Barcelona tanca una primera inversió de 12,5M€ per instal·lar plaques solars gratuïtes en grans edificis industrials : Servei de Premsa

Barcelona tanca una primera inversió de 12,5M€ per instal·lar plaques solars gratuïtes en grans edificis industrials

24/10/2021



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Es tracta de les primeres inversions previstes pel MESBarcelona, un programa de col·laboració públic-privat per promoure i vehicular inversions i operacions d’instal•lació de plaques fotovoltaiques a la ciutat

Aquests 12,5M€ permetran instal•lar plaques solars de forma gratuïta pels propietaris dels terrats i teulades d’edificis de Barcelona i una potència instal·lada d’aproximadament 17,6MWp, el que representaria assolir el 21% de l’objectiu marcat en el MESBarcelona de produir 83MWp

Les actuacions previstes a partir d’aquesta inversió de 12,5 milions d’euros són en edificis industrials i terciaris, on, entre d’altres destaca la inversió en teulades d’edificis de Mercabarna, de diferents cotxeres de TMB, així com en edificis industrials de la Zona Franca

La Comissió d’Economia i d’Hisenda ha donat llum verda aquesta setmana a la homologació de dues noves empreses al MESBarcelona: ACSA, Obras e infraestructuras S.A.U. (grup Sorigué), i SICapital, que eleven a nou el total d’empreses homologades

Durant la 1a campanya de comunicació del MESBarcelona, s’han rebut 906 sol•licituds per part de propietaris d’edificis de la ciutat, el 90% dels quals residencials

El Comissionat de l’Agenda 2030, depenent de la Tercera Tinença d’alcaldia, està treballant amb les empreses homologades del MESBarcelona per constituir diferents vehicles d’inversió per la instal·lació de plaques fotovoltaiques en edificis de la ciutat. El primer paquet d’inversions previstes tenen un valor total de 12,5 milions d’euros i una potència instal•lada d’aproximadament 17,6MWp, que equival al 21% de l’objectiu marcat pel MESBarcelona de produir 83MWp.

Aquesta energia es produiria gràcies a la instal·lació, per part de l’Ajuntament i de les empreses del MESBarcelona, de plaques solars en terrats i teulades d’edificis de la ciutat de Barcelona, instal·lació que és gratuïta (no genera cap desemborsament per la inversió) per als propietaris dels edificis.

Les actuacions previstes a partir d’aquesta inversió de 12,5 milions d’euros són en edificis industrials i terciaris, on, entre d’altres, destaca la inversió en teulades d’edificis de Mercabarna, que permetran oferir energia a preus competitius a les petites i mitjanes empreses que operen en els diferents mercats majoristes de Mercabarna.

Es preveuen també actuacions en teulades de diferents cotxeres de TMB, així com en edificis industrials de la Zona Franca. Així mateix es mantenen reunions per a la instal·lació de plaques solars en centres sanitaris, centres universitaris, esportius i culturals, a més de diversos edificis d’oficines de la ciutats i hotels.

 

Més de 900 sol·licituds ciutadanes per instal·lar plaques als terrats rebudes a la web del MESBarcelona

En paral·lel s’ha dut a terme una primera campanya per donar a conèixer entre la ciutadania el mecanisme MES Barcelona, un instrument financer creat per l’Ajuntament per acompanyar i accelerar la transició energètica de la ciutat al costat d’inversors privats.

En aquest sentit, i fins aquesta mateixa setmana, s’han rebut un total de  906 sol·licituds d’instal·lació per part de propietaris, dels quals un 90% (848 sol·licituds) són de propietaris d’edificis residencials. Actualment el 65% de les sol·licituds ja han estat rebudes per part de les empreses i s’estan produint contactes per recollir més informació, realitzar estudis de viabilitat dels projectes i presentar propostes.

La tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha celebrat “anar fent passes per assolir els objectius marcats per l’any 2030” i ha celebrat “haver rebut més de 900 sol·licituds en cinc mesos i que aquestes provinguin dels diferents barris i districtes de Barcelona”. A l’espera que es concretin els projectes, ha assegurat que “el MESBarcelona es revela com una política clarament progressiva, que permet que qualsevol ciutadà o ciutadana pugui accedir a tenir plaques solars a la seva teulada”.

El Comissionat de l’Agenda 2030, Miquel Rodríguez, s’ha mostrat “optimista perquè només 5 mesos després de la presentació del MESBarcelona, s’estan concretant projectes i observem un gran interès per part de la ciutadania a poder instal·lar gratuïtament plaques a les seves teulades”.

Cal recordar que aquest és un dels instruments que l’Ajuntament ha impulsat per accelerar la transició energètica de la ciutat al costat. També destaca a nivell fiscal que els propietaris (únics o col·lectius) d’edificis residencials i terciaris on s’instal·lin plaques fotovoltaiques del MESBarcelona podran desgravar-se el 50% del IBI durant 3 anys.

 

 

El conjunt d’aquests sol·licituds estan distribuïdes de forma bastant homogènia pel territori de la ciutat de Barcelona, fet que mostra que la voluntat de l’Ajuntament de Barcelona de crear un programa d’instal·lació de plaques fotovoltaiques que evités afrontar el cost de la inversió i el seu finançament pels ciutadans era una condició imprescindible per que el MESBarcelona fos accessible per a tota la ciutadania, amb independència de la seva capacitat i cultura financera així com de la seva consciencia ambiental.

