El Barcelona-Shanghai Bridge commemora els vint anys d’agermanament entre ambdues ciutats : Servei de Premsa

El Barcelona-Shanghai Bridge commemora els vint anys d’agermanament entre ambdues ciutats

14/10/2021Temps estimat de lectura: 4 minuts

Es presenten una vintena d’activitats i esdeveniments en línia i presencials promoguts per actors públics i privats d’ambdues ciutats

Destaquen com a entitats co-organitzadores de Barcelona: Port de Barcelona, Cambra de Comerç, ACCIÓ, Prodeca, Turisme de Barcelona o Casa Asia, entre altres

El programa se centra en àrees com l’economia, la innovació i el turisme, l’educació o la cultura i té com a objectiu facilitar espais de trobada entre diferents agents catalans i xinesos

Enguany se celebren vint anys de l’agermanament de les ciutats de Barcelona i Xangai i per commemorar-ho l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’àrea de Promoció de Ciutat i la Direcció de Relacions Internacionals en col·laboració amb l’Oficina d’Afers exteriors del Govern Popular Municipal de Shanghai han organitzat el Barcelona-Shanghai Bridge. Sota aquest paraigua s’engloben prop d’una vintena d’activitats i esdeveniments presencials i en línia, programats per diferents actors públics i privats d’ambdues ciutats entre els quals destaquen: Fira de Barcelona amb CCPIT Shanghai; la Universitat Pompeu Fabra i la Fudan University; Casa Asia i Institut Confuci de Barcelona amb la Biblioteca Miguel de Cervantes de Shanghai, entre altres.

Aquesta iniciativa és una mostra de l’estreta i fluïda col·laboració institucional entre les dues ciutats, així com de l’activa relació entre diferents agents econòmics i socials en els darrers vint anys i en l’actualitat.

 

20 anys d’agermanament entre dues ciutats amb objectius comuns

Les relacions entre Xangai i Barcelona es van iniciar el 1988 amb la signatura d’un Memoràndum entre l’aleshores alcalde, Pasqual Maragall i el seu homòleg, Zhu Rongji. El 2001 es va signar oficialment l’acord d’agermanament  amb l’alcalde Joan Clos, i el vicealcalde del govern municipal de Xangai, Zhou Muyao.

En aquests anys Xangai i Barcelona s’han convertit en motors econòmics als seus territoris, i ciutats obertes al comerç internacional i a l’intercanvi comercial. Totes dues ciutats són referències globals amb ecosistemes empresarials oberts a l’acolliment de start-ups i scale-ups internacionals. Ambdues són reconegudes internacionalment per ser centres de creativitat, disseny i atracció de talent així com per tenir una reconeguda marca de ciutat global.

 

Programa del Barcelona-Shanghai Bridge

El programa se centra en àrees d’interès compartit com ara l’economia, la innovació i el turisme, l’educació o la cultura i vol facilitar espais de debat i fomentar la relació entre professionals, universitats, empreses i institucions públiques de les dues ciutats.

El calendari d’esdeveniments arrenca a la Smart City Expo Shanghai el 15 d’octubre amb la intervenció en línia del primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni que presentarà el Barcelona-Shanghai Bridge. Barcelona també serà representada per la tercera tinent d’alcaldia d’Agenda 2030, transició digital, esports, mobilitat, coordinació territorial i metropolitana i relacions internacionals, Laia Bonet, que oferirà un missatge inaugural de benvinguda als participants de l’Expo a Shangai. La Smart City Expo Shanghai l’organitzen Fira de Barcelona i la Shanghai Intex.

El mateix 15 d’octubre, el Port de Barcelona i l’Smart Cities World Expo Congress organitzen el Showcasing Shanghai & Barcelona, two e-Mobility Capitals, un fòrum sobre els reptes i desafiaments de la implantació de nous models de mobilitat urbana. La Cambra de Comerç de Barcelona organiza el China Mentoring Programme + Business Agenda amb sessions en línia i grups de treball per a empreses catalanes que vulguin créixer en el mercat xinès.

Un nombre important d’activitats es concentraran ja al novembre. El dia 3, a la Barcelona-Shanghai Universities Conference, organitzada per Casa Àsia, rectors i professors universitaris responsables de programes acadèmcs d’afers internacionals debatran com ampliar els vincles i fomentar els intercanvis d’estudiants, professors i investigadors. Com teixir ponts entre professionals i en l’àmbit empresarial s’abordarà a la taula People Bridging Cities. 9,824km. Shanghai-Barcelona, el dia 9 de novembre, organitzada per Casa Asia, Institut Confuci  de Barcelona i Biblioteca Miguel de Cervantes de Shanghai, que també proposen pel 17 de novembre, la xerrada Cities, Travel and Literature. A dialogue between Chen Danyan and Gabi Martínez.

L’11 de novembre, la jornada en línia Barcelona Innovative Day / Shanghai, organitzada pel Barcelona Science and Technology Diplomacy Hub, vol ser un fòrum per compartir iniciatives innovadores en ciència, tecnologia i innovació amb la participació d’universitats, centres de recerca, start-ups i institucions públiques d’ambdues ciutats.

Com a proposta presencial a la nostra ciutat, destaca la mostra cinema xinès CineClub FICB: Stories of Shanghai que organitza durant l’octubre i el novembre l’Institut Confuci de Barcelona.

El calendari d’esdeveniments del Bridge es tancarà a l’ Smart Cities World Congress EXPO Barcelona, el 18 de novembre.

 

Un segell commemoratiu

L’oficina de correus de Xangai ha emès una sèrie col·leccionable de 5.000 segells, postals i sobres que celebren els vint anys d’agermanament. El segell també es podrà comprar a les oficines de correus de tota la Xina.

 

 

 

Coorganitzadors i col·laboradors:  ACCIO Catalonia Trade & Investment, Agència Catalana de Turisme (ACT) , Barcelona Centre Universitari (BCU), Port de Barcelona, Barcelona Trade Fair (Smart Cities World EXPO Congress/Tomorrow Cities/Smart City EXPO Shanghai), Barcelona Turisme, Casa Asia, CDRA, Cambra de Comerç de Barcelona, Fundació Joan Miró, Institut Confuci, Prodeca,  SciTech Diplo Hub.

Podeu consultar tot el programa d’esdeveniments aquí:  https://meet.barcelona/sites/default/files/2021-10/Barcelona_Shanghai%20_Bridge_Programme_EN.pdfCompartiu aquest contingut

Paraules clau
Barcelona-Shanghai Bridge/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina