Barcelona comprarà l’antiga seu editorial Gustavo Gili per convertir-la en el nou Centre de Cultura i Educació de Barcelona : Servei de Premsa

Barcelona comprarà l’antiga seu editorial Gustavo Gili per convertir-la en el nou Centre de Cultura i Educació de Barcelona

02/11/2021Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’operació permet crear l’equipament cultural-educatiu de referència de la ciutat en aquest edifici racionalista ubicat en un interior d’illa del carrer Rosselló de l’Eixample i obrir-lo a la ciutadania

Acollirà activitat cultural i educativa a més de les seus dels Instituts de Cultura i Educació de Barcelona

L’adquisició, per un valor de 9,5 M€, és a proposta d’ERC i fruit de l’acord de pressupost 2021 que preveia un fons de 30M€ per a l’adquisició o rehabilitació d’edificis singulars en operacions que es consideressin d’interès per a la ciutat

L’alliberament de les seus actuals dels dos instituts permetrà ampliar La Virreina Centre de la Imatge, convertir l’antiga Escola Massana en la nova biblioteca del districte de Ciutat Vella i ampliar l’espai de l’Escola Francesc Macià

L’Ajuntament de Barcelona ha arribat a un acord per adquirir l’antiga seu editorial Gustavo Gili, a l’Eixample, per crear el nou Centre de Cultura i Educació de Barcelona, l’equipament  públic de referència de la ciutat.

 

 

L’edifici, ubicat al carrer Rosselló núm 87, i símbol del racionalisme català, vol esdevenir al segle XXI, una institució de referència i un símbol d’una política pública transversal cultural i educativa. El nou centre neix amb la voluntat de ser un espai obert i d’atenció a la ciutadania i els agents culturals i educatius i també un espai per a la programació cultural i educativa. La nova institució vol esdevenir també un espai de dinamització i reflexió sobre el binomi cultura – educació i tots els àmbits vinculats: feminisme, sostenibilitat, innovació, tecnologia, economia, etc.

L’edifici compta en total amb 6.800m2 de superfície i acollirà espais per a l’activitat cultural i educativa, a més de les oficines de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), que actualment es troben a la Virreina, i les de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB), ubicades a Plaça Espanya, amb la voluntat d’unir en un únic espai els serveis tècnics cultural-educatius i poder dissenyar i implementar projectes i programes conjuntament.

L’antiga seu editorial Gustavo Gili és un edifici protegit com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i s’ha obert un expedient per declarar-lo BCIN. Es tracta d’un edifici de l’any 1960 -premi FAD 1961-, obra dels arquitectes Joaquim Gili (nebot del fundador de l’editorial) i Francesc Bassó, que, gràcies a la utilització de nous materials constructius, com el formigó armat, posava de manifest l’adaptació de l’editorial a les necessitats de la vida moderna. Precisament, Joaquim Gili (1916-1984) fou una figura que va enllaçar l’arquitectura de la República, representada pel GATCPAC, amb el racionalisme de la postguerra del Grup R. L’edifici té una part en l’interior d’illa que conformen els carrers de Rosselló, Còrsega, Calàbria i Viladomat, al barri de la Nova Esquerra de l’Eixample, i un local, al mateix cos de l’edifici, amb façana al carrer.

En paral·lel, l’operació per comprar l’edifici permetrà alliberar els dos edificis que actualment funcionen com a seus dels dos instituts i ubicar-hi nous equipaments o ampliar-ne d’existents.

L’Àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat ha liderat aquesta operació que també compta amb l’aval dels districtes de l’Eixample, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc que veuen també l’oportunitat de guanyar usos i espais culturals i educatius de referència als seus territoris. La compra d’aquest edifici té un cost de 9,5M€ i es realitza a proposta del grup d’ERC, en el marc de l’acord de pressupost 2021 que, entre d’altres actuacions, preveia la creació d’un fons de 30M€ per a l’adquisició o rehabilitació d’edificis singulars en operacions que es consideressin d’interès per a la ciutat.

 

Fotografies actuals de l’antiga seu editorial Gustavo Gili (ZIP)

Document relacionat (PDF)

Paraules clau

antiga seu editorial Gustavo Gili/ Centre de Cultura i Educació de Barcelona/