Mercabarna i el Consorci de la Zona Franca acorden la compra-venda del 22AL per a l’ampliació del mercat majorista : Servei de Premsa

Mercabarna i el Consorci de la Zona Franca acorden la compra-venda del 22AL per a l’ampliació del mercat majorista

25/10/2021



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Amb aquest acord, Mercabarna creix un 22% en superfície

L’ampliació convertirà el polígon alimentari en un dels clústers agroalimentaris més importants d’Europa

Mercabarna i el Consorci de la Zona Franca de Barcelona han acordat les condicions per a la compra-venda de la parcel·la 22AL, de 173.194 m2 adjunta al mercat, amb què Mercabarna incrementarà un 22% la seva superfície. L’acord de compra-venda l’han explicat avui l’alcaldessa de Barcelona i presidenta del Consorci de la Zona Franca, Ada Colau; el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni; el delegat especial de l’Estat del Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro, i la regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Intern i Hisenda i presidenta de Mercabarna, Montserrat Ballarín.

 

 

Amb aquest augment d’espai, el polígon alimentari podrà adaptar-se millor als importants canvis que s’estan produint al sector agroalimentari a conseqüència de l’evolució de la demanda dels consumidors, l’aparició de nous canals de compra alternatius, nous actors a la cadena alimentària, tecnologies innovadores, necessitats de sostenibilitat, etc.

L’alcaldessa de Barcelona ha explicat, en aquesta línia, que “l’ampliació de Mercabarna és un fet molt important per mantenir el lideratge internacional de Barcelona com a ciutat capdavantera en la transició ecològica i sostenible”.

 

 

D’altra banda, Jaume Collboni, ha destacat que “la compra dels terrenys per part de Mercabarna respon a un pla estratègic que mantindrà el lideratge de Mercabarna a Europa i reforçarà el model d’èxit de comerç alimentari a Barcelona”.

Per la seva part, Pere Navarro, ha dit que “la tasca del Consorci de la Zona Franca de Barcelona és crear riquesa i oportunitats per a aquesta ciutat i per això ha donat resposta a les demandes de l’Ajuntament de Barcelona per fer créixer un sector tan important com és l’alimentari”

La regidora de Comerç i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona i presidenta de Mercabarna, Montserrat Ballarín, ha destacat la importància d’aquest acord “perquè Mercabarna continuï sent la garant del subministrament d’aliments frescos als ciutadans, una infraestructura pública clau per al present i futur del petit comerç alimentari de proximitat, i un gran motor econòmic per a Barcelona i Catalunya”.

 

Creixement de les pimes, innovació i sostenibilitat

L’increment de la superfície de Mercabarna permetrà optimitzar l’ecosistema agroindustrial de Mercabarna, potenciar el sector agrologístic i crear infraestructures de sostenibilitat agroalimentària..

  1. Optimitzar l’ecosistema agroalimentari de Mercabarna:
  1. Potenciar el sector agrologístic:
  1. Crear infraestructures i noves activitats de sostenibilitat agroalimentària:

 

Activitats estratègiques per al creixement

Entre les activitats que Mercabarna vol situar al nou espai, fruit de l’ampliació, en destaquen les següents:

 

L’ecosistema alimentari de Mercabarna

Mercabarna es troba al bell mig de la zona de producció agrícola del Baix Llobregat, el Port i l’Aeroport de Barcelona, la Terminal TIR de mercaderies i tota la zona de logística multimodal portuària, ferroviària i aeroportuària del Delta del Llobregat.

El gran mercat està connectat a la xarxa d’autopistes pel nus del Llobregat i a tan sols 10 Km del centre de Barcelona. A més, disposa de 800.000 m3 d’emmagatzematge frigorífic, la major concentració de fred industrial (convencional i congelat) d’Espanya.

La seva situació geogràfica entre les zones productores de Catalunya i d’Espanya i l’Europa consumidora el situen en un lloc privilegiat per a l’exportació d’aliments.

El desenvolupament de l’ampliació de Mercabarna dibuixa un sistema interrelacionat entre els diferents actors estratègics de l’entorn i presenta el 22AL com a nexe d’unió entre la Mercabarna actual i la transformació del sector agroalimentari, projectant un dels clústers agroalimentaris més importants d’Europa.

 

 

Aquesta ampliació implica una aposta de futur per una infraestructura alimentaria pública clau en el present i futur del petit comerç de proximitat alimentari especialitzat de producte fresc. Barcelona singularment en comparació amb altres ciutats globals manté un teixit d’aquesta mena de comerç molt viu i amb una quota de mercat significativa que està en gran decadència en moltes altres grans ciutats.

En un moment en què Barcelona està sent la Capital Mundial de la Alimentació Sosteinble 2021 es fa palesa l’aposta de les ciutats per la transició cap un model alimentari sostenible, com demanen els científics i les organitzacions Internacionales com les NNUU i la FAO. El desenvolupament de l’ampliació de Mercabarna obre les possibilitats des de una infraestructura pública essencial per al lideratge públic de la transició cap aquests models amb la possibilitat de desenvolupar noves activitats i funcionalitats.

 

Valor de la transacció de la parcel·la 22AL

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona i Mercabarna van signar un conveni, al mes de març, per encarregar de forma conjunta a la Societat Mercantil Estatal de Gestión Inmobiliaria, MP, SA (SEGIPSA) el servei per determinar el valor dels terrenys del 22AL i de la nau construïda sobre aquests terrenys pel Consorci. El valor final de la compra serà de 69.775.645€.

 

Empreses instal·lades i disponibilitat d’espai

Actualment, al 22AL hi ha instal·lades 11 empreses i una parcel·la buida de 10.000 m2. Al 2022 s’hi sumaran 10.000 m2 que quedaran lliures. La major part de la resta de contractes finalitzen entre 2031 i 2036, excepte 2 que ho fan al 2047 i al 2066, respectivament. A totes les companyies situades al 22AL se’ls respectarà els contractes que tenen signats.

 

 

Descarregar dossier de premsa en format PDF





Paraules clau

mercabarna/