L’Ajuntament de Barcelona destina 40,5M€ i més de 52.000 m2 a l’impuls de l’economia blava de la ciutat : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona destina 40,5M€ i més de 52.000 m2 a l’impuls de l’economia blava de la ciutat

15/10/2021Temps estimat de lectura: 6 minuts

Arrenca un pol d’economia blava amb un nou Port Olímpic, i amb una oferta formativa i d’ocupació de perfils professionals del sector blau

L’estratègia aborda 43 mesures i 15 projectes perquè Barcelona esdevingui un referent internacional d’innovació, sostenibilitat i ocupació de qualitat

La Mesura de Govern ha comptat amb la participació de més de 70 entitats públiques i privades de l’ecosistema blau amb propostes i colideratge d’iniciatives

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat la Mesura de Govern d’Economia Blava amb l’objectiu de sumar competitivitat econòmica i sostenibilitat mediambiental, i hi destinarà 40,5 milions d’euros i més de 52.000 metres quadrats per a l’impuls i desenvolupament d’aquest sector, en el període 2021-2025. Aquesta inversió inicial municipal es preveu incrementar amb l’aportació d’actors privats i col·laboradors implicats en els diferents projectes, i amb l’arribada dels fons europeus NextGenEU. L’economia blava a Barcelona se centra en l’economia marítima i posa en agenda la sostenibilitat.

 

 

El repte principal és preservar l’ecosistema marítim perquè continuï sent un motor econòmic de ciutat. Per fer-ho, la Mesura preveu assegurar la salut ambiental dels ecosistemes marins tant per a la continuïtat dels sectors més clàssics (transports, logística portuària, nàutica, pesca, indústria, ciència, turisme blau…) com per a l’emergència dels nous sectors (biotecnologia, energia marítima…), fent una transició cap a un model més sostenible i alineat amb els objectius de l’agenda 2030.

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha explicat que “Barcelona ha superat la fase de viure d’esquena al mar, en urbanisme, oci o esports. Ara també farem que l’economia miri cap al Mediterrani, amb una nova estratègia d’Economia Blava amb què potenciarem la creació d’empreses i llocs de treball de qualitat en activitats com el transport marítim, la logística, la nàutica o la ciència. Amb aquesta nova mesura de govern obrirem un mar d’oportunitats, sumant competitivitat econòmica i sostenibilitat ambiental. Som conscients que el mar és un motor econòmic i un actiu de valor per Barcelona, que implica un avantatge competitiu respecte altres ciutats i que hem d’aprofitar per diversificar el nostre model econòmic per aconseguir un creixement econòmic més innovador i sostenible.”

L’estratègia incorpora projectes tractors, destacats i mesures amb un seguit de 8 eixos:

L’Ajuntament de Barcelona fa una aposta per la transformació i millora del litoral barceloní al servei d’un desenvolupament socioeconòmic més sostenible. Un canvi que suposarà un benefici en termes d’economia sostenible, d’innovació, de foment del mercat de treball de qualitat i del gaudi de la cultura, patrimoni i infraestructures marítimes de Barcelona. A més, es realitza de la mà dels centres de coneixement, de l’ecosistema empresarial i emprenedor blau i de la ciutadania. Més  de 70 entitats públiques i privades han format part en la creació d’aquesta Mesura.

 

Generació de més llocs de treball

El desplegament de la Mesura de Govern impulsarà el paper dels grans ports ciutadans de Barcelona (Port Vell, Por Olímpic i Port Fòrum). Entre els projectes tractors es troba el nou Port Olímpic, gestionat amb Barcelona de Serveis Municipals (BSM), amb el qual es canvia radicalment l’espai orientant-lo cap a les empreses i iniciatives de sectors emergents de l’economia blava, transformant-se en un pol d’innovació referent de generació de nova activitat econòmica i d’ocupació de qualitat, amb més de 200 nous llocs de treball, vinculats al mar i a la seva sostenibilitat. BSM realitzarà la transformació de més de 40.000 m2 en el Dic de Recer, moll de Gregal i moll de Mestral del Port Olímpic, dels quals 8.121m2 estaran destinats a l’economia blava, entre locals per empreses, pallols o l’espai destinat a l’esport del Centre Municipal de Vela. El projecte inclourà un nou centre per a esports marítims, de la mà de l’Institut Municipal d’Esports (IBE).

Un altre projecte per traccionar l’economia inclòs en aquesta mesura serà el nou Node Formatiu i Tecnològic de la Nàutica, amb un nou equipament de 12.000m2 especialitzat en formació superior, capacitació professional i de recerca. Fins ara, l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, a més a més, ha realitzat un estudi, amb Port de Barcelona, de tendències d’oportunitats laborals en aquest sector, la qual cosa li ha permès identificar les competències necessàries per segons quines professions marítimes, i dissenyar cursos de reciclatge professional en aquests perfils, oberts i gratuïts a la ciutadania. L’agència manté acords amb empreses i fundacions per dur a terme aquestes accions formatives en l’àmbit portuari, juntament amb el Consorci d’Educació de Barcelona.

