La reactivació econòmica de Barcelona avança amb un creixement interanual del PIB del 16’2% durant el segon trimestre de 2021 : Servei de Premsa

La reactivació econòmica de Barcelona avança amb un creixement interanual del PIB del 16’2% durant el segon trimestre de 2021

11/10/2021



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Augments molt significatius del PIB a la majoria de sectors de l’economia de la ciutat, entre els quals la indústria ha estat el més dinàmic

Per primer cop des del darrer trimestre de 2019 s’incrementa el PIB en termes interanuals, amb una recuperació de l’ocupació que situa el nombre de persones en situació d’atur per sota de les 70.000 per primera vegada des de l’inici de la pandèmia

La reactivació econòmica de la ciutat de Barcelona continua avançant. L’últim indicador que marca aquesta tendència és el del Producte Interior Brut (PIB) de la ciutat, que va a l’alça amb un creixement interanual del 16’2% durant el segon trimestre de 2021, segons càlculs de l’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament de Barcelona. Aquest és el primer cop des del darrer trimestre de 2019 que el PIB de la ciutat s’incrementa, després de 5 trimestres seguits de decreixement. Aquest augment respon al repunt per la comparació amb el moment més crític de la pandèmia i  està en sintonia amb els registrats a les economies catalana (+18,9%) i espanyola (+17,5%).

El tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha destacat que “el notable creixement del PIB demostra que l’economia de la ciutat està recuperant el dinamisme després de la pandèmia i això s’està traduint en creació de negocis, d’oportunitats i de llocs de treball” i, ha afegit, “des de l’Ajuntament de Barcelona estem liderant l’estratègia de recuperació econòmica de la ciutat, a través del Centre de Coordinació de la Resposta Econòmica; una eina que ens permet donar resposta a les urgències socials i econòmiques sorgides en el teixit de la ciutat i que enguany té un pressupost extraordinari de 87 milions d’euros”.

 


Font: Departament d’Anàlisi. Oficina Municipal de Dades. Ajuntament de Barcelona
 

La recuperació de l’activitat econòmica ha estat molt significativa en la major part de sectors de l’economia, i l’efecte rebot fa que els increments hagin estat més intensos en les activitats que més han patit la crisi derivada de la pandèmia. Per sectors, la indústria està liderant aquesta escalada del PIB amb un creixement del 18’9%, la construcció amb una pujada del 16’5% i el sector de serveis amb un 14’7%.

Donada l’estructura productiva de la ciutat, el sector serveis és determinant en la recuperació del PIB de Barcelona, i es constata que la seva dinàmica ha millorat prop de 20 punts percentuals entre el primer i el segon trimestre d’enguany.

La desagregació dels serveis mostra que les activitats del Comerç, Hostaleria, Transport i Informació i Comunicacions -que suposen una de les principals bases productives de la ciutat-, registren taxes de creixement per sobre del 25% i estan en procés de recuperació accelerada després d’haver estat els sectors amb dinàmiques més negatives.

El subsector de les Activitats Financeres, Immobiliàries i Professionals presenta una taxa de variació del 13,4%, i les Administracions públiques, Educació, Sanitat, Serveis Socials i personals mostren taxes més moderades, si bé destaca dins aquest grup l’evolució especialment positiva  -a l’entorn del 10%- dels serveis artístics i personals.

 

L’atur se situa per sota de les 70.000 persones per primer cop des de l’inici de la pandèmia

L’atur a la ciutat de Barcelona continuen amb la tendència de decreixement i, segons les últimes dades registrades en el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), aquest mes de setembre Barcelona compta amb 67.208 persones registrades en situació d’atur, així que per primer cop des de l’inici de la pandèmia se situa per sota del llindar de les 70.000 persones i millora els valors registrats de setembre de 2019.

En un període marcat per la crisi sanitària del Covid-19 i les restriccions a determinades activitats econòmiques, el valor d’aquest indicador assoleix una reducció mensual del 6%, la més alta en un setembre des de fa més d’una dècada. Respecte del setembre de l’any passat, 2020, el comportament és més positiu encara, amb una baixada de més de 24.000 persones a l’atur que representa un descens percentual del 26,4% en relació a les 91.262 persones registrades fa un any. D’aquesta manera, l’atur registrat a la ciutat continua accelerant la seva reducció en relació als mesos anteriors.

Des de l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant el pressupost extraordinari de 86 milions d’euros del CECORE, s’està donant suport als sectors econòmics i laborals per superar la situació actual de la mà del món públic i privat i ha activat gairebé des de l’inici de la pandèmia, un seguit de mesures sostingudes en el temps.

Per actuar de manera ràpida amb el teixit comercial, s’han posat en marxa mesures estratègiques de finançament i crèdits enfocades al petit comerç i petita economia, tenint molt en compte la necessitat de digitalització del sector i els nous hàbits de consum. En diversos exemples, s’han creat els BCrèdits, microcrèdits de 12.500 euros; s’han ampliat les subvencions ‘Impulsem el que fas’, ajudes a dinamitzar l’economia dels barris, amb la destinació de 3,2M€ a la creació de 127 projectes de proximitat; i s’ha engegat l’innovador fons Barcelona Accelera, per captar inversions de fons de capital risc i fer créixer l’emprenedoria de la ciutat. Igualment, programes com el de reorientació de models de negoci (o Rethinking) han arribat a prop de 1.300 empreses, 52% persones en règim d’autònom, per afrontar el moment actual.

Moltes d’aquestes mesures són executades per Barcelona Activa, organisme que també ha contribuït amb esforços addicionals, pressupostaris i amb més programes i serveis, a donar un impuls a l’ocupació de la ciutat, i aconseguir la disminució de l’atur. L’agència de promoció econòmica ha posat en marxa també programes nous d’acompanyament, d’intermediació amb empreses i persones que busquen feina i de requalificació professional i d’idiomes per dotar de més capacitats i oportunitats en el món laboral. El mes que ve, seguint aquests eixos, organitzarà el Saló de l’Ocupació i el BizBarcelona amb l’objectiu de treballar en la reactivació dels negocis i per una ocupació de qualitat dels barcelonins i barcelonines.

 





Paraules clau

economia/ reactivació econòmica/