Barcelona debatrà sobre les desigualtats causades per la digitalització : Servei de Premsa

Barcelona debatrà sobre les desigualtats causades per la digitalització

21/10/2021



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona i Digital Future Society organitzen aquest mes de novembre una jornada amb experts internacionals on s’avaluarà l’impacte de la transformació digital a les ciutats en 6 àmbits: bretxes digitals, el gènere, l’ètica de la Intel·ligència Artificial, la privacitat de dades, la innovació digital arran de la Covid-19 i la cerca d’una transició digital verda.

Werner Stengg, membre del gabinet de la vicepresidenta de la Comissió Europea; Morten Meyerhoff, assessor de governança electrònica a la United Nations University (UNU-EGOV); Sarah Chandler, assessora política sènior a la Inciativa Europea de Drets Digitals; Carissa Véliz, escriptora i filòsofa de l’Institut d’ètica en la Intel·ligència Artificial a la Universitat d’Oxford i Anne Kaun, investigadora i professora convidada a la Universitat de Södertorn (Suècia); són els primers ponents confirmats.

Digital Future Society i l’Ajuntament de Barcelona presenten la jornada “Humanism in the digital age: the urban contribution” el proper 15 de novembre a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Barcelona. L’acte se centra en la digitalització de la societat i té com a objectiu examinar l’entorn urbà per explorar noves solucions per combatre les desigualtats causades per la transformació digital. Aquesta jornada vol fomentar el debat i explorar la millor manera de treballar conjuntament en la construcció d’una agenda digital més sostenible, equitativa i inclusiva que situi al ciutadà al centre d’aquesta revolució.

El pensament crític sobre els impactes socials de la tecnologia és cada cop més urgent, sobretot en un escenari on les tecnologies emergents com la Intel·ligència Artificial i l’automatització algorítmica creixen sense precedents. La digitalització global continua augmentant la bretxa de desigualtat i la bretxa digital, fenòmens que creixen a velocitats diferents arreu del món. Davant d’aquesta accelerada i asimètrica transformació digital cal impulsar solucions que posen el focus a l’humanisme tecnològic i prioritzen l’empoderament del ciutadà a l’entorn urbà.

L’acte “Humanism in the digital age: the urban contribution” reunirà als principals agents de l’administració pública, responsables polítics, experts, investigadors, activistes i organitzadors de la comunitat, incidint en la importància d’actuar.  L’acte compta amb veus internacionals altament reconegudes al sector. Werner Stengg, membre del gabinet de la vicepresidenta de la Comissió Europea; Morten Meyerhoff, assessor de governança electrònica a la United Nations University (UNU-EGOV); Sarah Chandler, assessora política sènior a la Inciativa Europea de Drets Digitals; Carissa Véliz, escriptora i filòsofa de l’Institut d’ètica en la Intel·ligència Artificial a la Universitat d’Oxford i Anne Kaun, investigadora i professora convidada a la Universitat de Södertorn (Suècia); són alguns dels ponents confirmats per a la sessió.

Durant l’esdeveniment s’organitzaran diverses sessions i taules rodones per identificar, explorar i debatre com afrontar els reptes generats per la transformació digital.

Els sis eixos inclouen temes de gran rellevància que recullen reptes provinents de les conseqüències de la Covid -19 com les bretxes digitals, una realitat evidenciada durant les primeres setmanes del confinament; el creixent ús de dades i la necessitat de garantir el dret a la privacitat als ciutadans en un entorn urbà; o bé la falta de normatives ètiques entorn de tecnologies emergents com la Intel·ligència Artificial. Fins a reptes amb grans interrogants de cara al futur com l’ocupació de les dones en les TIC, un sector altament masculinitzat, o bé els reptes mediambientals de la tecnologia per aconseguir una transició digital verda.

Tanmateix, aquesta  revolució tecnològica també ha demostrat que la digitalització pot ser una eina habilitadora capaç de potenciar xarxes solidàries entre entitats públiques i privades per assegurar serveis essencials i fomentar la cohesió social.

 

El programa de l’acte es pot consultar al següent enllaç: https://barcelonadigitalhumanism.digitalfuturesociety.com/





Paraules clau

humanisme/ humanisme digital/