La coliflor, el pollastre, la castanya i el rovelló, estrelles del menú metropolità de tardor : Servei de Premsa

La coliflor, el pollastre, la castanya i el rovelló, estrelles del menú metropolità de tardor

06/10/2021

Les alcaldesses Ada Colau i Núria Parlon han presentat el Menú de Tardor en un showcooking amb el xef Víctor Quintillà

163 restaurants de la metròpolis de Barcelona ja s’han adherit a la iniciativa, que promou el consum d’aliments de temporada i de proximitat

El programa forma part de Barcelona, Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, en què també participa l’AMB

Les dietes saludables són clau per a la salut de les persones i contribueixen a la transformació del model alimentari per combatre l’emergència clilmàtica

La coliflor, la mongeta del ganxet, el moniato, el bulb de fonoll, el sorell, la magrana, el pollastre, la castanya i el rovelló són els productes bàsics del menú metropolità de tardor. El menú, que forma part de Barcelona, Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, l’han presentat avui Ada Colau, alcaldessa de Barcelona i presidenta de l’AMB, i Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, en un acte que ha acollit aquest municipi.

 

 

Ada Colau ha explicat que “des del moment que ens van nomenar Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 vam tenir molt clar que s’havia de plantejar com una capitalitat metropolitana i per això ho hem treballat conjuntament” i ha destacat que aquest és un tema prioritari  perquè “és una qüestió de salut, de benestar i una oportunitat per potenciar el nostre territori, la producció de proximitat, sostenible, de temporada, recuperant part de la saviesa de les nostres àvies que potser s’ha perdut amb una alimentació més industrial i globalitzada”

Per la seva banda, Núria Parlon ha destacat que “hem fet una forta aposta que per vincular el coneixement i l’ocupació a la ciutat, a partir del Campus de l’Alimentació de la UB, l’Escola de Restauració Santa Coloma i Grameimpuls. A Santa Coloma  hem comptat amb la implicació de diferents actors de la ciutat en la millora de la ciutat a través de projectes educatius sobre alimentació saludable i sostenible a les escoles o  la creació d’una biblioteca especialitzada al barri del Fondo. A més, entenem que la cuina i la gastronomia són elements integradors en ciutats, com la nostra, en què hi ha una diversitat gastronòmica i cultural molt rica”.

L’acte ha comptat amb un showcooking en què s’han preparat els quatre plats que componen el menú, i que es podrà veure al blog Alimentació Metropolitana el proper dia 8 d’octubre. El Menú de Tardor, confeccionat amb aliments de temporada i de proximitat provinents del territori metropolità i treballat amb entitats del sector de la restauració, com el Gremi de Restauració, Barcelona Slow Food i Barcelona Restaurants Sostenibles, és el segon menú del cicle el Menú de les Estacions, una iniciativa derivada de l’elecció de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, a la qual ja s’han sumat 163 restaurants de la metròpolis.

Els esdeveniments vinculats a la capitalitat alimentària de Barcelona, coordinats entre l’Ajuntament de Barcelona, l’AMB i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), giren al voltant de tres eixos clau: promoure dietes saludables i accessibles per al conjunt de la ciutadania, plantejar l’alimentació sostenible com una oportunitat econòmica, i combatre l’emergència climàtica. El sistema alimentari provoca entre el 21 i el 37 % de les emissions globals de gasos amb efecte d’hivernacle, i les emissions alimentàries urbanes es podrien reduir fins a un 65 % si canviéssim les dietes i evitéssim el malbaratament alimentari.

 

El Menú de Tardor, al detall

Els plats que s’han elaborat avui durant el showcooking, que estaran disponibles als restaurants adherits a la iniciativa, són:

En la presentació també hi ha participat Víctor Quintillà, xef del restaurant Lluerna de Santa Coloma de Gramenet, que té una estrella Michelin i una estrella verda Michelin, així com alumnes de diverses estoles de restauració i hostaleria del territori: Escola d’Hoteleria i Turisme (CETT), Escola Superior d’Hosteleria Barcelona (ESHOB), Escola Superior d’Hostaleria i Turisme Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi (HTSI) i Escola de Restauració de Santa Coloma (ERESC).

El Menú de les Estacions s’estén per la metròpolis de Barcelona

El Menú de Tardor pren el relleu del Menú d’Estiu, que es va presentar el passat mes de juny a la fira Biocultura. Amb la presentació a Santa Coloma de Gramenet, la iniciativa pren una dimensió metropolitana. Actualment, hi participen 163 restaurants de tot el territori metropolità, que ofereixen en les seves cartes i menús plats variats que segueixen els principis d’una alimentació sostenible, saludable i de temporada, ja sigui introduint-hi alguna de les receptes que es proposen directament, adaptant-les a l’estil del restaurant o bé introduint alguns dels productes de temporada als seus plats.

 

RECURSOS ADDICIONALS

La presentació completa del Menú de Tardor, que inclou el showcooking amb la preparació de tots els plats, es podrà veure al blog Alimentació Metropolitana a partir del dia 8 d’octubre.

Al web del Menú de les Estacions es poden consultar detalls d’aquesta iniciativa, com ara els menús de primavera i estiu i tots els restaurants que s’hi han adherit.



Compartiu aquest contingut