Barcelona rememora la contractació irregular d’obrers durant el desarrollismo a Barcelona, amb un faristol a la plaça Urquinaona : Servei de Premsa

Barcelona rememora la contractació irregular d’obrers durant el desarrollismo a Barcelona, amb un faristol a la plaça Urquinaona

07/10/2021

El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, ha participat avui a l’acte de descoberta d’un faristol situat a la plaça Urquinaona que rememora la contractació irregular d’obrers durant l’època del ‘desarrollismo’ a Barcelona, a mitjans anys seixantes del segle XX. L’acte, que coincideix amb la celebració internacional del Dia del Treball Digne, ha comptat amb la intervenció de Joan Gimeno Igual, coordinador de l’eix de Treball de l’Ateneu Memòria Popular, i d’Antoni Luchetti, autor del curt documental No se admite personal (1968) filmat clandestinament en aquesta mateixa plaça.

 

El faristol recorda que aquesta plaça era el punt de trobada entre els obrers, la majoria d’ells vinguts d’arreu de l’estat espanyol en ple creixement urbanístic de Barcelona, i els capatassos que els contractaven de forma irregular, i amb condicions molt precàries, per a les obres.

Jordi Rabassa ha explicat que el faristol vol retre homenatge a totes aquelles persones que van ajudar a construir la ciutat tot i fer-ho en unes condicions laborals que ratllaven l’esclavisme així com totes aquelles persones que es van unir per defensar condicions dignes per als treballadors. Ha assegurat que la ciutat també vol denunciar, amb aquest faristol, una pràctica que encara perviu en ple segle XXI malgrat que ara prengui altres formes i que “lamentablement forma part de la quotidianitat de molts barcelonins i barcelonines”.Compartiu aquest contingut