat d’alcohol als espais públics.

La Guàrdia Urbana augmentarà el control d’establiments de venda de begudes alcohòliques i es treballarà per evitar la venda  ambulant no autoritzada, especialment d’aliments i begudes.

També es garantirà la seguretat viària, aïllant a la circulació de vehicles i al trànsit de persones les zones afectades per la celebració, quan sigui necessari.

Els espais on es realitzarà una major atenció són els següents:

 

Servei de sensibilització, prevenció i atenció de les violències masclistes i LGTBIfòbiques

En el context de les festes de la Mercè, l’Ajuntament de Barcelona habilitarà dos espais a l’Estadi Olímpic de Montjuïc i la Plataforma Marina del Fòrum per sensibilitzar, prevenir i atendre la violència masclista i LGTBIfòbica.

Com altres anys, el servei consisteix en parelles de professionals itinerants que a més tindran un espai a cada zona per acollir persones en cas necessari. Aquests professionals treballaran coordinats amb els cossos policials de la zona, així com amb la resta del personal municipal implicat en l’organització dels diferents esdeveniments.

 

Els horaris del servei seran els següents:

Dies 23, 24 i 25 de 19:00 a 01:00

Dia 26 de 19:00 a 23:00

Dies 23, 24 i 25 de 19:00 a 01:00

 

La Guàrdia Urbana també ha establert itineraris segurs que faciliten una sortida ordenada i segura de les zones de les Festes de la Mercè i el desplaçament de les persones cap al transport públic per tal de prevenir violències masclistes i LGTBIfòbiques.

S’han establert dos itineraris segurs des de la zona de l’Estadi Olímpic i des de la Plataforma Marina:

 

Reforç de la neteja de l’espai públic

En totes les ubicacions on es preveuen activitats de la Mercè 2021 es fa un reforç dels serveis de neteja viària, que se sumen al servei ordinari programat.

Cada dia es mobilitzaran, de manera extraordinària, 165 operaris i operàries que suposen un total de 693 persones durant els actes de la Mercè i que reforçaran les tasques de neteja en totes les activitats previstes arreu de la ciutat en torn de matí, tarda i nit.

Per a la realització d’aquests serveis extraordinaris de neteja es mobilitzaran, diàriament, 70 vehicles més de servei:

El servei de neteja es reforça, de forma especial, als  districtes amb escenaris de música: Ciutat Vella, Eixample, Sants-Montjuïc, Sant Martí, Horta-Guinardó  i Nou Barris. Els operatius es distribuiran en funció del tipus d’activitat i de l’afluència i aforaments previstos en cada espai.

El reforç de neteja també serà major en la franja nocturna amb l’objectiu d’iniciar les tasques de neteja de l’espai públic immediatament després de la finalització dels actes i els concerts, sobretot en aquells que tenen un aforament més elevat i de les activitats programades més pròximes a la zona litoral, on, com s’ha fet durant tot l’estiu, es farà un operatiu conjunt amb la Guàrdia Urbana.

Els principals espais on es realitzaran les tasques de reforç són:

Plaça Joan Corominas
Plaça Sant Jaume
Moll de la Fusta
Passeig Lluís Companys
Passeig de Gràcia
Avinguda Maria Cristina
Zona Fòrum
Plaça Reial
Parc de la Ciutadella
Fàbrica Damm
Teatre Grec
Estadi Olímpic
Camp de Futbol Vall d’Hebron
Jardins Pla i Armengol
Castell de Montjuïc
Platja de Bogatell
Palauet Albéniz
Parc de la Trinitat
Fabra i Coats
Cristóbal de Moura
Parc Central de Nou Barris
Parc Joan Miró
Parc Estació del Nord
Casa de l’Aigua
Turó de la Peira
Jardins dels Drets Humans

 

D’altra banda, es distribuiran més de 900 papereres de recollida selectiva de cartró pels diferents escenaris de la festa.Compartiu aquest contingut