Acord pel Campus de les Arts : Servei de Premsa

Acord pel Campus de les Arts

12/11/2021Temps estimat de lectura: 4 minuts

Enfortirà l’educació artística de nivell superior

Un objectiu del projecte és la rehabilitació de l’edifici de Can Ricart, declarat bé cultural d’interès nacional

Avui s’ha signat un acord marc entre les institucions, les universitats i les entitats que impulsen el Campus de les Arts, un projecte liderat per la Universitat de Barcelona que vol enfortir l’educació artística de nivell superior. L’altre gran objectiu del projecte és rehabilitar el recinte fabril de Can Ricart, declarat bé cultural d’interès nacional, perquè en sigui la seu. La UB ha sol·licitat finançament en el marc dels fons Next Generation EU per a les obres de rehabilitació i adequació de l’edifici.

En l’acte de signatura d’aquest acord marc, el rector de la UB ha assegurat que el Campus de les Arts és «l’eix fonamental per enfortir un camp de coneixement com és l’educació artística de nivell superior». El rector també ha destacat que «el compromís de la UB amb Can Ricart, bé cultural d’interès nacional, i amb el 22@, és ferm i és una de les nostres principals apostes de futur». Segons ha avançat, «l’activitat del Campus de les Arts abastarà projectes de recerca, cursos de tercer cicle, formació continuada i també accions de transferència de coneixement a la ciutat i al país».

Per la seva banda, la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, considera que el Campus de les Arts és un «projecte únic a Catalunya». «Neix de la nostra convicció que el país necessita una universitat de les arts, una universitat temàtica, que no existeix ni aquí ni a Espanya, però que sí que existeix, en canvi, a la majoria de països europeus», ha afirmat. La consellera considera que cal generar més coneixement i fer més recerca en l’àmbit de les arts «perquè ens cal també l’estudi i la reflexió de l’home contemporani sobre les disciplines artístiques».

Jordi Martí, tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, ha afirmat: «El Campus de les Arts mostra la capacitat de les universitats i les institucions de la ciutat de treballar conjuntament per impulsar Barcelona com a referent en educació superior i com a capital cultural. El projecte enforteix l’àmbit de les arts i el disseny a nivell universitari i crea una aliança àmplia per impulsar-lo».

El Campus de les Arts té previst disposar de 6.800 m2 al recinte de Can Ricart. Construït el 1853, Can Ricart estava destinat en el seu dia a la fabricació d’estampats i va estar actiu fins a l’últim quart del segle XX. Es tracta d’un edifici representatiu del patrimoni industrial de Barcelona i de Catalunya. L’Ajuntament, propietari del recinte, va cedir a la UB l’any 2015 l’ús de la nau industrial principal i d’alguns edificis annexos. Aquest acord permetrà desenvolupar un projecte d’ús fonamental tant des d’una perspectiva educativa com també per al futur d’aquest espai emblemàtic.

 

 

 

Dinou centres d’ensenyament i més de 8.000 estudiants

El nombre d’estudiants d’ensenyaments artístics de nivell superior a Catalunya és de més de 8.000, amb uns 2.000 estudiants d’entrada i més de 1.500 titulats per any. Tanmateix, la fragmentació de l’oferta en dinou centres de tipologies molt diferents (universitaris, adscrits universitaris, públics superiors i privats superiors) fa que la diversitat de títols superiors o graus universitaris sigui molt poca (un per centre de mitjana) i que els estudis de nivell de màster siguin encara minoritaris (menys del 6 % del total d’estudiants). Aquesta situació també dificulta el desenvolupament dels estudis de tercer cicle, màster i doctorat i la capacitat d’R+D+I. El Campus de les Arts està destinat a fer xarxa amb totes les universitats i centres d’educació artística universitària o superior del país per tal d’abordar aquests reptes, alhora que vol contribuir a dinamitzar el pol cultural del districte 22@.

El Campus de les Arts va néixer el 2019 a partir d’una iniciativa del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA). Des d’aleshores, els dinou centres d’educació artística universitària o superior de Catalunya han dissenyat conjuntament els continguts del projecte i hi han desenvolupat activitats, com el Congrés Indisciplines, el 2019, sobre recerca en la pràctica artística.

Les entitats que han firmat l’acord marc per al Campus de les Arts són: Universitat de Barcelona, Conselleria de Recerca i Universitats, Ajuntament de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Oberta de Catalunya, Universitat de Girona, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Pompeu Fabra, Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC, Elisava. Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona (EINA), Escola Massana. Centre d’Art i Disseny, Escola Universitària ERAM-UdG, Bau. Centre Universitari de Disseny de Barcelona, Escola Superior de Disseny (ESDi) i Conservatori Superior de Música del Liceu.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
Campus de les Arts/ ciència/ cultura/ educació/ ensenyament/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina