Jordi Rabassa inaugura les jornades internacionals ‘Patrimoni en conflicte. Museus i llegat colonial’ : Servei de Premsa

Jordi Rabassa inaugura les jornades internacionals ‘Patrimoni en conflicte. Museus i llegat colonial’

13/10/2021

Dijous 14 d’octubre, a les 9.30 hores, al Museu Etnològic i de les Cultures del Món (carrer Montcada, 12), el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, inaugurarà les jornades internacionals ‘Patrimoni en conflicte. Museus i llegat colonial’ organitzades per la regidoria, conjuntament amb EUROM,  l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat UB, i el Museu Etnològic i de les Cultures del Món-ICUB.

Les jornades, que se celebren durant els dies 14 i 15, abordaran els moviments decolonials sorgits a la darrera dècada des del punt de vista de la denuncia de l’espoli i de la despossessió de la història dels pobles colonitzats. El moviment reivindica les polítiques de reparació, de revisió de l’espai públic i de retorn patrimonial de l’anomenat “espoli colonial” i que ja està analitzant-se a desenes de museus europeus (el British Museum de Londres, el Louvre de Paris, el Museu Reial de l’Àfrica Central de Tervuren, etc.), que han estat assenyalats per diversos països que van patir la colonització, demanant la restitució patrimonial que explica la seva pròpia història.

La UNESCO disposa actualment d’una comissió intergovernamental que vetlla per les demandes de devolució de béns culturals entre diferents països. Aquesta qüestió, cada vegada més discutida per la societat civil i el món acadèmic, podria afectar també algunes col·leccions dels museus de Barcelona.

L’aposta d’aquestes jornades és reflexionar sobre com s’està desenvolupant aquest conflicte en l’àmbit internacional, analitzar com s’està abordant també per part dels museus de Barcelona i donar veus als diversos agents que actualment participen del debat.Compartiu aquest contingut