Des del passat 15 d’octubre de 2021 fins al 15 de desembre de 2021, l’Ajuntament ha engegat una nova campanya de comunicació del MESBarcelona, amb l’objectiu de fer conèixer aquest programa i recollir noves sol·licituds.

 

9 empreses homologades per l’Ajuntament

L’augment de l’energia produïda a Barcelona serà possible gràcies a la col·laboració públic-privada que representa el MESBarcelona, on l’Ajuntament inverteix un total de 50M€ i el sector privat invertirà un mínim de 116M€. La inversió municipal no superarà mai el 30% del total de cada operació d’inversió.

La Comissió d’Economia i Hisenda ha aprovat aquesta setmana l’homologació de de dues empreses més, ACSA, Obras e infraestructuras S.A.U. (grup Sorigué) i SICAPITAL, que se sumen a les set empreses ja homologades per participar en el programa. El procés d’homologació d’empreses és un procediment obert i que es realitza en base al compliment d’uns criteris establerts. Vistes les sol·licituds rebudes per part d’altres empreses, es previsible que abans de finalitzar l’any 2021 es procedeixi a realitzar un 3er procés d’homologació.

L’Ajuntament està treballant perquè el nombre d’empreses homologades vagi creixent, ja que un major nombre d’empreses homologades permet oferir als propietaris d’edificis una major varietat d’ofertes vinculades a la instal·lació de plaques a les seves teulades, així com d’aspectes complementaris especialitzats.

 

L’Agenda 2030: un compromís de tots

L’Agenda 2030 de les Nacions Unides ha definit 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i 169 fites destinades a resoldre els reptes ambientals, econòmics i socials arreu del món. L’Ajuntament s’ha compromès a impulsar la implantació i el seguiment de l’acompliment de l’Agenda 2030, tant en l’estructura municipal com a la ciutat de Barcelona, i a buscar aliances amb la societat civil i els sectors econòmics, per a la consecució dels ODS.

El programa MESBarcelona és una mostra d’aquest compromís d’impulsar la implantació de polítiques que permetin assolir l’Agenda 2030, amb polítiques innovadores i que compleixin alhora amb criteris de sostenibilitat ambiental, com és el cas del programa MESBarcelona.

 

Nota descriptiva sobre el nous inversors homologats

ACSA OBRES I INFRAESTRUCTURES SAU, empresa que neix el 1959 amb l’objectiu principal d’aportar solucions per al cicle integral de l’aigua, actualment és un referent en els sectors de la tecnologia i l’enginyeria de l’aigua, els serveis, la construcció i l’energia, practicant l’economia circular amb una clara aposta per la innovació i una vocació de retorn a la societat.

El grup SORIGUÉ té el seu origen l’any 1954, dedicant-se principalment a la construcció, el sector del transport, la producció d’àrids i el manteniment d’infraestructures. El 2005 es va produir la incorporació d’ACSA, engrossint l’àmbit d’activitats de el grup, procés d’expansió que no s’ha aturat, comptant actualment amb un equip humà de més de 4.000 treballadors, pertanyents a més de 20 societats diferents, les quals es troben plenament integrades dins de la filosofia de el grup.

Sorigue porta més d’una dècada treballant en la rehabilitació sostenible i eficient energèticament d’edificis, i en generació d’energia per a autoconsum. L’Àrea d’Energia persegueix enfortir-se en el sector de les energies renovables i l’eficiència energètica, i consolidar la seva participació en projectes de generació distribuïda, autoconsum i eficiència energètica.

Amb la recent incorporació del grup empresarial de Ecotelia Serveis Energètics, SL, s’ha reforçat el desenvolupament d’aquest model de negoci basat en els serveis energètics, amb el finançament de projectes des dels propis estalvis, o altres eines com les subvencions a la rehabilitació i eficiència energètica.

L’empresa millora de forma contínua l’eficiència energètica dels processos, optimitzant l’aprofitament de l’energia, mitjançant la implantació d’un Sistema de Gestió de l’Energia, fonamentat en la certificació obtinguda per ACSA: ISO 50001.

SI Capital és una gestora de capital risc fundada el 2004 i especialitzada en inversions sostenibles i d’impacte. SI Capital inverteix en energia i eficiència sostenible generant retorns financers competitius i contribuint a la mitigació de l’efecte climàtic. Compta amb experiència en la definició d’alternatives d’inversió, relació amb inversors, originació de dealflow i estructuració de transaccions. Així mateix, participa activament en el seguiment de les participades sent membre dels òrgans de decisió.

Fins a la data SI Capital ha participat activament en el finançament del desenvolupament de més de 300MW renovables amb diferents tecnologies com la Eòlica, CSP, PV, en diferents països, que produeixen més de 750GWh any d’energia renovable equivalent a la consumida per 190.000 habitatges i evitant aprox. 335.000 MTN de CO2. També ha finançat projectes d’Eficiència Energètica d’autoconsum a través d’equips híbrids i District heatings. Més informació a la web barcelona.cat/MESBarcelona





Paraules clau

agenda 2030/