D’una altra banda, L’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb el Port de Barcelona, la UPC, Marina Barcelona 92, i el BCN Clúster Nàutic, entre d’altres, crearan un entorn d’innovació per als sectors emergents, anomenat InnovaBlue, un programa col·laboratiu per preparar la candidatura KIC de la Unió Europea en aquest àmbit el 2025.

Un altre part destacada serà la creació d’un Observatori d’Economia Blava que permetrà avaluar i monitoritzar l’impacte econòmic, social i ambiental amb dades sòlides; o el programa d’emprenedoria de Barcelona Activa, que es crearà per acompanyar i accelerar entre 12 i 15 empreses d’aquest sector a cada edició. A més, es donarà suport a iniciatives de finançament privat o atracció de fons d’inversió que tinguin l’economia blava i la sostenibilitat com a prioritat d’inversió, i es treballarà per l’ocupació i la formació blava de la ciutadania. També es disposarà de punts d’assessorament i suport per a PIMES i empreses d’economia blava. S’impulsarà el talent en el sector pesquer i de distribució del peix; es promourà un turisme, oci i lleure més sostenible i regeneratiu; s’impulsaran nous sectors com la biotecnologia o les energies marines, es modernitzaran les infraestructures; i es dinamitzarà l’activitat econòmica vinculada a la pràctica esportiva marítima i costanera. Des de la visió social i ciutadana, l’estratègia local en economia blava incidirà en enfortir el lligam entre les persones i el seu litoral, fomentant activitats de cultura,  lleure i l’esport marítim.

 

“Districte blau”

L’avantatge competitiu de comptar amb el mar és un gran potencial de motor econòmic, tal i com ho detalla Nacions Unides. Altres ciutats europees exemple d’un bon desenvolupament d’economies blaves lligades al mar són Lisboa o Gènova. S’estima que els mars constitueixen una font vital de riquesa i contribueixen entre un 3,5% i un 7% al PIB global. La mar Mediterrània té capacitat de generar un valor econòmic a través de les seves activitats de 390.000 milions d’euros. En l’actualitat, aquest sector ocupa, a Barcelona, 15.806 treballadors i treballadores, i genera 3.826 milions d’euros de facturació anual, i representa un 4,3% del PIB i un 1,4% de l’ocupació a la ciutat.

Barcelona compta amb 16,67 kilòmetres del litoral en tres districtes de la ciutat: Sant Martí, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc, que conformen el “Districte blau” per donar resposta als nous reptes, atenent els Objectius de París i l’Agenda 2030 de l’ONU (entre ells, ODS 6, aigua neta i sanejament; ODS 7, energia neta i assequible; ODS 14, vida submarina i OD17 Aliances). En aquest sentit, s’estableix com a referència els objectius de l’àmbit portuari de reduir en un 50% les emissions per l’any 2030, i les fites de ciutat de mantenir l’excel·lència de les aigües de bany a més del 98% durant la temporada alta i un estat ecològic dels esculls per sota de l’1,6.

 

Del Pla Litoral a la Mesura de Govern, i reptes futurs

La nova Mesura contribuirà a polítiques i projectes ja engegats, com ara el Barcelona Innovation Coast (BIC), que posa la innovació al centre de la recuperació de la ciutat i dels seus barris costaners, per fer de Barcelona la capital de la innovació del sud d’Europa, així com el Pla Clima per l’Emergència Climàtica de l’Ajuntament, que fixa objectius en matèria del clima. A més, la Mesura s’emmarca en el foment de l’economia sostenible i respon a la promoció que fa Barcelona Activa pels sectors estratègics de futur de la ciutat, que destaquen la sostenibilitat i la innovació, i alineats amb l’agenda Barcelona Green Deal.

Durant els darrers 10 anys els esdeveniments, acords i estratègies referents a l’economia blava han anat sortint a escena. Un punt d’inflexió va ser l’any 2018, quan es dissenya el Pla Litoral de l’Ajuntament de Barcelona, que començava a definir un full de ruta sobre la necessitat d’assolir nous valors en aquest sector. També es va signar l’estratègia marítima de Catalunya i l’acord per a la remodelació del Port Olímpic. Més recentment, a principis d’aquest 2021, durant la celebració del Barcelona reAct, arriba l’acord entre l’Ajuntament de Barcelona i el Port de Barcelona, el primer conveni publicoprivat d’una setantena de col·laboradors amb l’objectiu d’impulsar aquest sector. Paral·lelament, la Unió Europea dona una nova dimensió al concepte i posa el focus no tant en el creixement blau sinó en una transformació sostenible.

 

Enllaç a la Mesura de Govern d’Impuls de l’Economia Blava a BarcelonaCompartiu aquest contingut

Paraules clau
Economia Blava/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina